Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ragbi

Wales i Južna Afrika izborili polufinale SP-a

Wales - Francuska
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
20.10.2019.
u 16:23

Polufinalni susret Walesa i Južne Afrike je 27. listopada u Yokohami, a na prošlom SP-u Velšani su ispali u četvrtfinalu baš od Južne Afrike

Ragbijaši Walesa i Južne Afrike izborili su u nedjelju polufinale Svjetskog prvenstva. U četvrtfinalnim susretima Wales je u Oiti svladao Francusku s 20-19 (10-19), a Južna Afrika je u Tokiju pobijedila domaćina Japan s 26-3 (5-3). Polufinalni susret Walesa i Južne Afrike je 27. listopada u Yokohami, a na prošlom SP-u Velšani su ispali u četvrtfinalu baš od Južne Afrike.

Japanci, koji su plasmanom u četvrtfinale ostvarili svoj najveći uspjeh u povijesti, bili su ravnopravan protivnik samo u prvom poluvremenu, nakon kojeg su gubili 3-5. U nastavku je Južna Afrika, koja je bila veliki favorit, preuzela konce igre u svoje ruke i uvjerljivo je slavila s 26-3 (5-3). Južna Afrika je dva puta bila svjetski prvak (1995, 2007), a na prošlom SP-u osvojila je broncu.

Za Južnu Afriku Makazole Mapimpi upisao je dva polaganja, u 4. i 70. minuti, jedno polaganje ostvario je Faf de Klerk u 66. minuti, a Handré Pollard ubilježio je poene iz tri kaznena udarca (44, 49, 64) i jednog pretvaranja. Japanu je jedine poene donio Yu Tamura u 20. minuti iz kaznenog udarca.

Ragbijaši Francuske bili su na pragu iznenađenja protiv favoriziranog Walesa u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Do 74. minute vodili su 19-13, ali su na kraju ipak pokleknuli, jer su zadnjih pola sata imali igrača manje. Wales je slavio sa 20-19 (10-19), te je ušao u polufinale.

Nakon devet minuta Francuska je vodila 12-0 zahvaljujući polaganjima Sébastiena Vahaamahine (5) i Charlesa Ollivona (8), te jednom pretvaranju.

No, do 20. minute Wales je uspio smanjiti na 10-12, polaganjem Aarona Wainwrighta (12), a Dan Biggar je dodao pretvaranje i kazneni udarac u 20. minuti.

Ipak, do kraja prvog poluvremena ragbijaši Francuske su se opet odlijepili, jer je Virimi Vakatawa u 31. minuti ostvario polaganje, a Romain Ntamack je bio uspješan u pretvaranju, pa su Francuzi na odmor otišli s vodstvom 19-10.

Ključni trenutak dogodio se u 49. minuti kada je Francuska ostala sa igračem manje, i to u trenucima kada je bila nekoliko metara udaljena od novog polaganja s kojim je mogla otići do prednosti 26-10. Crveni karton dobio je Sébastien Vahaamahina, strijelac prvog polaganja na utakmici.

U 54. minuti Dan Biggar iz kaznenog udarca dovodi Wales na šest poena zaostatka (13-19). Pritisak Walesa na brojčano slabije Francuze rezultirao je u 74. minuti, kada je ključnu ulogu odigrao igrač hrvatskog podrijetla Justin Tipurić, a Ross Moriarty je ostvario polaganje. Za pobjedu Velšana trebalo je još samo realizirati pretvaranje i to je učinio Dan Biggar.

Velšanin Aaron Wainwright proglašen je igračem utakmice. Ovo je treći puta da je Wales ušao u polufinale, 1987. su osvojili broncu, a 2011. bili su četvrti.

Dan ranije doznali smo prvi polufinalni par Svjetskog prvenstva u ragbiju, a čine ga Engleska i Novi Zeland. Englezi su u četvrtfinalu svladali Australce sa 40-16 (17-9), a branitelji naslova Novozelanđani bili su još uvjerljiviji, deklasiravši Irce sa 46-14 (22-0).

Parovi polufinala:
Engleska - Novi Zeland (26. listopada, Yokohama)
Wales - Južna Afrika  (27. listopada, Yokohama)

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
09:15 21.10.2019.

U Irskoj Ragbijasi zaraduju deset puta vise nego nogometasi a igraju pred 60 000 gledatelja

BA
BakaMraz
17:24 20.10.2019.

Koga briga za ragbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije