Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan 'D' za Grčku

Večernji neslužbeno vidio nacrt zaključaka Eurogrupe, evo što je napisano

Tsipras Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
12.07.2015.
u 19:05

Danas je ključan dan za Grčku i njezinu budućnost.

Ministri financija eurozone u Bruxellesu jutros su nastavili razgovore o novom paketu pomoći Grčkoj. Jučerašnji devetosatni sastanak, koji se odužio kasno u noć, završio je bez dogovora. Summit svih lidera država članica Europske unije otkazan je zbog "vrlo teških" pregovora koji se vode oko treće "paketa pomoći" za Grčku. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je za 16 sati zakazao sastanak vođa država eurozone.

Kronologija dana:

19.00 sati - Nacrt zaključaka Eurogrupe, koji je Večernji list imao priliku neslužbeno vidjeti u Bruxellesu, na čak 13 mjesta ima napisan tekst u uglastim zagradama, što znači da se radi o tekstu koji nije usuglašen, no po prvi puta u nacrt zaključaka, makar i u takvim uglastim zagradama, ušla je rečenica koja se bavi mogućim izlaskom Grčke iz euro zone.

"U slučaju da se ne može postići dogovor, Grčkoj bi trebali biti ponuđeni brzi pregovori o time-outu iz euro zone, uz mogućnost restrukturiranja duga", piše u toj, posljednjoj rečenici u nacrtu zaključaka danas završenog sastanka Eurogrupe. To je prijedlog koji se prvi put pojavio u njemačkom non-paperu, neslužbenom dokumentu iz njemačkog ministarstva financija, a činjenica da se pojavljuje u nacrtu zaključaka Eurogrupe znači da je prijedlog formalno iznesen na sastanku svih ministara financija euro zone.

- Ono što se sada događa na summitu (premijera i predsjednika, op.a.) euro zone je rasprava o tome da se političkom odlukom izglade formulacije u uglastim zagradama s Eurogrupe - rekao nam je jedan izvor, upućen u summit euro zone koji večeras traje u Bruxellesu. Eurogrupa je, piše u nacrtu zaključaka, primila na znanje informaciju da bi novi, treći program pomoći, koji zahtjeva grčka vlada, iznosio između 82 i 86 milijardi eura.

No, da bi pristala na otvaranje pregovora o novom programu pomoći, Eurogrupa želi da se Tsiprasova vlada obveže na dodatne reforme i mjere štednje, puno strože nego ove s kojima je Tsipras došao u Bruxelles. Želi da se poboljša plan privatizacije grčkih javnih poduzeća, luka i zračnih luka te energetske infrastrukture. Ovaj dio je ponovo u uglastim zagradama, što znači da neke članice Eurogrupe to žele vidjeti u zaključku, no druge ne žele, pa tek treba postići dogovor o tome: "Grčke vlasti pozvat će nezavisno tijelo da procijeni cijenu imovine koja se prodaje i istražit će koji je najbolji način da se dodatno poveća neovisnost TAIPED-a (grčkog privatizacijskog fonda, op.a.) uz pomoć Europske komisije".

Ili:

"Dragocjena grčka imovina u vrijednosti 50 milijardi eura bit će prebačena u postojeći vanjski i neovisni fond poput Ustanove za rast u Luksemburgu, kako bi s vremenom bila privatizirana i kako bi se smanjio dug. Tim fondom će upravljati grčke vlasti pod nadzorom relevantnih institucija EU".

Riječ je, ponovo, o stavovima njemačkog Ministarstva financija koji su pretočeni u nacrt zaključaka, iako o njima nije postignut dogovor sa svim članovima Eurogrupe.

U uglastim zagradama je i zahtjev da se promijeni i kompenzira ranija odluka Tsiprasove vlade i Syrizina parlamenta da ukinu zakone koje su prethodne grčke vlade usvojile i provele, poput zakona o otpuštanju iz javne uprave.

U uglastim zagradama je i tvrdnja da je "Eurogrupa spremna  razmatrati moguće dodatne mjere kako bi izgladila grčko servisiranje duga". Te mjere možda bi uključivale i "dulje razdoblja do početka otplate i dulja razdoblja otplate". Čini se da je ovaj dio u uglastim zagradama ne zbog toga što to pdoržava Njemačka, a druge zemlje poput Francuske i Italije ne pdoržavaju, nego obrnuto: da je ovo dio koji žele u zaključcima Eurogrupe vidjeti Grčka i njezini saveznici poput Francuske i Italije, a da se tome opire Njemačka.

15.30 sati -  - Spreman sam na kompromis - kazao je prije sastanka čelnika eurozone grčki premijer Alexis Tsipras te dodao da se danas može postići sporazum, "ako će to sve strane htjeti". - Dugujemo to ljudima koji žele ujedinjenu, a ne razjedinjenu Europu - zaključio je Tsipras.

- Put za pomoć je otvoren samo ako su Grci spremni poduzeti sve mjere - rekao je nizozemski premijer Mark Rutte prije summita. Njemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila da je povjerenje izgubljeno. Upozorila je da ministri financija vjerojatno neće dati jednoglasni prijedlog.

- Izgubljeno je ono najvažnije, povjerenje. Neće biti sporazuma pod svaku cijenu - kazala je Merkel. Francuski predsjednik Francois Hollande je kazao da je ta država saveznik Grčke "u ovom ključnom trenutku". - Učinit ćemo sve da večeras dođe do sporazuma. Ovo nije samo zbog Grčke, nego i zbog Europe - kazao je Hollande. Predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker je kazao da će se boriti "do zadnje milisekunde" kako bi se postigao sporazum.

14.37 sati - Talijanski premijer Matteo Renzi namjerava poručiti Njemačkoj da se ponižavanje Grčke mora završiti. - Sada mora prevladati zdravi razum i treba dogovoriti sporazum. Italija ne želi da Grčka izađe iz eurozone, a Njemačkoj poručujem: Sada je dosta - kazao je Renzi u intervju talijanskom Il Messaggero, piše Guardian.

- Tsipras je podnio prijedlog koji je u skladu sa europskih zahtjevima i moramo potpisati sporazum. Nezamislivo je daljnje ponižavanja europskog partnera nakon što je Grčka pristala na sve - jasan je bio Renzi.  

11.47 sati - Ako ćemo ove pregovore ocjenjivati od 1 do 10 mislim da smo negdje između 3 i 4 - kazao je finski ministar financija Alex Stubb po dolasku na sastanak, što znači da ministri financija još nisu uspjeli ispregovarati ni do pola, a to baš ne daje optimizam da će se danas postići nekakav dogovor, piše Guardian.  

- Nije moguće danas postići dogovor - jasan je bio slovački ministar Peter Kazimir te naglasio da je postoji povjerenje eurozone prema grčkoj vladi. Grčki ministar financija Euclid Tsakalotos jutros po dolasku na sastanak nije ništa komentirao. Europski povjerenik za ekonomska i financijska pitanja Pierre Moscovici inzistira na tome da Grčka još uvijek ima šanse dobiti treći program pomoći i ostati u eurozoni. - Ono što želimo je reformiranu Grčku unutar eurozone - kazao je Moscovici.

- Rasprava je bila vrlo komplicirana, a nadamo se daljnjem napretku danas. Malo je vjerojatno da će Europska komisija danas dobiti mandat za početak službenih pregovora - kazao je potpredsjednik Europske komisije Vladis Dombrovskis.

9.00 sati - Ministri nemaju povjerenja da će grčka vlada provesti mjere štednje koje predlažu. Finska je odbila daljnje financiranje Grčke, dok Njemačka predlaže da prezadužena država izađe iz eurozone na pet godina, dok ne sredi svoje financije. Ministri financija pokušavaju napraviti prijedlog o kojem bi potom trebali raspravljati vođe eurozone na današnjem izvanrednom sastanku, piše Guardian. Sinoć ministri nisu raspravljali o novom, trećem, programu pomoći, već ima li osnove za pokretanje pregovora s Grčkom o tom paketu.

Grčkoj prijeti bankarski i financijski krah

Europska komisija i Europska središnja banka upozoravaju da Grčkoj prijeti potpuni bankarski i financijski krah ukoliko ne dobiju obećanje o novoj pomoći koja bi iznosila do 78 milijardi eura. Reuters piše da "skeptični" ministri eurozone traže od Grčka i više od teških mjera štednje koje je vlada Alexisa Tsiprasa predložila ovog tjedna kako bi se otvorili pregovori o novom programu pomoći.

Danas je, najvjerojatnije, ključan dan za Grčku i njezinu budućnost. Dobiju li obećanja za novi paket pomoći izvjesno je da će ostati u eurozoni, a odbiju li ih ostale države, onda je vjerojatan odlazak iz zajedničke valute.

>>Sastanak Eurogrupe odužio se do kasno u noć, još uvijek bez dogovora o Grčkoj

>>Njemačka Grčkoj: Izađite iz eurozone na najmanje pet godina da biste smanjili dug

Komentara 119

Avatar Matija22
Matija22
09:31 12.07.2015.

Treba poštovati referendum u Grčkoj i volju grčkog naroda i treba EU izbaciti Grčku iz eurozone tako su htjeli

DU
Deleted user
10:03 12.07.2015.

Iskreno,nije njima mejsto u tom društvu,ušli su u euro zonu na lažima,na lažima žive već dugo godina, nešto slično srbima,sve dok ne počmu govoriti istinu i vladati se iskreno neka pate jedni i drugi!

KU
kufmaario
09:10 12.07.2015.

ADIO GRCKA !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije