Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivni intervju

Mursija i islamiste srušila je vojska na demokratski način

'31.07.2013., Zagreb - Iman Mohamed Medhat Elfarr, veleposlanistica Arapske Republike Egipta u Republici Hrvatskoj.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
06.08.2013.
u 07:22

- On je predsjednik koji je demokratski izabran, ali nije vladao demokratski, tako da je i smijenjen demokratski - rekla je u ekskluzivnom intervjuu za Večernji list egipatska veleposlanica u Hrvatskoj Iman Mohamed Medhat Elfarr.

U ekskluzivnom intervjuu za Večernji list, egipatska veleposlanica u Hrvatskoj Iman Mohamed Medhat Elfarr objasnila je kako bi bilo krvoprolića da vojska nije svrgnula predsjednika Mursija, iako je demokratski izabran, te je optužila Muslimansko bratstvo da žele uništiti identitet Egipta.

Neispunjena obećanja

Zašto je vojska svrgnula Mursija s obzirom na to da je izabran na demokratskim izborima?

Bivši predsjednik Mursi demokratski je izabran, tu dileme nema. No da bi se razumjelo zašto je svrgnut, treba prvo objasniti i razlog zašto je izabran. Mursi je u prvom krugu predsjedničkih izbora dobio otprilike pet milijuna glasova. U drugom krugu izbora protukandidat mu je bio Shafik, predstavnik bivšeg režima. Mnoge političke stranke i pokreti mladih bile su protiv Shafikove pobjede. Predstavnici tih političkih stranaka i Mursi sastali su se uoči drugog kruga izbora. Na tom sastanku Mursi je obećao da će biti predsjednik svih Egipćana, a ne samo Muslimanskog bratstva te da će raditi za dobrobit Egipta.

U godinu dana vladanja Mursi nije ispunio dano obećanje. Vladao je samo kao predsjednik Muslimanskog bratstva, ali ne i egipatskog naroda. Ignorirao je sve ostale političke frakcije i njihove zahtjeve. Umjesto reforme, bavio se imenovanjem članova i simpatizera Bratstva na državne funkcije. Gospodarska se situacija pogoršavala. Zbog takvog ponašanja i djelovanja nezadovoljstvo građana postajalo je sve veće. Vrhunac je dosegnulo kada su ljudi shvatili kako Egiptu prijeti da bude prozvan propalom zemljom te da je i identitet Egipta ugrožen kao rezultat kontinuiranih pokušaja Muslimanskog bratstva da ga izbriše, uz prijetnje međunarodnoj sigurnosti i uz opetovano odbijanje Mursija da vojska intervenira na Sinaju, koji je bio na udaru terorističkih napada.

On je predsjednik koji je demokratski izabran, ali nije vladao demokratski, tako da je i smijenjen demokratski. Omladina je tada osnovala pokret Tamarud (Pobunjenici) radi skupljanja potpisa kojima bi zahtijevali prijevremene predsjedničke izbore. Uspjeli su skupiti otprilike 22 milijuna potpisa u samo dva i pol mjeseca.

Ignorirao analizu vojske

Koja je bila uloga vojske dok je Mursi bio na vlasti?

Vojska je pomno pratila sva događanja. Predstavila je Mursiju detaljnu analizu opasnosti s kojima je zemlja suočena na političkoj, gospodarskoj, socijalnoj razini te na razini nacionalne sigurnosti, ali on je ignorirao analizu te odbio pristati na bilo kakve ustupke. Omladinski pokret Tamarud tada je pozvao ljude da iziđu na masovne prosvjede 30. lipnja, na prvu godišnjicu preuzimanja vlasti. Muslimansko bratstvo i Mursi prijetili su narodu govoreći kako će ili Mursi ostati na vlasti ili će biti krvoprolića. Mirni prosvjednici tada su pozvali vojsku da ih štiti jer je prema Ustavu vojska \"zaštitnik\" zemlje.

Vojska je ponovno pokušala intervenirati između Mursija i oporbe, ali neuspješno. Najveći prosvjed u modernoj povijesti čovječanstva dogodio se 30. lipnja. Prosvjedovala su 32 milijuna ljudi, više nego u prosvjeda 25. siječnja 2011. protiv Mubaraka, zahtijevajući od Mursija da odstupi. Vojska je odlučila intervenirati kad je uvidjela koliko je narod nezadovoljan Mursijem i koliko su on i Bratstvo nepopustljivi u odbijanju ustupaka. Prije odluke o svrgnuću vrh vojske sastao se s političkim strankama, pokretom mladih i vođama vjerske institucije Al Azhar i Koptske crkve te je dogovoren plan kako bi se zemlja vratila na put demokracije.

Zašto je general El Sissi pozvao narod da se 26. srpnja ponovno vrati na ulice?

El Sissijev apel nije upućen egipatskom narodu koji je ujedinjen u želji za demokracijom i mirnom tranzicijom. Apel je upućen međunarodnoj zajednici i onima koji su pokušali prikazati događaje 30. lipnja kao vojni udar. Žalosno je da su neki strani mediji u prijenosima događaja iz Egiptu iznosili komentare koji nisu bili točni i koji nisu u skladu s događanjima na terenu. Emitirali su scene demonstracije protivnika Mursija kao demonstraciju njegovih pristaša. Jedna vrlo poznata međunarodna televizijska postaja ispričala se sljedeći dan za tu pogrešku. Vojska je stoga bila dužna pozvati ljude da izađu na ulice, da pokažu svijetu da je narod Egipta taj koji je svrgnuo s vlasti Mursija te da su događaji od 30. lipnja i 26. srpnja bili korektivni val revolucije 25. siječnja, a ne vojni udar.

Da vojska nije poslušala volju naroda i svrgnula Mursija, što bi se dogodilo u Egiptu?

Sigurno bi se dogodilo krvoproliće i nasilje. S jedne strane imate frakciju koja je naoružana i ima paravojne postrojbe te prijeti narodu, a s druge mirne i nenaoružane Egipćane. Vojska je oštro kritizirana zbog događaja ispred Nacionalne garde u ulici Nasr. Lako je kritizirati kad udobno sjedite kod kuće u mirnom gradu. No kada biste se suočili sa sličnom situacijom, reagirali biste više ili manje jednako.

Komentara 1

MX
Mister X
16:02 18.06.2016.

Bajkice za dijecu i bez srama nam se serviraju .. Kao istina iz Egipta .. Komunisti fašisti demokratisti svi isti ... Iskrenisti ... Svaki sa svojom istinom.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije