Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INSTITUCIJA REPREZENTACIJE

Priča Josipa Šimunića: Oženio Hrvaticu iz Kanade, na svadbi mu pjevao Mate Bulić

Josip Šimuniić
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/35
21.03.2019.
u 16:56

Za reprezentaciju Hrvatske upisao je 105 nastupa i jedan je od rijetkih koji je ušao u "klub 100 nastupa za reprezentaciju", a tamo se nalazi u društvu Srne, Modrića, Pletikose, Olića, Ćorluke, Rakitića i Šimića

Josip Joe Šimunić, sin hrvatskih iseljenika iz Australije, jedan je u nizu hrvatskih reprezentativaca koji nisu rođeni u zemlji za koju su nastupali.

U izboru između Australije i Hrvatske, odabrao je zemlju u kojoj su rođeni njegovi roditelji. Rođen je 18. veljače 1978. u Canberri, a uz Stipu Pletikosu, Darija Srna i Luku Modrića četvrti je reprezentativac po broju odigranih utakmica.

I on je prešao brojku od sto nastupa. Karijeru je započeo u Melbourne Knightsima iz kojih se kao perspektivan nogometaš zaputio u Europu. Prvo je došao u Dinamo, ali ga tamo nisu prepoznali pa je produžio u Njemačku gdje je potpisao za Hamburger. 

Odatle se preselio u Berlin 2000. godine potpisavši ugovor s Herthom za koju je igrao čak punih devet godina. U posljednjoj sezoni u dresu Herthe svojim igrama oduševio je novinare prestižnog njemačkog sportskog lista Kicker koji su ga proglasili najboljim braničem Bundeslige. 

Josip Šimuniić
1/35

Iako je 2006. godine produljio ugovor s Herthom do 2011., dvije godine prije isteka napustio je taj berlinski klub i prešao u Hoffenheim, novajliju u Bundesligi. U tom klubu proveo je sezonu i pol, pa nezadovoljan statusom u klubu odlučio ga je napustiti i potpisati ugovor s jednim od dva najveća hrvatska kluba - Dinamom ili Hajdukom.

Sve do posljednjeg trena prije potpisivanja ugovora nije se znalo hoće li Šimunić u Maksimir ili na Poljud. Ipak, odlučio se za izdašniju i bolju ponudu Zdravka Mamića, a navijači Hajduka, koji su mislili da će Šimunić odjenuti bijeli dres, nisu mu mogli to oprostiti. Kapetan Dinama je postao 11. siječnja 2013. godine. 

Joea Šimunića u Australiji je otkrio nekadašnji hrvatski izbornik Mirko Jozić uoči Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji i Japanu. U kockastom dresu debitirao je 2001. kada je u susretu protiv Južne Koreje zamijenio povrijeđenog Igora Tudora.

Od tada je postao nezamjenjiv i jedan od glavnih stupova obrane reprezentacije. Šimunić je nastupio i na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, a igrao je na Euru u Austriji i Švicarskoj, te Poljskoj i Ukrajini.

Jedna zanimljivost vezana je za njega, a dogodila se na utakmici između Hrvatske i Australije na SP u Njemačkoj. Engleski sudac Graham Poli Šimuniću je na toj utakmici pokazao tri žuta kartona i tek nakon trećega ga isključio iz utakmice. 

Za reprezentaciju Hrvatske upisao je 105 nastupa i jedan je od rijetkih koji je ušao u "klub 100 nastupa za reprezentaciju", a tamo se nalazi u društvu Srne, Modrića, Pletikose, Olića, Ćorluke, Rakitića i Šimića

Mrlja na sjajnu reprezentativnu karijeru je događaj zbog koje je prekinuo istu. Nakon utakmice s Islandom 19. studenog 2013. godine pred maksimirskom publikom na razglas je pozdravljao navijače riječima 'Za dom', a okupljeni su mu uzvraćali sa 'spremni'.

Kažnjen je s 25 tisuća kuna i 10 utakmica zabrane igranja za reprezentaciju. 

Oženio Hrvaticu iz Kanade, na svadbi mu pjevao Mate Bulić 

Šimunić se oženio Christinom Koloper, Hrvaticom rođenom u Kanadi. Na svadbi koja je bila organizirana u hotelu Esplanade bilo je više od sto uzvanika, a među njima i mnogi suigrači iz reprezentacije, ali i tadašnji izbornik Niko Kovač.

Na terasi hotela se za vrijeme svadbe vijorila hrvatska i australska zastava, a goste je zabavljao popularni pjevač Mate Bulić. 

Josip Šimuniić
1/8

Obiteljska tragedija

Obitelji Šimunić prošle godine dogodila se velika tragedija. Njihova četverogodišnja kćer Luciana preminula je na Uskrs od gripe koja joj je zahvatila centralni živčani sustav. 

- Da smo znali ono što danas znamo i cijepljenje protiv gripe bilo bi u 'kalendaru cijepljenja' naše Luce - rekli su tada. 

Nakon tako velikog gubitka nemoguće se je oporaviti, ali izgleda kako će kroz par mjeseci Šimunići opet imati razloga za veliko slavlje. Prema izvorima bliskima paru Christine je trudna već sedam mjeseci. 

>> Pogledajte tko su poznati Hrvati koji svjedoče vjeru

 

Komentara 36

Avatar jumanji
jumanji
17:50 21.03.2019.

ono kada je razneo onoga srpskog igrača u Beograda nezaboravna slika

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
18:12 21.03.2019.

admin je pripadnik.nebeskog naroda koji briše komentare!

NA
navijala
17:33 21.03.2019.

Šimunić je legenda i ponos Hrvatske i volimo ga mi svi koji se osjećamo Hrvati,a bagra jugoslavenska neka pati. Za dom ...kliktao je Joe na Maximiru,a hrvatska publika je spremno odgovorila...Joe,Joe,Joe milo zlato moje. Odani sin ponosnog ustaškog roda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije