Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Ostali sportovi

Red Bullov skakač skočio s ruba svemira!

I posljednji pripremni korak prije skoka s ruba svemira uspješno je savladan. Felix Baumgartner jučer je izveo probni skok s visine od 29.455 metara
26. srpnja 2012. u 17:02 1 komentara 5 prikaza
Red Bull (1)
Foto: Red Bull
Pogledajte galeriju 1/3

Prvi je probni skok s visine od 21.817 metara Baumgartner bez ikakvih poteškoća izveo u ožujku. Drugi je probni skok u protekla dva dana dvaput odgađan zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, no oluja i jaki vjetar ni u jednom trenutku nisu obeshrabrili stručni tim misije Red Bul Stratos. Čak i lansiranje Space Shuttlea zbog nepovoljnih se uvjeta ponekad odgađa i po nekoliko dana. Uspješno izveden jučerašnji skok dokaz je da se strpljenje itekako isplati.

Baumgartner se nakon iskakanja iz kapsule slobodnim padom spuštao prema zemlji čak 3 minute i 48 sekundi, dostigavši brzinu od 862 km/h. Spustio se u pustinju Novoga Meksika, na mjesto koje je od lokacije s koje je poletio udaljeno svega 15 minuta helikopterom.

Tehnički je direktor projekta Art Thompson komentirao:

– Teško je ostati ravnodušan. Drago nam je da se Felix uspješno spustio na zemlju. Ovo je bio dug i naporan tjedan, a vrijeme nam nije išlo na ruku. Svi su članovi tima dali svoj maksimum.

Balon koji će Baumgartnera povesti na visinu s koje će izvesti konačni skok bit će visok poput nebodera, a da bi uspješno poletio, vjetar ne smije puhati brzinom većom od 6,5 km/h. Datum skoka ovisit će o vremenskim uvjetima i rezultatima detaljnog pregleda kapsule i opreme nakon probnoga skoka.

Drugi probni skok za koji je korišten stratosferski balon četverostruko veći od onoga u ožujku, donio je nova važna saznanja i mnoštvo vrijednih podataka za razvoj aeronautičkih istraživanja.

– Posljednjih je nekoliko dana bilo vrlo naporno, no sad sam jako uzbuđen. O ovome sam oduvijek sanjao. Pred nama je još samo jedan korak – izjavio je Baumgartner nakon spuštanja na zemlju.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • BobCat:

    pitam se samo dali ima posebno odijelo za svoja muda jer dam se kladit da su ogromna... svaka čast majstore!