Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gasi se ledena bajka?

Uspon i pad Medveščaka: Rušili su CSKA i SKA, sada nemaju ni za EBEL

Medveščak - Baris
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/8
03.02.2017.
u 15:07

KHL se ne izjašnjava o planovima s nama, a dok je tako, ne možemo konkretno razgovarati sa sponzorima, objašnjava Gojanović

Ledena dvorana Doma sportova, 6. rujna 2013. godine. S jedne strane hokejaši Medveščaka u svom debiju u KHL-u, a s druge hokejaši CSKA, najtrofejnijeg ruskog, ali i svjetskog hokejaškog kluba. Na kraju utakmice semafor u Ledenoj pokazivao je šokantan rezultat, medvjedi su slavili sa 7:1!

Tom pobjedom protiv hokejaške institucije CSKA počela je era u kojoj Zagreb, ali i cijela Hrvatska imaju predstavnika u drugoj najjačoj svjetskoj ligi. Nažalost, izgledno je da će ta era, nakon četiri godine sudjelovanja u drugoj najjačoj ligi svijeta, završiti jer medvjedi su pred izlaskom iz KHL-a. Ugovor im istječe krajem sezone, a novi nije ni na vidiku.

I slika u Ledenoj na posljednjih 10-ak utakmica dijametralno je suprotna od te prve sezone. Tada je na svakoj utakmici Ledena bila dupkom puna (6000 navijača), a sada se na utakmici jedva skupi 3000 navijača. Zagrebački kibici zasitili su se vrhunskog hokeja, vjerojatno zato što im je dosta gledati momčad koja nije konkurentna za play-off KHL-a.

A dosta im je i gledati da je u svlačionici Medveščaka prometno kao na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Naime, od početka ove sezone Ledenu je napustilo čak 14 igrača! A prošli je tjedan medvjede napustio i glavni trener Gordie Dwyer. Čelni ljudi Medveščaka poslali su ga u švicarski prvoligaš Ambrì-Piotta kako bi uštedjeli na plaći koju bi mu prema ugovoru morali isplatiti da je ostao.

Zasad ništa od privatizacije

Doista čudan potez da se usred sezone mijenja uspješan trener, no u zagrebačkom su klubu to objasnili potrebom da se stabilizira buduće poslovanje kluba, odnosno da se klub ne dovede u financijske probleme.

U prijevodu, novca nema, jedini način da se sezona odradi do kraja otpuštanje je najskupljih igrača i trenera. Ali, zato će Medveščak posljednje četiri utakmice sezone morati odraditi sa svega 19 igrača u rosteru, što je zaista premalo za jedan KHL klub.

Zbog takve situacije navijači sa sektora B u posljednjih su nekoliko utakmica transparentom poručili: “Dosta nam je KHL-a, želimo povratak u austrijski EBEL”.

Gdje će Medveščak igrati iduće sezone, još nitko ne zna.

– KHL se ne izjašnjava o planovima s nama, a dok je tako, ne možemo konkretno razgovarati sa sponzorima. Ugovor našeg najvećeg sponzora, onaj Gazpromov, završio je, a ne mogu ga ni produljiti dok se KHL ne očituje. EBEL-u smo pak predali prijave i garancije, čekamo sastanak predsjedništva. Uglavnom, najkasnije do svibnja znat ćemo što nas očekuje iduće sezone. Osobno bih bio najsretniji da nastavimo s KHL-om, ali to su želje, ne nužno i realnost – rekao je predsjednik Medveščaka Damir Gojanović, a onda i otkrio:

– U ovome trenutku nemamo novca ni za KHL ni za EBEL jer sponzore možemo početi tražiti tek kada budemo znali u kojoj ćemo ligi igrati.

Gojanović se i dalje nada ostanku u KHL-u, no pitanje je zašto bi Rusi željeli produljiti ugovor momčadi koja dolazi iz Hrvatske, zemlje koja je jasno zauzela stav protiv Rusije te provela sankcije koje je naredila Europska unija.

– Takav stav, logično, ne sviđa se Rusima. U sportu sve ovisi o tržištima, a hrvatsko tržište kao dio Europe nažalost nije otvoreno Rusima – rekao je Gojanović.

Hrvatsko je tržište pak premalo da bi se samo s domaćim sponzorima zatvorio budžet za KHL sezonu, koji iznosi između 8 i 10 milijuna eura. Realno, s hrvatskim sponzorima ne može se zatvoriti ni budžet za EBEL sezonu (1,5 milijuna eura).

Možda bi spas bila privatizacija kluba, no zasad nijedan veliki inozemni ulagač nije na vidiku.

Prodavali da bi opstali

Proteklih sezona Medveščak je imao dosta problema s dugovima prema igračima, a ni sada situacija nije idealna.

– Pokušavamo zatvoriti većinu ugovora igrača, ali nažalost, neke obaveze prenijet će se u sljedeću sezonu. To je neizbježno. Ove sezone nismo prodavali igrače zato što smo to htjeli, već kako bismo sačuvali klub i kako ne bismo još više upali u dugove. Prije nismo na vrijeme prodavali igrače i to nas je pokopalo – objasnio je Gojanović činjenicu da je medvjede od početka sezone napustilo 14 igrača.

U svakom slučaju, idućih nekoliko mjeseci bit će jako stresno za vodstvo i navijače Medveščaka. Nadamo se da ćemo ih početkom rujna gledati barem u EBEL-u ako već ne u KHL-u. No i za EBEL bi trebalo složiti momčad koja će se boriti za vrh, jer u suprotnom nitko neće željeti gledati momčad koja tavori na dnu austrijske lige. KHL nas je sve razmazio i bit će teško uživati u hokeju koji je kvalitetom dva ranga ispod. No bolje i to nego ništa...

Komentara 1

Avatar Vucibatina
Vucibatina
15:47 03.02.2017.

Karlo Ledinski ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije