Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Modrić je postao miljenik Bernabeua, evo kako ga vide navijači i mediji u Španjolskoj!

Soccer - UEFA Champions League - Final - Real Madrid v Atletico Madrid - Estadio Da LuzReal Madrid's Luka Modric celebrates with the UEFA Champions League TrophyNick Potts Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/Pixsell
1/4
26.12.2014.
u 10:56

Prije dolaska na Bernabéu potkraj ljetnog prijelaznog roka 2012. Luka Modrić nije bio slavan u Španjolskoj. Površnim je južnjacima dovoljno vlastito, zvijezdama krcato prvenstvo, dok iz inozemnih liga poznaju samo superzvijezde

Real je bez njega s lakoćom osvojio Svjetsko klupsko prvenstvo u Maroku, ali ne bi ni nastupio na tom natjecanju da nije bilo Luke Modrića, donosi Max! Umjesto Reala, u ovom bi natjecanju igrao Atlético. Jer, hrvatski je reprezentativac taj koji je u 93. minuti finala na Luzu iz kornera pogodio glavu nadirućeg Sergija Ramosa i osigurao blancosima izjednačenje, produžetke i pobjedu od 4:1. Bio je to potez zbog kakvih je Modrić doveden iz Premier Leaguea. Ali, da ste tipičnom madridistu 20 mjeseci ranije rekli da će Modrić biti jedan od dva sudionika akcije u kojoj je Real sačuvao san o desetoj europskoj kruni, bili biste izloženi podsmijehu. Vjerojatno bi vas zaprepašteno pitali: Mod...? quién? Koji Modrić?

Prije dolaska na Bernabéu potkraj ljetnog prijelaznog roka 2012. Luka Modrić nije bio slavan u Španjolskoj. Površnim je južnjacima dovoljno vlastito, zvijezdama krcato prvenstvo, dok iz inozemnih liga poznaju samo superzvijezde.

Old Trafford bio prijeloman

U anketi na ulicama Madrida ranije toga ljeta 2012. pola upitanih navijača nije znalo mnogo o nogometašu kojeg Real želi dovesti. Oni koji su pratili sagu o transferu nisu shvaćali zašto bi njihov klub platio blizu 40 milijuna eura za igrača Tottenhama koji nije Gareth Bale (za njega su čuli, o njemu je svjetski i španjolski tisak brujao). Prvi Modrićevi mjeseci u Madridu kao da su davali za pravo sumnjičavcima. Njegov je utjecaj na igru bio malen, a Real je igrao slabo. Svlačionica je trpjela zbog Mourinhova iracionalnog iskazivanja moći na Ikeru Casillasu i Sergiju Ramosu. Već je prije Božića bilo očito da će Barca biti prvak, a da Modrićeva zagovornika Moua može spasiti samo osvajanje Lige prvaka.

Početkom 2013., mali je Hrvat bio "sumnjiv element u momčadi, bezbojna sjena Özila", kako ga je opisao madridski dnevnik El Mundo. No, u tom neslavnom statusu nije ostao još dugo. Na legendarnom Old Traffordu, na kojemu je odigrao mnogo dobrih utakmica za Spurse, pronašao je poticaj za kojim je žudio.

Njegov je ulazak kod 1:0 za domaće preokrenuo tijek utakmice. Sjajnim pogotkom izvan kaznenog prostora otkočio je sputani Real i otvorio mu put do pobjede sa 2:1. To je bio trenutak u kojemu se Modrić počeo uspinjati sve dok se nije učvrstio kao najvažniji igrač blancosa iza Cristiana Ronalda. Pod Mourinhovim je nasljednikom Carlom Ancelottijem Modrić postao neosporan član veznog reda. Zahvaljujući njemu, ozljede Xabija Alonsa i Samija Khedire nisu se ni osjetile. Modrićeva pretvorba od poluanonimca u idola Bernabéua dovršena je u veljači na utakmici Reala i Villarreala, koju su domaći dobili sa 4:2. Pred kraj susreta, četvorica žutih – Dos Santos, Trigueros, Mario i Aquino – pritisnuli su Luku na sredini terena, a on se oslobodio sve četvorice sa četiri ubojita poteza i odaslao loptu u protunapad. Uslijedio je dug gromoglasan pljesak i zaglušujuće skandiranje "Modrić, Modrić!" Glasnije od onog koje je primio nekoliko dana ranije u polufinalu Kupa protiv Atlética, kad je spasio gol na crti.

Produljili mu ugovor do '18.

Velemajstorski je potez pružio zadovoljštinu i Ancelottiju, koji se od prvog dana pouzdao u Zadranina kao upravljača Realove igre, umjesto kao polušpicu, na kojoj ga je poziciji koristio Mourinho.

– Tribine su ga nagradile po zasluzi – primijetio je Ancelotti po svršetku utakmice na kojoj je njegov mezimac uputio 87 dodavanja, od kojih 83 precizna.

Travanj i svibanj donijeli su Modriću i Ancelottijevu Realu konačan trijumf. Ne samo što su u finalu Kraljeva kupa srušili Barcelonu nego su u polufinalu LP-a odagnali "münchensko prokletstvo" i prvi put u povijesti svladali Bayern, a u lisabonskom finalu i Atlético – zahvaljujući spasonosnom Lukinu nabacivanju iz kuta. Ljetos, na drugu godišnjicu transfera, Real i Modrić produljili su ugovor do srpnja 2018. Bila je to nagrada za 106 utakmica i četiri trofeja: španjolski Superkup, Kraljev kup, Ligu prvaka i europski Superkup. I za tolike lijepe detalje kojima obogaćuje igru kraljeva.

Podaci govore da je Modrić duša Realova sastava. Požrtvovan u obrani, bori se, presijeca lopte, vodi igru i stiže do kaznenog prostora. On je igrač s najvišim postotkom uspješnih dodavanja, s više od 90 posto točnosti, i s najviše oduzetih lopti ispred Pepea, Sergija Ramosa i Danija Carvajala.

Svaki put kad otme loptu, kreće u slalom, tijekom kojeg pokretima bokova šalje protivnike u pogrešnom smjeru pa otvara igru po boku vanjskom stranom kopačke ili šalje dubinsku loptu po sredini.

Bez imalo je muke bacio u zaborav Xabija Alonsa, čiji je odlazak ojačao Guardiolin Bayern, ali nije oslabio Real. Navijače bijelih ne muči Xabijevo odsustvo, nego pitanje kako održati pobjedničku seriju u preostala dva mjeseca, koliko bi trebao trajati Modrićev oporavak od ozljede mišića, pretrpljene u Milanu.

O Luki pišu samo pozitivno

– Modrić uživa ugled ključnog i bitnog Realova igrača. Nakon što je u prvoj sezoni igrao u promjenjivoj formi zbog Mourinhova lutanja sa sastavom, u međuvremenu je izrastao u jednog od stupova momčadi. Nitko ne dvoji da će po oporavku opet steći status prvotimca, koji mu je bio zajamčen prije ozljede – predviđa Asov novinar David Molańo.

Po Molańu, Modrić je prošle sezone bio senzacionalan te ga navijači vrednuju kao jednog od najvažnijih igrača: razigrava momčad, oduzima lopte, prodire do kaznenog prostora i ima sjajan dalekometni udarac.

– Vrlo je cijenjen u oba madridska sportska dnevnika. Reporteri koji pokrivaju Real, Asov Juanma Trueba i Marcin Santi Segurola, veliki su njegovi poklonici, a i radijski reporteri snažno ga uvažavaju. Neizostavan je član prve jedanaestorice za svakog navijača i novinara – zaključuje Molańo.

Da mediji vole Luku Modrića, potvrđuje i naša sunarodnjakinja Irena Cvjetković, magistrica medijskih komunikacijskih znanosti nastanjena u Madridu.

– Sve što pišu o njemu pozitivnog je karaktera. Naklonjeni su mu i ne naglašavaju pogreške koje počini na terenu – kaže Irena.

Luka se uvukao navijačima pod kožu dan nakon trijumfa u Lisabonu.

– Nakon što je Real osvojio desetu Ligu prvaka, Luka je iskoristio tradicionalno slavlje na madridskom trgu Plaza de Cibeles da se dodatno približi publici i suigračima – nastavlja simpatična Puljanka.

– Za tu se prigodu ošišao na kratko, ispunivši zavjet dan prije podviga u Ligi prvaka, što se javnosti jako dopalo. Opustio se i zbližio s narodom, pokazao radost i ushit te je za to nagrađen ovacijama. Čini mi se da je tada zaokružio prilagodbu na novi klub i novu sredinu i postao uistinu udomaćena ličnost za Španjolce.

Modrić nikada neće biti društveni fenomen poput Cristiana Ronalda ili prije Davida Beckhama i Georgea Besta. Njegova medijska privlačnost ograničena je na nogometno polje.

– Što se tiče njegova privatnog života, zna se samo da je samozatajan obiteljski čovjek. Ne viđa ga se po madridskim ulicama i ne posjećuje poznate madridske restorane i klubove, kao što to običava većina Realove momčadi – napominje Irena.

Španjolskoj je javnosti predstavljeno vrlo malo pojedinosti iz njegova života. El Mundo je objavio da je "praktični katolik", da je privržen domu i obitelji.

Nema ga u tabloidima

Dnevnik ACB i tjednik Hoy iskopali su iz hrvatskih revija nešto podataka o Lukinoj supruzi, a njihova su otkrića prenijeli i drugi mediji. Tako su čitatelji naučili da je Vanja po struci ekonomistica i da je upoznala budućeg supruga 2006., dok je branio boje Dinama.

Dnevnik ABC obogatio je javnost podatkom da se mladi par spojio preko igračeva menadžera Marija Mamića, u čijoj je agenciji Vanja radila. Puk je doznao i da su se mladenci vjenčali dvaput – prvo građanski u svibnju 2010., kad je Vanja bila u drugom stanju, te crkveno u lipnju 2011., u zagrebačkoj katedrali.

Izuzmemo li nekoliko spomenutih "ekskluzivnih otkrića", intimni je život Modrićevih ostao za Španjolce jednaka nepoznanica kakva je bio za britanske.

>>Modrić zabio jedan od najljepših pogodaka u ovoj godini, pogledajte ga!

Komentara 10

TO
tony111
12:49 26.12.2014.

El grande Luka. Hrvat, vjernik i najbolji vezni na svijetu.

DU
Deleted user
12:50 26.12.2014.

Nije mi jasno zašto se nije istaklo u prvi plan da je Luka Modrić jedna posebna kategorija -naime, bio s obitelji u prognaništvu, baš kao i tenisač Ljubičić odnosno lako je onima koji su cijeli život bili u omladinskim pogonima velikih klubova, ali jedna takva epizoda u životu, e to je vrijedno divljenja. Zaslužio je biti playmaker Reala i zbog tog poglavlja iz života, zar ne?

DU
Deleted user
12:33 26.12.2014.

Zašto komentatori na portalu VL ne ostave kakav komentar na ovaj članak. Njima je najvažnije pljuvanje po svemu što je hrvatsko, a o ovakvim pozitivnim člancima, o uspjehu jednog Hrvata i praktičnog vjernika, ni slova.Jer kad bi pohvalili Luku Modrića, sami sebi bi "skočili u grlo" zbog izjava koje su napisali ovjeri o Bozaniću...i sve to napišu u Božićne dane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije