Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR KARLA LEDINSKOG

Nogometaši nas, za razliku od političara, ujedinjuju

UEFA Europsko prvenstvo 2020, Hrvatska - Škotska
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
24.06.2021.
u 21:15

Dok nas političari uglavnom razjedinjuju, nogometaši nam daju nadu i pokazuju da barem u nečemu možemo biti u svjetskom ili europskom vrhu.

Do prekjučer su za neke bili gubitnici, a od jučer su opet heroji. Tako je to kod Hrvata, u ljubavi prema nogometnoj reprezentaciji nikada nismo imali sredine. Uvijek krajnost, ili euforija ili depresija. Euforične slike iz hrvatskih gradova nakon pobjede protiv Škotske opet su potvrdile da najveću emociju hrvatskom narodu mogu izazvati Dalić, Modrić, Perišić i ostalo društvo vatrenih. Uostalom, milijun ljudi na hrvatskim ulicama bili su samo zbog pape i vatrenih, nakon što su 2018. osvojili srebro na Svjetskom prvenstvu. A baš smo zbog tog srebra malo previše poletjeli, umislili si da baš uvijek moramo biti u svjetskom vrhu.

Ne moramo, jer uostalom, ponajveća nogometna velesila Italija propustila je prošli SP, pa nikome ništa. A mi smo napadali izbornika jer je, zamislite, izgubio od ponajvećih favorita Eura Engleza te remizirao s Česima. I praktički ga otpisali iako je prije Škotske sve držao u svojim rukama. Istina, vukao je Zlatko Dalić i neke krive poteze u posljednje dvije godine, no kada je bilo najvažnije, uvijek je pobjeđivao. I protiv Ukrajine u kvalifikacijama za SP, i protiv Mađarske i Slovačke za odlazak na Euro, i u ključnoj utakmici sa Švedskom za ostanak u Ligi nacija, i u utakmicama Svjetskog prvenstva u Rusiji. Zlatko Dalić najveći je hrvatski izbornik u povijesti, jedini uz Ćiru Blaževića koji nas je odveo u drugi krug na dva velika natjecanja. I zato je zaslužio veći kredit kada reprezentacija igra lošije.

No, kritike su i stvar ljubavi, jer jedino u nogometu Hrvatska ima četiri milijuna izbornika, i jedino nogomet može ujediniti četiri milijuna Hrvata. Dok nas političari uglavnom razjedinjuju, nogometaši nam daju nadu i pokazuju da barem u nečemu možemo biti u svjetskom ili europskom vrhu. Od 13 velikih natjecanja nakon hrvatske neovisnosti, vatreni su se plasirali na njih čak 11. Više velikih natjecanja od nas imaju samo Nijemci, Francuzi, Španjolci, Talijani, Englezi i Portugalci! I to je dokaz da smo dio nogometne elite. U kojoj smo ostali i na ovom Euru.

Ali, uoči osmine finala ne smijemo upasti u euforiju i očekivati da ćemo postati europski prvaci. Neka vatreni odigraju srčano kao protiv Škotske i bit ćemo ponosni na njih kako god završilo.

>> Pogledajte sjajne brojke hrvatskih nogometaša

Ključne riječi

Komentara 1

LL
lijepa_li si
08:58 25.06.2021.

doprvaci svijeta! eeeeeeejj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije