Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTJECAJ RUSIJE

Novi obrat u istrazi - general Flynn Trumpa bi mogao odvesti do opoziva

O opozivu Donalda Trumpa govorilo se i prije njegove prisege. Mnogi su tvrdili da do toga sigurno neće doći u prve dvije godine mandata
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
01.04.2017.
u 09:13

Kongres će morati procijeniti je li važnije dati Michaelu Flynnu imunitet i saznati istinu ili ga kazneno goniti zbog onoga što je učinio

General Michael Flynn, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa, zbog veza s Rusijom u veljači je postao prva žrtva koja je morala istupiti iz Trumpova tima u Bijeloj kući. Iako se činilo da je njegova ostavka smanjila tenzije, otvorena je istraga o eventualnim vezama predsjednikova predizbornog stožera s Rusijom.

Je li to kazneno djelo?

Najnoviji istup generala Flynna, preko njegova odvjetnika, donio je golemi preokret u cijelom ovom slučaju zato što je postalo jasno da on itekako ima što reći, da to želi učiniti, ali ne prije nego što dobije sva jamsta da neće biti krivično gonjen zbog onoga što kaže. A iz svega toga proizlazi da je Flynn potpuno svjestan da je sudjelovao u teškom krivičnom djelu zbog kojeg bi mogao biti osuđen i zbog kojeg bi mogao završiti u zatvoru na dulji rok. I on sam je prije nekoliko mjeseci rekao da su svi oni koji traže imunitet od sudskog progona, dubinski svjesni da su počinili ovakav ili onakav zločin.

Njegov odvjetnik Robert Kelner kazao je da je osobno razgovarao s odborima za obavještajnu djelatnost Zastupničkog doma i Senata, no nije želio ništa reći o sadržaju i rezultatima tih razgovora. No čini se da je general skloniji sve što zna ispričati senatskom odboru. No treba napomenuti da Kongres općenito može dati samo djelomičan imunitet i zajamčiti da svjedočenje koje je izgovorio pred odborima neće biti iskorišteno kao povod za krivično gonjenje. Samo ministarstvo pravosuđa može zajamčiti potpuni imunitet. Iako kongresni odbori do sada nisu bili previše skloni davanju imuniteta kako ne bi omeli krivično gonjenje, neki analitičari kažu da bi u konkretnom slučaju bilo važnije doznati istinu i sve pojedinosti o kontaktima predsjednikova predizbornog stožera s Rusijom i mogućeg utjecaja Moskve na rezultate predsjedničkih izbora, nego inzistirati na tome da se ne uništi mogućnost podizanja optužnice protiv njega.

Iako nitko ne zna što Flynn doista ima reći osim njega i njegova odvjetnika, mnogi procjenjuju da bi njegovo svjedočenje moglo biti izrazito loše za predsjednika Trumpa pokaže li se da je na putu prema Bijeloj kući šurovao s Rusima.

Suradnja s Rusima je izdaja

Drugi članak ustava Sjedinjenih Država, između ostalog, govori i o razlozima zbog kojih može biti pokrenut proces opoziva. To su prvenstveno veleizdaja i korupcija. Članak 3. ustava definira što se smatra izdajom, to je nametanje rata protiv SAD-a, suradnja s njegovim neprijateljima ili pružanje pomoći tim istim neprijateljima. U samoj zemlji ili izvan nje. Raspolaže li Flynn informacijama o tome da je Trumpov stožer surađivao s Rusima i da je ta suradnja izravno utjecala na rezultate izbora, moglo bi se pokazati da je Trump počinio veleizdaju pa stoga ispunjava sve uvjete da se protiv njega pokrene proces opoziva.

Ako ga Zastupnički dom opozove, a Senat to potvrdi, po odredbama 25. amandmana na ustav zamijenio bi ga potpredsjednik Mike Pence.

No mnogo je onih koji upozoravaju da je Trump liberalni konzervativac, a Pence pravi radikalni konzervativac koji je u jednom intervjuu izjavio da nikada ne bi sam ručao ili večerao s nekom ženom koja nije njegova supruga, niti bi bez supruge prisustvovao nekom događanju na kojem se piju alkoholna pića. Stoga ostaje otvoreno pitanje koju od dvije nevolje odabrati?

>> Putin: Spreman sam na susret s Trumpom, bilo gdje

>> Hvala tata! Trump je kći Ivanki upravo dodijelio još veće ovlasti

Komentara 13

ZM
zmik
09:23 01.04.2017.

Gdje samo pronalazite novinare koji su u stanju napisati toliko gluposti u tako kratkom clanku?

Avatar Idler 3
Idler 3
11:23 01.04.2017.

Ak već citirate američku Ustav - po čem je to Rusija neprijatelj SAD? Jesu li u ratu, jesu li deklarirani il proglašeni njihvim neprijateljima?

RA
rafaell
12:22 01.04.2017.

Svrgavanjem Trumpa,neocon i ostali vladari SADa,objavili bi otvoreni rat Rusiji, a Rusi bi se borili i svim sredstvima prije nego se predali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije