Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRONČANA PULJANKA

Mikela: Nije bilo lako izaći pred 80.000 ljudi

'03.09.2012., London, UK - Hrvatska paraolimpijka Mikela Ristoski osvojila je broncanu medalju u skoku u dalj na Paraolimpijskim igrama 2012. Photo: HaloPixi/PIXSELL'
'STR-5003/HaloPix/PIXSELL'
04.09.2012.
u 18:37

Španjolski su košarkaši 2000. prevarili svijet. Čak 10 od 12 članova pobjedničke košarkaške momčadi bilo je mentalno zdravo.

Paraolimpijka Mikela Ristoski još jedan je dokaz snažne poruke koju šalju invalidni sportaši. Ova 23-godišnja Puljanka, koju trenerski vodi Danial Temim, osvojila je u Londonu broncu u skoku u dalj za sportašice s intelektualnim teškoćama, no kada je davala izjavu za Hrvatski radio, činilo nam se da ne zvuči ništa manje suvislo od nekih protagonista iz najpopularnijeg sporta.

- Nemam riječi, malo sam uzbuđena, a bila sam i malo nervozna. Kada sam izašla među ovolike ljude i vidjela gdje sam, stvarno nije bilo lako. No, glavno je da je medalja oko vrata. Nikad u životu nisam skakala pred 80.000 ljudi, presretna sam - kazala je članica AK Medulin za osobe s invalidnošću.

Teže vidljiva invalidnost

Da biste nastupili na Paraolimpijskim igrama u Mikelinoj konkurenciji, morate imati kvocijent inteligencije niži od 75. Morate imati i umanjene sposobnosti socijalnih i komunikacijskih vještina, a ta nesposobnost mora biti uočena prije 18. godine. Intelektualna invalidnost jest i to kada je reducirana sposobnost razumijevanja kompleksnih informacija i učenja novih vještina pa osoba nije samostalna. A ta (ne)samostalnost u nekim se zemljama procjenjuje i kroz sposobnost uporabe javnog prijevoza, rukovanja novcem i primjerenog odgovora na vremenske uvjete.

Za razliku od tjelesne invalidnosti koja je vidljiva, ova često nije pa ju je i teže klasificirati. A zbog velike prijevare španjolskih košarkaša u Sydneyu, kada je 10 od 12 članova momčadi bilo mentalno zdravo, sportaši s intelektualnim teškoćama 12 su godina bili izbačeni s Paraolimpijskih igara. Španjolske varalice pustile su brade, nastojale izgledati što zapuštenije, no jedan je progovorio, pokrenuta je istraga i nastao je skandal. Tek nakon što je 2009. napravljen vrlo rigorozan sustav verifikacije, ova vrsta paraolimpijaca vraćena je na Igre.

Šteta, nema troskoka

A upravo u posljednje tri godine simpatična Puljanka razvila se u vrlo trofejnu sportašicu. Mikela je bila svjetska prvakinja u skoku u dalj, ali i u troskoku koji, na žalost, nije paraolimpijska disciplina. U atletici su to samo skok u dalj, bacanje kugle i trčanje na 1500 metara, u plivanju su to također tri discipline, a od sportaša s intelektualnim teškoćama natječu se još samo stolnotenisači.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije