Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKO PRVENSTVO

Šoštarić: 'Svaka utakmica sada je odlučujuća, jedva sam našao 35 igračica za popis'

storyeditor/2022-11-09/PXL_081122_96751989.jpg
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
10.11.2022.
u 07:00

Rukometašice Hrvatske danasu 18 sati u ljubljanskoj dvorani Stožice igraju prvi susret drugog kruga na Europskom prvenstvu koje se održava u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. Prvi suparnik nam je domaćin Slovenija. U godinu dana smo s njima odigrali četiri utakmice, i sve četiri dobili.

Rukometašice Hrvatske susretom protiv Slovenije otvaraju danas (18 sati) drugi krug na Europskom prvenstvu koje se igra u Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori. Nakon prvog kruga obje ekipe imaju po dva boda i današnji susret itekako će odrediti sudbinu i Hrvatske i Slovenije. Jasno, pobjeda u ovom susretu značit će siguran plasman među osam najboljih na ovom EP-u što znači i povlašteni ždrijeb za Svjetsko prvenstvo 2023. godine. Naravno, pobjeda znači i korak bliže polufinalu.

Vale će stisnuti zube

– Osnovni cilj na ovom EP-u smo ispunili – plasirali smo se u drugi krug i prenijeli dva boda. U našoj skupini drugog kruga samo Norveška ima četiri boda, dok četiri reprezentacije, uključujući našu, imaju po dva boda te je jedino Mađarska bez bodova. Sada će svaka utakmica biti odlučujuća. Jedino što nije u redu redoslijed igranja. U redu je da prvoplasirani sastav ima tri dana slobodno, ali mi nije logično da nakon njih tri dana slobodno ima ekipa koja je bila treća u skupini. Mi kao drugi imamo slobodno tek u zadnjem kolu drugog kruga, što znači da ćemo u deset dana odigrati pet utakmica. Za taj ritam igranja treba imati velik roster, odnosno velik broj rotacija koje mi u ovom trenutku nemamo.

07.07.2022., Zagreb - Konferencija za medije povodom povratka posljednje skupine hrvatske sportske delegacije s Mediteranskih igara u Alzira. Hrvatske rukometasice velikim su uspjehom zakljucile nastup na Igrama u Oranu. Nenad Sostaric. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ja sam jedva našao 35 igračica za popis za ovo Europsko prvenstvo. Naša Prva liga je ustvari liga za mlade igračice, a najgore je od svega što imamo jako velik broj ozlijeđenih igračica – rekao je Nenad Šoštarić, izbornik Hrvatske.

Kada smo već kod ozljeda, zanima nas kakva je situacija s Valentinom Blažević?

Dobra je vijest da je riječ o njezinoj staroj ozlijedi i liječnik je rekao da joj treba tek dan odmora, što smo odradili te nije igrala protiv Švicarske. Fizioterapeuti će sigurno odraditi svoje kako bi je osposobili za večerašnji susret. Jasno, puno toga ovisit će o njoj samoj, odnosno hoće li imati osjećaj da može igrati. Koliko je poznajem, ona će stisnuti zube i zaigrati jer nam svakako treba. Bila bi velika tragedija da protiv Slovenije igramo bez nje, kad već nema Mičijević i Milosavljević – naglasio je izbornik.

Izgleda da nemate baš puno pomoći ni od Larisse Kalaus koja je prije dvije godine bila ugodno iznenađenje EP-a?

– Nažalost, ona je imala dugačku stanku i još uvijek osjeća posljedice operacije ramena. Ne može se doći u željenu formu u samo pet dana priprema, koliko smo imali za ovaj EP. U formu se mora doći igranjem u klubu, treba puno više vremena. Bilo bi mi lako kada bih imao onu Larissu iz 2020. godine – istaknuo je Šoštarić.

06.11.2022., Ljubljana, Slovenija - Arena Stozice, Europsko prvenstvo rukometasica, grupa A: Hrvatska - Madjarska. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Naš današnji suparnik Slovenija prvi put nakon 18 godina prošao je u drugi krug na Europskom prvenstvu. U godinu dana s njima smo odigrali četiri prijateljske utakmice, dvije lani uoči SP-a i dvije uoči ovog EP-a, i sve četiri smo dobili. Do sada smo s njima igrali pet puta na velikim natjecanjima ili kvalifikacijama za njih. Hrvatska ima tri, a Slovenija dvije pobjede. Posljednji službeni susret bio je 2017. godine u Celju u play-offu za SP, kada je naša reprezentacija slavila 28:27.

Opasni vanjski šut

– Nema baš nikakvih tajni između ove dvije reprezentacije. Njihov izbornik Dragan Adžić i ja dobro se poznajemo, odradili smo puno zajedničkih priprema. On je svjesno postao trener ljubljanskog Krima, gdje igra većina igračica reprezentacije kako bi ih što bolje pripremio za ovaj EP. Riječ je o reprezentaciji kojoj je najjače oružje vanjska linija i vanjski šut. Tu su Stanko, Gros, Lazović, Omoregie, Zulić. Imaju tri iskusne vratarke, sjajno lijevo krilo Mavsar, a na crti imaju Klemenčić koja igrom i izgledom podsjeća na Draganu Cvijić. Mi jednostavno moramo zaboraviti što je bilo na prijateljskim utakmica jer smo i mi i oni tamo kemijali. Prvi put ćemo na ovom turniru igrati pred punom dvoranom i neću se iznenaditi ako danas u Stožicama bude 10.000 njihovih navijača. No znamo igrati u takvoj atmosferi. Na kraju krajeva, mi smo osvojili broncu pobijedivši Dansku na njezinu parketu – rekao je Šoštarić.

Osnovni cilj ste ispunili, koji je novi cilj u drugom krugu?

– Idemo utakmicu po utakmicu. Cilj je pobijediti u svakoj sljedećoj. Imamo tri jake utakmice, tri jaka suparnika. Nakon Slovenije čekaju nas dvije izuzetno kvalitetne skandinavske ekipe: Danska pa Švedska – zaključio je Šoštarić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije