Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruski crnomorski resort

Za 300 kuna spavajte u Sočiju, gradu kojim su šetali Kolinda i Putin

Soči
Foto: Shutterstock
1/4
12.06.2018.
u 15:14

Otkrijte što nikako ne smijete propustiti u gradovima domaćinima Svjetskog prvenstva i koji je grad hrvatska predsjednica usporedila s Opatijom

Ruski crnomorski resort Soči postao je svjetski poznat nakon što je prije četiri godine bio domaćinom Zimskih olimpijskih igara. Smješten duž 140 kilometara obale najduži je europski grad. Nalazi se u jugozapadnom dijelu Rusije i dio je Krasnodarske regije. Od Moskve je udaljen 1679 kilometara te u njemu živi oko 401.000 stanovnika. Godišnje ga posjeti čak četiri milijuna turista, koliko Hrvatska ima stanovnika. Omiljena je destinacija kako ruskih, tako i svjetskih celebrityja. U Sočiju je svojevremeno i Josif Staljin izgradio dražesni drveni ljetnikovac, koji i danas izgleda kao nakon njegove smrti 1953. godine.

Foto: DPA/ Pixsell

Ruska rivijera, kako kolokvijalno zovu Soči, već je dugo omiljena turistička destinacija u Rusiji i istinski grad za sve zaljubljenike u sport. Ništa čudno s obzirom da nudi doista neograničene mogućnost za sportske aktivnosti: od planinarenja, ronjenja, jedrenja, bicikliranja, skijanja i još mnogo toga. Poznato planinsko odmaralište Krasnaya Polyana nalazi se svega 40 kilometara od morske obale. Jedino u Sočiju možete ujutro ići na skijanje, a popodne se spustiti na kupanje u tople, mirne vode Crnog mora. Upravo u Sočiju ruski predsjednik Vladimir Putin prošle je godine ugostio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Očarana ljepotama ovog grada Kolinda ga je usporedila s našim biserom Opatijom.

Velike promjene doživio je tijekom priprema za olimpijske igre kad su ruske vlasti uložile u razvoj infrastrukture i smještajnih kapaciteta kako bi Soči postao istinski olimpijski grad. Tad je izgrađen i Fisht stadion u kojemu će se igrati utakmice četiri skupina, njih ukupno 16 te četvrtfinale. Prvo će 15. lipnja Portugal okušati svoje snage protiv Španjolske. Potom 18. lipnja Belgija igra s Panamom, 23. lipnja za pobjedu se bore Njemačka i Švedska, a 26. lipnja Australija i Peru. U blizini stadiona nalazi se i staza za utrke Formule 1. Za razliku od Sočija, koji ima populaciju ispod pola milijuna, Ekateringburg je pravi milijunski grad s oko 1,4 milijuna stanovnika. O negovoj prometnoj važnosti govori činjenica da kroz Ekateringburg u svakom satu prođe 78 vlakova. S više od 50 muzeja i 24 teatra poznati je centar kulture.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

NAJVEĆE ORGULJE

Vožnja metroom s jednog kraja grada na drugi traje tek 19 minuta. UNESCO je 2002. godine Ekateringburg proglasio jednim od 12 idealnih gradova za život. Važno je sveučilišno središte te u njemu studira 200.000 studenata. Bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin, u svom je rodnom gradu, 2011. godine dobio skulpturu visoku deset metara. Tamo se nalaze i najveće ruske orgulje Sverdlovske filharmonije. Teške su 22 tone i sastoje se od 3840 pipa. Najveća ima 180 kilograma i doseže šest metara u visinu. Arena u Ekaterinburgu dom je najstarijeg nogometnog kluba u zemlji FC Urala. Stadion je izgrađen 1953. te je u više navrata obnavljan. Tamo će se igrati utakmice A, C, F, i H skupina. Otvorit će ga Egipat i Urugvaj 15. lipnja. Potom će na njemu 21. lipnja zaigrati Francuska i Peru, 24. lipnja na rasporedu su Japan i Senegal, a 27. lipnja Meksiko i Švedska.

Foto: screenshot/facebook

NOĆENJE VEĆ ZA STO KUNA

Noćenje u hotelu s dvije zvjezdice u Ekaterinburgu se može naći već od 101 kune, a cijene apartmana površine 45 metara četvornih udaljenog oko dva kilometra od centra može se naći već od 263 kune. I tamo se još može naći slobodnih smještajnih kapaciteta. U centralnoj Rusiji, u Republici Mordovia, smjestio se još jedan grad domaćin - Saransk. Ovaj relativno mali grad ima populaciju 307.000 stanovnika. Jedan je od najvećih i najrazvijenijih gradova Volga regije. Tradicionalni sport u ovom gradu je brzo hodanje. U Mordoviji se 2013. skrasio francuski glumac Gerard Depardieu. Ogorčen francuskom poreznom politikom zatražio je rusko državljanstvoRad na Areni Mordovia započeo je 2010. godine, na 1000. obljetnicu ujedinjenja stanovništva Mordovije s ostalim ruskim etničkim skupinama.

Na Areni Mordovia igrat će se utakmice skupina B, C, G i H. Prva je na rasporedu utakmica između Perua i Danske 16. lipnja. Tri dana kasnije, 19. lipnja igraju Kolumbija i Japan, a 25. lipnja Iran i Portugal. Posljednji će igrati Panama i Turska 28. lipnja. Smještaj u Saransku nešto je skuplji. Slobodni su uglavnom apartmani čije se cijene kreću do nekoliko tisuća kuna za noć. Što se tiče prometa, lokalci preporučuju vlakove, koji su pouzdani i besplatni između većine gradova domaćina.

Ekateringburg je tijekom razvoja postao centar ruske metalurške industrije zbog čega ga često uspoređuju s Chicagom. Čelik s Urala korišten je u izgradnji Eiffelovog tornja u Parizu, a bakar za konstrukciju Kipa slobode u New Yorku. U Ekateringburgu je nastao i prvi prototip bicikla. Kad je kubanski vođa Fidel Castro 1963. posjetio glavni grad Urala, u gradu je jedanaestero novorođenčadi dobilo ime Fidel.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije