Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPORTAŽA Njemačka je u kolektivnoj euforiji nakon ulaska u četvrtfinale

Njemačka u transu

sp-25-04-txt.jpg
import
25.06.2006.
u 18:51

Dvadesetjednogodišnji Poljak s njemačkom putovnicom Lukas Podolski i nacija u potpunom transu, fanatičnoj psihozi, kreću prema Berlinu, prema četvrtfinalnom meču divova s Argentinom.

No nije taj petak 30. lipnja i Olimpijski stadion krajnji cilj. Božica koja je strogo čuvana u tajnom sefu san je novih generacija koje su se naslušale priča o velikoj reprezentaciji i njene tri zlatne generacije.

"Bili smo prvaci 1954., 1974., 1990. - bit ćemo i 2006.", pjesma je koja izviruje iz svakoga kutka te velike zemlje, koja je postala svojvrsnom budnicom i himnom, a na nju se nadovezuje navijački poklič "Finaleeee oooooooo" koji je ledio žile na Mariene platzu u Münchenu, na kojem je miris hmelja nagrizao nosnice te pakleno vruće subote.

- Nijemci su u golemu zanosu i mogu napraviti svašta. Nemaju momčad za finale, ali ne bih stavio novac na to da do Berlina ne mogu stići. Iako, navijat ću za Argentinu, za svog ljubimca Messija - kazivao je Robert Prosinečki šetajući se kroz rijeku već pripitih fanova i držeći Argentininu trenirku koju je kupio u obližnjoj trgovini.

Fluid između milijuna sanjara i sjajno psihofizički pripremljene momčadi stopio se u famoznoj Allianz Areni, u kotaču koji je samljeo Šveđane za deset minuta sjajnom dionicom Lukasa Podolskog, mladića za kojim luduju Njemice, koje njegovo ime tetoviraju na najintimnija mjesta. Bio je to njegov dan, dan u kojem se Oma (baka nap. a.) Zofia rasplakala, u kojem je djevojka Monika uz ljubav dobila i budućeg milijunaša.

Princ Poldi, kako mu tepaju, uz Miroslava Klosea, Michaella Balacka i Torstena Fringsa Elf diže do nebeskih visina, tamo gdje ga svi žele vidjeti.

- Podolski i Klose mogu srušiti svaku obranu na ovom turniru, i to je ono što me sve više podsjeća na 74. - ispalio je nakon utakmice Gerd Müller, tadašnji kralj strijelaca i čovjek koji je te godine odveo Elf do drugog svjetskog naslova.

A njegov kapetan i predsjednik organizacijskog odbora Franz Beckenbauer (60) u petak se u tajnosti treći put oženio, ovaj put sa 21 godinom mlađom Heidrun Burmaster, novinarkom koja ga je ulovila na jednom intervjuu, i sve zajedno pod crveno-žuto-crnom zastavom izgleda kao bajka.

U ritmu "Finale oooo" tresao se München, na Meriene platzu pamet je odavno popustila pred alkoholom. Ali koga briga. Do petka će san živjeti. Barem do petka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije