Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nein Tsiprasovim reformama

Njemačka Grčkoj: Izađite iz eurozone na najmanje pet godina da biste smanjili dug

Greek Prime Minister Alexis Tsipras is seen on a television monitor while addressing the nation in Athens, Greece July 1, 2015. Tsipras called on Greeks to vote 'no' in Sunday's referendum on a bailout package offered by creditors, in a defiant address th
Foto: Reuters/PIXSELL
11.07.2015.
u 19:19

Njemački ministar financija Wolfganga Schaeuble predlaže Grčkoj dva puta za izlaz iz krize

Njemačko ministarstvo financija ocijenilo je plan reformi iz Atene nedostatnim za oporavak Grčke i predložilo grčki izlazak iz eurozone na najmanje pet godina. Objavili su to danas njemački mediji, pozivajući se na sutrašnje izdanje uglednog Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitunga (FAS), koji citira očitovanje njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea, na plan reformi koji je Trojki prezentirala grčka vlada na čelu s premijerom Alexisa Tsiprasa.

"U prijedlogu reformi nedostaju ključne reformske oblasti kojima bi se Grčka modernizirala i za dulje razdoblje osigurala gospodarski rast i održivi razvoj", citira Focus tekst njemačkog financ-ministarstva, objavljen na jednoj stranici. Schaueble kaže da predložene mjere nisu dostatne za program pomoći koja bi u iduće tri godine trebala iznositi 53,5 milijardi eura i stoga predlaže Grčkoj dva puta za izlaz iz krize. Prvi put je da Grčka hitno i sveobuhvatno poboljša svoj reformski program, uz punu podršku Parlamenta u Ateni. Predlaže Grčkoj da osnuje "fond povjerenja" u koji bi se prebacila grčka imovina vrijedna 50 milijardi eura. Atena bi taj fond prodala i tako smanjila svoj javni dug.

Drugi put za izlazak Grčke iz krize, po Schaeubleu, jest da Atena uzme "time-out" od najmanje pet godina izvan eurozone. U tom bi razdoblju Grčka trebala restrukturirati svoj dug. Grčka bi i dalje ostala u Europskoj uniji i primala ekonomsku, humanitarnu i tehničku pomoć, piše u dokumentu koji sutra objavljuje FAS.

>> Glasovanje u 'gluho doba noći': Za Tsiprasovu štednju nisu bili neki članovi Syrize

Komentara 57

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
19:46 11.07.2015.

pošteno od njemaca....oni imaju zaista obrazovane stručnjake....a ne "hrvatski stručnjaci"....

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
19:30 11.07.2015.

Grci se zaigrali, no svijet je naučio sa Balkancima!

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
19:37 11.07.2015.

Eto, to ti je tako - pročitali crvene, sad neka se razgovaraju s parlamentom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije