Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetničko klizanje

Povratak Zlatne piruete u Zagreb. Natjecanje će se po prvi put održati na Velesajmu

storyeditor/2023-12-01/Aleksandr_Selevko-Est-22-1012-12.jpg
Privatna arhiva
02.12.2023.
u 16:00

U konkurenciji klizačica, tu su osvajačica 14. mjesta na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu Austrijanka Olga Mikutina te prvakinja Estonije Niina Petrokina, koja je ove godine pokazala sjajnu formu. Na ovogodišnjem Europskom prvenstvu bila je šesta, dok je na svjetskoj smotri u Saitami zauzela deveto mjesto

Zagrebačko klizalište Velesajam domaćin je 55. Zlatnoj pirueti, koja će se održati od 6. do 9. prosinca, a ove godine sve ljubitelje umjetničkog klizanja očekuje prošireni program koji će trajati četiri dana. I ove godine u Zagreb dolaze sudionici Zimskih olimpijskih igara te svjetskih i europskih prvenstava. Klizačice i klizači iz 33 zemlje (22 klizača, 23 klizačice, 12 sportskih i 22 plesna para), od čega čak 25 sudionika ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Saitami te šest s Igara u Pekingu 2022. godine, predstavit će se zagrebačkoj publici. Klizalište Velesajam u Zagrebu spremno dočekuje velike svjetske zvijezde, čime se Zlatna pirueta u svom 55. izdanju iz Siska vratila u Zagreb.

Samo Kessler za Hrvatsku

Hrvatsku će ove godine u konkurenciji klizača predstavljati Jari Kessler, rođen u Clessu u Italiji. Jari je do 2019. godine klizao pod talijanskom zastavom, a od tada kao član klizačkog kluba Leda predstavlja Hrvatsku. Osvajač je zlata 2020. godine na NRW Trophyju, srebra 2022. na Jegvirag Cupu i bronce 2022. na Merano Ice Trophyju. Prošle sezone Jari se kvalificirao u finale Europskog prvenstva koje se održalo u siječnju u finskom Espoou i osvojio 19. mjesto. Uz to, postigao je minimum tehničkih bodova i izborio pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu. Sada nastavlja s pripremama za kvalifikacije na Olimpijske igre koje su sljedeće godine. Uz Kesslera, Kinez Boyang Jin privući će najviše pozornosti kako publike tako i sudaca budući da se radi o klizaču koji je na ZOI-u u Pekingu osvojio deveto mjesto. Uz njega, tu je i aktualni europski doprvak Talijan Matteo Rizzo, osvajač devetog mjesta na Svjetskom prvenstvu održanom u Saitami. Prošlogodišnji osvajač srebrne medalje na Zlatnoj pirueti održanoj u Sisku pokušat će ove godine stati stepenicu više. Od prošlogodišnjih klizača koji su osvojili Siščane izdvajamo i dva najbolja klizača Estonije, braću Mikhaila i Aleksandera Selevka, osvajaće trećeg i petog mjesta na 54. Zlatnoj pirueti.

VEZANI ČLANCI:

U konkurenciji klizačica, tu su osvajačica 14. mjesta na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu Austrijanka Olga Mikutina te prvakinja Estonije Niina Petrokina, koja je ove godine pokazala sjajnu formu. Na ovogodišnjem Europskom prvenstvu bila je šesta, dok je na svjetskoj smotri u Saitami zauzela deveto mjesto. Prvakinja Italije Lara Naki Gutmann ponovno dolazi na Zlatnu piruetu uz nadu da će nakon prošlogodišnjeg četvrtog mjesta sada stati i na postolje. Prošlogodišnja pobjednica Zlatne piruete Lindsay Thorngren stigla je u Zagreb kao zamjena dvjema Amerikankama, pa je malo vjerojatno da će imati priliku braniti naslov.

U konkurenciji sportskih parova dolaze prvaci Češke Federica Simioli i Alessandro Zarbo, 11. s ovogodišnjeg Europskog prvenstva, te brat i sestra blizanci Greta i John Crafoord, prvaci Švedske i 13. sportski par Europe. Od plesnih parova stižu olimpijci Paulina Ramanauskaite i Deiridas Kizala, koje čeka izuzetno jaka konkurencija. Tu su prošlogodišnji srebrni par Piruete, osvajači četvrtog mjesta na ovogodišnjem Europskom prvenstvu i sedmi par svijeta Litavci Alison Reed i Saulius Ambrulevicius te doprvaci Francuske Loicia Demougeot i Theo Le Mercier.

VEZANI ČLANCI:

Besplatan ulaz

– Hrvatski klizački savez kao organizator ponosan je na to što smo sve ove godine, usprkos problemima, uspjeli očuvati tradiciju jednog od najstarijih natjecanja u svijetu. Bez obzira na to što već tri godine Dom sportova zbog potresa nije u funkciji i što ne možemo koristiti Ledenu dvoranu, nakon izrazito velikih organizacijskih izazova koje smo imali organizirajući posljednjih godina Zlatnu piruetu u Sisku, sretni smo da se ove godine vraća u Zagreb. Kako bismo s navijačima i vjernom publikom obilježili najveću sportsku tradiciju koju hrvatsko klizanje ima, odlučili smo za 55. Zlatnu piruetu osigurati svim gledateljima slobodan ulaz – rekla je Melita Juratek, direktorica 55. Zlatne piruete i glavna tajnica Hrvatskog klizačkog saveza.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije