Naslovnica Sport Čarobna Rusija

Evo nekoliko dobrih savjeta za navijače kako se ponašati u Rusiji

Policija je postrožila kontrole i neće biti ni malo popustljivi. Zato je dobro znati što smijete, a što ne smijete raditi u Rusiji
15. lipnja 2018. u 16:56 3 komentara 651 prikaza
Navijači Hrvatska
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Navijači koji se našu u Rusiji dobili su nekoliko pravih savjeta za ponašanje. Policija je postrožila kontrole i neće biti ni malo popustljivi. Zato je dobro znati što smijete, a što ne smijete raditi u Rusiji. Evo nekoliko savjeta:

Navijači u kafiću U TRAVNOM Zaprešić Boysi na otvaranju, igrat će se humanitarna utakmica za Matiju Capara

1. Dronove ostavite kod kuće

U Rusiji je za vrijeme prvenstva zabranjeno korištenje dronova. Čak i ako ste nabavili one najmanje koji stanu u džep kako biste snimili atraktivne selfije iz ptičje perspektive, ostavite ih kod kuće jer ih u pojedinim gradovima ne smijete upotrebljavati u radijusu 110 kilometara od stadiona.

Navijači Hrvatska
1 / 16
Iako utakmice protiv Nigerije igra tek sutra, hrvatski navijači okupirali su već danas Kalinjingrad.

2. Oprezno s alkoholom

Dan uoči utakmice alkohol je potpuno zabranjen u zonama unutar dva kilometra od stadiona ili zona za navijače. Ova zabrana uključuje kafiće i restorane. Također, u Rusiji je zabranjeno piti alkohol na javnom mjestu, neće vam pomoći niti da bocu omotate u papirnatu vrećicu. Taj bi vas prekršaj mogao stajati od 500 do 1500 rubalja (50 do 150 kuna). Policajci na ulici uglavnom neće provjeravati jeste li, primjerice, ulili vino u bocu ledenog čaja. Međutim, ne pokušavajte taj trik izvesti prilikom ulaska na stadion, jer osiguranje provjerava sadržaj boce koji unosite. 

3. Ne pijte dok vozite

Iako Rusi vole popiti, čak i minimalna količina alkohola u krvi vozača nije dozvoljena. Uhvate li vas u takvom prekršaju ostat ćete bez vozačke dozvole i platiti globu od 200.000 rubalja (20.000 kuna). Naročito morate biti oprezni 'jutro poslije' jer ruski policajci alkotestiraju vozače i u prijepodnevnim satima, dok još u organizmu imaju alkohol koji su popili prošle noći.

INVAZIJA NA RUSIJU Biciklima za vatrene 1400 kilometara: Evo koliko ih ta avantura stoji

4. U Rusiji nije svugdje dozvoljeno zapaliti

Ako ste pušači, Rusija je za vas obećana zemlja što se tiče cijene cigareta. Kutija košta jedva 15 kuna. Međutim, pušenje je zabranjeno unutar i oko stadiona, na autobusnim i željezničkim stanicama te unutar 15 metara od ulaza u trgovine ili urede. Droga je u Rusiji zabranjena, pa tako i kanabis. Čak i ako imate recept svoje matične zemlje te ga koristite kao lijek, policija će biti rigorozna u kažnjavanju svakoga koga uhvate i s najmanjom količinom.

5. Zbog Mundijala uveli i turističke policajce

Redovni policajci na ulicama baš i ne znaju strane jezike. No kako bi se posjetitelji  bolje osjećali uvedeni su i turistički policajci koji govore engleski i rado će vam odgovoriti na svako pitanje. Preporučuje se da uvijek uz sebe imate fotokopiju putovnice jer original po dolasku u hotel morate ostaviti na recepciji kako bi napravili vašu boravišnu prijavu. Ako noćite u privatnom smještaju svakako sami svoj boravak prijavite u uredu Ministarstva unutarnjih poslova.

>> Pogledajte Večernji pressing sa Tončijem Gabrićem

Navijači Hrvatska ODJEKUJE PJESMA Hrvatski navijači preplavili Trg pobjede u Kalinjingradu Hrvatski navijači 'ON JE UVIJEK S NJIMA' Navijači u elementu: Hit Mile Hrnića pjevali pred začuđenim Poljacima Vatreni iz '98. Bilić, Stanić i Šimić sudjelovali u spektaklu Šimić: Francuzi su uvijek sretni kad nas vide, prisjete se 1998.
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • nogogaz:

    Dobar savjet bi bia, da ne slavite nacifasisticke simbole i ne derete se usraskih pozdrava....ipak niste na balkanu....

  • ilijan:

    Samo dečki po votki... I navijanje malo nas je al nas ima, razbit ćemo pičku svima! Ajmo Hrvatska 🇭🇷