Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠA PREDSJEDNICA

Kolinda odlučuje o domaćinu OI 2036., ali izbjegava temu Katara: Izrael i Njemačka žele zajedno!?

storyeditor/2023-01-11/KolindaKatar2_pxl_spo_121222.jpg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
12.01.2023.
u 21:42

Posebno zanimljivom, rekli bismo i neobičnom, čini se moguća zajednička kandidatura Njemačke i Izraela, koji tako žele obilježiti 100 godina od takozvanih Hitlerovih Olimpijskih igara održanih 1936. godine u Berlinu. Generalnu probu za takav organizacijski pothvat Katar će imati 2030., kada će ugostiti Azijske igre.

Nakon uspješne organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva, Katar je vrlo zainteresiran za domaćinstvo ljetnih Olimpijskih igara. Kazao je to i jedan od najutjecajnijih sportskih dužnosnika u toj arapskoj zemlji Yousef Al Mana, prvi dopredsjednik Katarskog olimpijskog odbora, predsjednik Azijskog saveza dizanja utega, ali i predsjednik katarskih nacionalnih saveza mačevanja i dizanja utega.

>> Luki Modriću zazvonio je telefon. Uslijedila je nevjerojatna ponuda kakvu sigurno nije očekivao

Njemačka i Izrael zajedno

Katar se već dvaput kandidirao, ali je izgubio utrke koje su dobili Rio de Janeiro (2016.) i Tokio (2020.) u vrijeme prije nego što je ukinut tradicionalni način biranja domaćina Igara. Naime, u Međunarodnom olimpijskom odboru odlučili su izbjeći bjesomučnu utrku kandidata i skupe javne kampanje, a time i mogućnosti korumpiranja članova MOO-a, pa posebna komisija isfiltrira najboljega kandidata i stavi ga na glasanje. I tako je, po toj metodologiji, za domaćina Igara 2032. izabran australski Brisbane.

A tu posebnu komisiju MOO-a od listopada 2021. predvodi bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pa je pred njom vrlo ozbiljan posao jer kandidata za domaćina Olimpijskih igara 2036. i 2040. ima više. Osim Katara, zanimanje pokazuju zemlje koje su već bile domaćini (Kina, Italija, Velika Britanija, Južna Koreja, Kanada, Meksiko), ali i niz zemalja koje nisu imale tu čast kao što su Egipat, Indonezija, Turska i Indija, uskoro najmnogoljudnija zemlja svijeta, u kojoj će se održati ovogodišnje izdanje Glavne skupštine MOO-a, čija bi kandidatura mogla biti vrlo zanimljiva.

Kolinda Grabar Kitarovic - ancienne présidente de la Republique de Croatie - Match de football lors de la coupe du monde FIFA Qatar 2022 : La Croatie l'emporte sur le Maroc 2 - 1 à Doha le 17 décembre 2022. © JB Autissier / Panoramic / Bestimage Football match during the FIFA World Cup Qatar 2022 : Croatia wins over Morocco 2 - 1 in Doha on 17 December 2022. Photo: JB Autissier / Panoramic / Bestimage/BESTIMAGE
Foto: JB Autissier

A posebno zanimljivom, rekli bismo i neobičnom, čini se moguća zajednička kandidatura Njemačke i Izraela, koji tako žele obilježiti 100 godina od takozvanih Hitlerovih Olimpijskih igara održanih 1936. godine u Berlinu.

Inače, generalnu probu za takav organizacijski pothvat Katar će imati 2030., kada će ugostiti Azijske igre, multisportsko natjecanje kojem je već bio domaćin i to 2006. godine.

S obzirom na iznimno visoke ljetne temperature, i Olimpijske igre bi se, kao i nogometni Mundijal, trebale maknuti iz ljetnog termina i održati u jesen. No, to ne bi bilo prvi put u povijesti olimpijskog pokreta. Naime, Igre održane u Tokiju 1964. počele su u listopadu, a Igre u Seulu (1988.) i Sydneyju (2000.) počele su sredinom rujna.

Katar se mora mijenjati

No, već sad je jasno da bi se ta kandidatura susrela s puno većim izazovom no što ga je, u tada korumpiranoj Fifi, imala ona za domaćina nogometnog SP-a. Jer, olimpijska se obitelj puno više zalaže za prava LGBT zajednice od Fife i vjerojatno će izraziti puno dublju rezerviranost o zemlji u kojoj je kriminalizirano biti homoseksualac.

A sve to doći će na stol predsjednice MOO-ove Komisije za dodjeljivanje domaćinstva Olimpijskih igara, koja je na nogometnom Svjetskom prvenstvu bila gošća Olimpijskog odbora Katara. Svjesna svoje odgovornosti i osjetljivosti dužnosti koju je preuzela, Kolinda Grabar-Kitarović mudro izbjegava temu katarske kandidature za domaćina Igara.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Canada - Khalifa International Stadium, Doha, Qatar - November 27, 2022 Former president of Croatia Kolinda Grabar-Kitarovic and FIFA president Gianni Infantino are seen in the stand before the match REUTERS/Hannah Mckay Photo: HANNAH MCKAY/REUTERS
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS

Ono što nije u nadležnosti hrvatske članice MOO-a jest proces izbora domaćina Zimskih olimpijskih igra 2030. godine, no i u toj je komisiji jedan Hrvat. A to je 60-godišnji član MOO-a Neven Ivan Ilić Alvarez, čileanski Hrvat rođen u Antofagasti, gdje je nedavno hrvatsku zajednicu posjetio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Komentara 9

OL
olujasviholuja2
23:55 12.01.2023.

Do 2036 Njemačka ne će biti republika, već islamska država njemačka, pa neznam da je pametno da sa Izrajemom bude domačin, bojim se za Izraelce

AK
aktuelno
07:45 13.01.2023.

Kriminal sa pedigreom. Kakve korisi prosjecan gradjanin hrvatske ima od tog cirkusa?

Avatar southman
southman
22:12 12.01.2023.

Koja kraljica. Koja se lova tu vrti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije