Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica vozi slalom

Zadnja utrka na OI: Veliki oproštaj na najdražoj pozornici

Ivica Kostelić, ZOI Soči
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
22.02.2014.
u 09:15

– Ne znam ni sam što očekivati s obzirom na formu koja trenutačno nije blistava. Ne bih se usudio ništa prognozirati – kaže Kostelić

Sa startnim brojem osam, najboljim kojeg je mogao dobiti, Ivica Kostelić danas svira svoj posljednji blues na najdražoj pozornici. Ponio je u Soči svoj Gibson, ali on će ostati pokraj noćnog ormarića. Što su njegovi idoli uspjeli s gitarom, on je učinio u pancericama, ušao među najveće, među najboljih pet slalomaša svih vremena, u impresivno društvo Stenmarka, Girardellija, Tombe i Raicha.

Tisuću tjedana treninga

Bit će još utrka Svjetskog kupa, možda i svjetskih prvenstava, ali na najdražoj pozornici našeg sportskog velikana, onoj olimpijskoj, ovo će biti bis. Dečko iz Gračana u životu je odvozio 247 slalomskih utrka pa sad to pomnožite s dva laufa... U startnim se kućicama na slalomu isto lice pojavljuje već 20 godina, od 21. prosinca 1994. To je ravno – tisuću tjedana treninga.

– Toplo je. Temperatura je oko 11, a pada kiša. Trenirali smo na razmočenoj stazi, morali su je soliti – stižu vijesti nakon posljednjeg treninga iz Rusije za današnju utrku (13.45 i 17.15).

Ivica je zdrav, opušten i raspoložen. Leđa ga ne bole, koljeno ne zateže.

– Ne znam ni sam što očekivati s obzirom na formu koja trenutačno nije blistava. Ne bih se usudio ništa prognozirati – kaže Kostelić.

Razgovarajući s njegovim prvim trenerom Vincnencijem Jovanom, koji ga je doveo do jedinog zlata, slalomaškog na SP-u u St. Moritzu 2003., intervjuirajući ga za tjednik Max, vratili smo se na najdražu pobjedu.

– Pamtim zaostatke koje je imao na utrkama, ali kada bih se morao odlučiti za jednu utrku, bila bi to njegova prva pobjeda, ona na slalomu u Aspenu, sa startnim brojem 64. Znao sam da dobro skija, išlo ga je tih dana, ali da bi mogao na postolje, a kamoli pobijediti, na to nisam računao. Ostao sam u čudu. Na kraju, koliki je to bio uspjeh dovoljno govori što to nakon Ivice nitko nije uspio. Vjerojatno nikad i neće... – kaže Cena.

Ladom do Sočija

Gitaru je počeo svirati godinu dana nakon prvog slaloma, instrument je dobio od djeda koji je svirao sedam instrumenata... Između slaloma Gips i on slušali su Elvisa i Jerryja Leeja Lewisa, a kasnije je Ivica počeo donositi svoje kasete Chucka Berryja i Johnnyja Casha. Dylanov sountrack za “Pat Garrett & Billy the Kid” vrtio se u staroj ladi do besvijesti... Daleko se dvojac dovezao u tom ruskom legendarnom terencu, dapače krug zatvaraju na najpoznatijem ruskom ljetovalištu. Tamo više nama lada, samo skupocjeni terenci, ali ima – Kostelića. Dvojac iz lade imat će glavne uloge danas. Gips postavlja drugu slalomsku vožnju, onu koja će odlučiti medaljaše...

>> Ligety osvojio zlato, Kostelić razočarao: Ne znam u čemu je problem

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije