Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac nije problem

Manchester City je najskuplja momčad u povijesti nogometa

Arsenal - City
Foto: Reuters
1/7
12.03.2018.
u 22:10

Vrijednost svih igrača prve momčadi vjerojatnog ovosezonskog prvaka Engleske iznosi 878 milijuna eura, 73 milijuna više od momčadi drugoplasiranog Paris Saint-Germaina

Nakon zimskog prijelaznog roka vodeći klub Premijerne lige Manchester City ima najskuplju momčad u Europi, ali i u nogometnoj povijesti, objavio je Međunarodni centar za nogometna istraživanja (CIES) sa sjedištem u švicarskom gradu Neuchatelu.

Vrijednost svih igrača prve momčadi vjerojatnog ovosezonskog prvaka Engleske iznosi 878 milijuna eura, 73 milijuna više od momčadi drugoplasiranog Paris Saint-Germaina.

PSG na drugom mjestu

Naftom “pogonjeni” klub u vlasništvu konzorcija iz Abu Dhabija potrošio je 230 milijuna eura u ljetnom prijelaznom roku na igrače kao što su Bernardo Silva i Benjamin Mendy, a u siječnju učvrstio je vodstvo na ljestvici nabavom stopera Aymerica Laportea iz Athletica za 65 milijuna.

Arsenal - City
1/16

- Ako se želite natjecati na najvišem nivou, morate trošiti. Neki klubovi potroše 300-400 milijuna eura na dvojicu igrača, a nama je to dovoljno za šestoricu - komentirao je Pep Guardiola, trener najskupocjenije momčadi svih vremena.

Još jedan klub s vrijednošću sastava iznad 800 milijuna eura je PSG, koji se popeo na drugo mjesto zbog odštete od 220 milijuna eura plaćenih Barceloni za Neymara.

Parižani bi zapravo bili izbili na vrh da im je CIES uračunao 180 milijuna odštete za Mbappéa, no on ove sezone formalno igra na posudbi iz Monaca pa će taj iznos biti uključen tek u idućem istraživanju.

Tržišna dominacija anglolige

Dva su kluba za trenutačni igrački kadar potrošila iznad 700 milijuna eura – trećeplasirani Manchester United 747 milijuna i četvrta Barcelona 725 milijuna. United Joséa Mourinha održao je korak s vodećima kupnjom Romela Lukakua iz Evertona i angažmanom Alexisa Sáncheza iz Arsenala. Barcelona je poslije Guardiolina odlaska 2012. izmijenila klupsku politiku i posegnula u trezor.

Ludilo je počelo 2013. s Neymarom i nastavilo se s Luisom Suárezom, a prošlog ljeta zahuktalo se kupnjama Ousmanea Dembéléa i Philippea Coutinha za 105 i 120 milijuna eura plus varijable ovisne o trofejima. Za razliku od Barce, Real je posljednje dvije sezone proveo u tržišnoj defenzivi.

Zahvaljujući tome Cristiano Ronaldo i Gareth Bale tvore 45 posto vrijednosti sadašnje madridske momčadi, no to će se promijeniti na ljeto. Premijerna liga je u top 10 zastupljena sa šest klubova, a u top 20 s devet. Italija ima četiri među prvih 20, Španjolska tri, a Njemačka i Francuska po dva.

Pokazatelj je to sve veće tržišne dominacije anglolige, čiji televizijski ugovori uvjerljivo nadmašuju konkurenciju. Prema važećim ugovorima, PL godišnje uprihođuje 1,85 milijardi eura od domaćih i 3,2 milijarde eura od međunarodnih TV prava!

Najvrijednije nogometne momčadi:
Man. City 878 mil. €
PSG 850 mil. €
Man. United 747 mil. €
Barcelona 725 mil. €
Chelsea 592 mil. €
Real 497 mil. €
Liverpool 461 mil. €
Juventus 448 mil. €
Arsenal 403 mil. €
Everton 365 mil. €
Bayern 363 mil. €
Tottenham 358 mil. €
Milan 305 mil. €
Atletico 298 mil. €
Monaco 286 mil. €
Borussia (D) 268 mil. €
Roma 272 mil. €
Southampton 229 mil. €
Crystal Palace 225 mil. €
Inter 217 mil. €

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije