Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNICI

Šuker je najveći igrač među šefovima saveza, ali trend su biznismeni i političari

Davor Šuker
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
Autor
Ante Buškulić
03.06.2014.
u 12:00

Brazilski savez vodi starac koji krade medalje, a šef saveza u SAD-u je Indijac...

Davor Šuker jedina je Zlatna kopačka nekog svjetskog prvenstva koja će u Brazil doći s ozbiljnom funkcijom u savezu. I da se na terenu po nogometnom umijeću sučele 32 predsjednika saveza, Hrvatska bi bila svjetski prvak.

Villar odalamio Cruijffa

Šuker je tek drugi najbolji strijelac SP-a koji je došao na čelo saveza. Prvi je bio Poljak Grzegorz Lato, koji je dominirao SP-om 1974. (sedam golova), a 2008. je, sa 58 godina, postao predsjednik Poljskog nogometnog saveza. U predsjedničkom je stilu najavio ostavku ne uđe li Poljska u drugi krug Eura 2012. kojem je bila domaćin, pa je to obećanje zaboravio. No, nisu drugi pa je u listopadu te godine smijenjen...

No, trend je velikih zemalja da na čelu saveza ne sjedi proslavljeni as nego biznismen koji može priskrbiti novac. Tako su Talijani izabrali Giancarla Abetea (63), poduzetnika i političara kršćansko-demokratske stranke, koji je predsjednik od 2007., diplomirani je ekonomist, a njegov brat Luigi predsjednik je jedne banke u čijoj je i Giancarlo upravi. Na tom su tragu i Francuzi čiji savez vodi Noël Le Graët (72), političar i biznismen čija se tvrtka bavi prehrambenom industrijom i od 2010. ostvaruje promet od 163 milijuna eura. Englezi su nogometni savez dali u ruke Židovu Davidu Bernsteinu (70), predsjedniku Crvenog križa, koji je bio na čelu Manchester Cityja u razdoblju stabilizacije kluba (1998. do 2003.) prije buma azijskih ulagača. A, dakako, u tom je košu i SAD. Njihov je predsjednik saveza Indijac Sunil Gulati (54), koji je s pet godina došao u New York, ekonomist je, radi na sveučilištu Columbia, a bio je predsjednik velike privatne kompanije koja se bavi profesionalnim sportom, proizvodnjom i nekretninama u 90 država.

Ipak, dio europskih saveza i dalje, poput hrvatskog, bira bivše igrače. Pa je u Španjolskoj predsjednik Angel Maria Villar (64), koji je igrao za Athletic Bilbao i potez karijere mu je kada je laktom odalamio Cruijffa za što je kažnjen s četiri utakmice.

Glas za Falklandske otoke

Portugalce predvodi diplomirani ekonomist Fernando Gomes (62) koji je od 1992. do preuzimanja saveza 2011. radio u Portu, a BiH Elvedin Begić (53), menadžer za prijevoz i komunikacije, koji je u nogomet (klubovi Butmir i Igman Ilidža, zatim predsjednik NS kantona Sarajevo, do Osimove desne ruke u Odboru za normalizaciju NS BiH) prenio vještine i znanja stečena radeći na – sarajevskom aerodromu.

Najmlađi je šef saveza Čileanac Jorge Jadue (35), pravnik palestinskog podrijetla, čiji je prvi potez bio tjeranje izbornika Marcela Bielse. Brazil i Argentina pak vjeruju službenicima staroga kova: i jedan i drugi savez vode 82-godišnjaci. Brazilski je prvi čovjek Jose Maria Marin, političar, bivši guverner Sao Paula, koji je 2012. u džep strpao medalju igrača Corinthinasa Mateusa nakon osvajanja Kupa Sao Paula!? Uhvatile su ga kamere, on se nevješto izmotavao da je bila riječ o šali.

Argentinac Julio Grondona najdulje je na poziciji, još od 1979. Proslavio se 2003. kada je rekao: "Židov ne može suditi na najvišoj razini jer to je težak posao, a Židovi ne vole raditi" te kada je, govoreći o domaćinu SP-a 2018. i 2022., Englezima poručio: "Dat ću vam glas ako nam vratite Falklandske otoke"! I meksički je šef Justino Compeán (74) mnogo stariji od Šukera, dok Kamerunci, slično kao BiH, na čelu saveza imaju Odbor za normalizaciju koji je nametnula Fifa, a kao predsjednik vodi se Ngassa Happy. U Gani je pak predsjednik saveza bankar i odvjetnik Kwesi Nyantakyi, ujedno predsjednik i vlasnik prvoligaškog kluba All Stars. Zanimljivo, taj je klub završio tek deseti u prvenstvu. U Hrvatskoj se to ne može dogoditi...

>>Stranci o kockastima: 10 razloga zašto biste trebali navijati za Hrvatsku

>>Kovač uoči polaska: Hrvati, molite za nas, mi ćemo znati vratiti!

Komentara 1

Avatar Dinamo BBB
Dinamo BBB
20:32 04.06.2014.

Šuker je nepismeni tovar !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije