Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva hrvatska stomiljerica

Startala utrka "100 milja Istre" - najjača Ultra Trail utrka u hrvatskoj povijesti

100 milja Istre
Screenshot
15.04.2016.
u 18:28

Najzvučnije ime utrke na sto milja je Francuz Patrick Bohard, prošlogodišnji pobjednik iznimno zahtjevne ultra trail utrke Tor des Geants

Spektakularnim startom sa središnjeg trga u Labinu počela je najjača ultra trail utrka u hrvatskoj povijesti. Prva hrvatska stomiljerica u svojoj četverogodišnjoj povijesti nikada nije bila jača. Među 250 trkača iz gotovo 30 zemalja koji su točno u 16 sati krenuli na utrku od 170 kilometara po planinskim stazama Istre, nalaze se i neka od najzvučnijih imena svjetske ultra trail scene.

Ovakva iznimno jaka konkurencija na 4. izdanju najduže hrvatske ultra trail utrke ne čudi budući da je od ove godine utrka „100 milja Istre“ uvrštena u elitnu skupinu od samo 18 prestižnih svjetskih utrka uključenih u Ultra Trail World Tour (UTWT), svojevrsnu Ligu prvaka ultra trail utrka.

Najzvučnije ime utrke na sto milja je Francuz Patrick Bohard, prošlogodišnji pobjednik iznimno zahtjevne ultra trail utrke Tor des Geants. Na startu se pojavio i karizmatični Amerikanac Jay Aldous, pobjednik iz 2014. godine čiji je rekord od 20h31'39'' još uvijek neoboren. Od hrvatskih predstavnika najviše se očekuje od Ante Pešića iz Omiša, lokalnog heroja dalmatinskih planinskih utrka te Ivana Blečića, „domaćeg“ trkača koji je nastupio u sva tri dosadašnja izdanja Istre 100, ali uvijek na „kraćoj“ distanci od 100km.

Najjača konkurencija ove godine je u kategoriji trkačica u kojoj se okupila krema svjetske ultra trail scene. Tako će prošlogodišnja pobjednica i rekorderka utrke, Talijanka Francesca Canepa imati težak zadatak obraniti postolje od Amerikanke Janesse Taylor, devete sa svjetske ultra trail liste i pobjednicom mnogih prestižnih stomiljerica i izvrsnih Julije Boettger iz Njemačke i Denise Bourassa iz SAD-a.

S obzirom na povoljnu vremensku prognozu i iznimno jaku konkurenciju očekuje se da bi do subote oko podne mogli imati nove pobjednike i nove rekorde u obje konkurencije. Staza utrke na sto milja prolazi najljepšim predjelima Istre, od starta u Labinu i grebena Učke preko Ćićarije, kroz mnoge srednjovjekovne gradiće istarske unutrašnjosti do cilja u Umagu. Trail utrke trče se u prirodi po označenim stazama većinom izvan uređenih površina i uz svladavanje značajne visinske razlike.

Osim utrke na sto milja u sklopu „100 milja Istre“ trči se još tri utrke na ultra distancama: ona na 110km starta u petak u ponoć u Lovranu, start utrke na 69 km bit će u subotu u 9 sati u Buzetu dok će najkraća ultra, ona na maratonskoj distanci (42 km) krenuti točno u podne iz Motovuna.

U Istri ovih dana borave i najznačajniji predstavnici Ultra Trail World Toura i ITRA-e (International Trail Running Association) i organizatori jedne od najprestižnijih svjetskih utrka, Ultra Trail du Mont-Blanc, Francuzi Catherine i Michel Poletti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije