Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutra summit

Sastanak Eurogrupe odužio se do kasno u noć, još uvijek bez dogovora o Grčkoj

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
11.07.2015.
u 23:33

Grčka vlada tako se suočila sa zidom u Bruxellesu samo neko sati nakon što je u Ateni, u noćnoj raspravi, progurala plan mjera štednje kroz parlament

Grčki premijer Alexis Tsipras dobio je podršku parlamenta za mjere štednje koje je predložio euro zoni u zamjenu za ostanak u monoterapiji uniji i ulazak u treći program pomoći, no ministri financija 18 drugih zemalja poručili su sinoć grčkom ministru Euclidu Tsakalotosu da to s čime dolazi nije dovoljno. Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble došao je s planom koji predviđa "privremeni" izlazak Grčke iz euro zone na 5 godina, a Finska je dala do znanja da ne može pristati na otvaranje pregovora o trećem programu pomoći Grčkoj, što znači da se želi usredotočiti na organiziranje izlaska Grčke iz euro zone.

Grčka vlada tako se suočila sa zidom u Bruxellesu samo neko sati nakon što je u Ateni, u noćnoj raspravi, progurala plan mjera štednje kroz parlament. Tsipras je izgubio podršku 17 zastupnika Syrize koji su glasali ili protiv ili suzdržano jer su smatrali da zaokret koji Tsipras radi predstavlja izdaju rezultata referenduma na kojem su gotovo identične mjere štednje odbijene. No, Tsiprasa su podržali oporbeni zastupnici i plan je prošao velikom većinom 251 od 300 glasova za, što može značiti i da će Tsipras sljedeći tjedan formirati novu koaliciju kako bi predložene mjere štednje kasnije bile i implementirane.

Tri institucije koje tehnički analiziraju grčke prijedloge složile su se da je najnoviji prijedlog dobar, iako imaju određene rezerve oko toga kako će biti implementiran u budućnosti, ali ministri financija euro zone nisu bili skloni tako lako poslušati savjet Trojke. Sinoćnji sastanak Eurogrupe, koja je trebala odlučiti prihvaća li grčki prijedlog ili ga odbija i kreće u pripremanje grčkog izlaska iz eura, odužio se do kasno u noć jer je i dalje postojalo nepovjerenje prema Grčkoj.

U izjavama na ulasku na sastanak svi su se složili da je Grčka konačno napravila pomak prema pozitivnom rješenju, no mnogi ministri financija naglašavali su dvije riječi: "implementacija" i "povjerenje". Nije sigurno imaju li dovoljno povjerenja prema grčkoj vladi i vjeruju li da će Tsipras implementirati ono što sada predlaže.

>>Glasovanje u 'gluho doba noći': Za Tsiprasovu štednju nisu bili neki članovi Syrize

>>Njemačka Grčkoj: Izađite iz eurozone na najmanje pet godina da biste smanjili dug

Komentara 2

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
09:34 12.07.2015.

Što prije ove lažove i salonske komunjare istjeraju iz eurozone to prije mir. Imali ste referendum, odlučili kako ste htjeli i sada adio. Metnite si ovog Cipiripija na zid kad ne budete imali što jesti.

MA
Malenkost
09:00 12.07.2015.

Analiza ukazuje da GR treba i do 100.000.000.000 €. GR se ne moze vise bez Grexita pomoci. Samo komunisti i ljevica su uvijereni u "Reforme" koje nisu zasluzile nit takvo ime. Podrobno promatranje GR stanja ukazuje na stravicnost politike te jadne balkanske nacije. Strukturo GR je na nivou treceg svijeta! HR je njoj ista. Kukuriku se samo zaduzuje. HR "Elita i Inteligencija " ne postoji. HR ne zaustavljivo srlja u propast GR Razmjera.Balkan se napusta ako imas dovoljno neokortikalnih Synapsa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije