Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tin srbić

Olimpijski doprvak promijenio faks zbog profesora: 'Neka se odluči što će raditi'

Zagreb:  Tin Srbić uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo u Liverpool,  odradio trening te dao izjavu za medije
Robert Anic/PIXSELL
09.01.2023.
u 22:05

Sve se glasnije čuje kako FER, radi energetske obnove, planira dvoranu Martinovka pretvoriti u predavaonice što bi značilo da šest drugih fakulteta ne bi imalo gdje držati nastavu tjelesnog

Na dodjeli godišnjih nagrada Zagrebačkog sveučilišnog sportskog saveza bili smo u prilici čuti kako svijet fakultetskog sporta živi. A u toj priči uglavnom je riječ o sportašima iz klupske sfere, koji nešto studiraju, i kao takvi nastupaju za svoje fakultete ili pak za reprezentaciju svojeg sveučilišta.Tako smo čuli da su u međunarodnom sveučilišnom sportu jako uspješne rukometašice na pijesku, ali i na tvrdom, odbojkašice, tekvondaši, kikboksači te ženska borbena vrsta u karateu i muška reprezentacija u futsalu (prvaci Europskih sveučilišnih igara), iz čijih redova dolazi i najbolji sportaš zagrebačkog sveučilišta (Neven Zonjić).

Iz redova rukometašica je i najbolje sportašica Josipa Bebek, studentica zagrebačkog KIF-a i članica ŽRK Dugo Selo, inače i najbolji strijelac domaćeg klupskog prvenstva. Karatašice su pod vodstvom trenera Ante Čuture bile svjetske sveučilišne prvakinje, a tu vrstu činile su Sadea Bećirović, Petra Nuić, Tihana Šulek i Jelena Pehar. Ista je vrsta, koju su još činile Katarina Jeličić i Lucija Čatlak, bila treća na Europskim sveučilišnim igrama. A riječ je o djevojkama s četiri fakulteta među kojima je i Jelena Pehar, svjetska sveučilišna prvakinja, što je još samo jedna potvrda da je karate još uvijek akademski sport.

A takvo što moglo bi se reći i za još neke borilačke sportove kao što su džudo i tekvondo, ali ne i za ekipne sportove koji su taj status polako izgubili. Jer, sve je manje košarkaša i rukometaša koji studiraju, a tek ponešto ih ima više među vaterpolistima i odbojkašima. Osim komercijalizacije tih sportova razlog tome katkad zna biti i nerazumijevanje pojedinih sveučilišnih profesora koji se prema vrhunskim sportašima postavljaju odveć kruto. Pa je tako jedan profesor, nositelj jednog od najtežih predmeta, zaslužan što se olimpijski gimnastički doprvak Tin Srbić morao sa zagrebačkog FSB-a preseliti na fakultet u Slavonski Brod jer mu dotični nije htio izaći u susret. Dakako, nitko od njega nije tražio da studenta Srbića pusti na ispitu, nego da mu samo omogući da svoje obveze odradi i roku koji ne kolidira s njegovim sportskim nastupima u inozemstvu. Nažalost, profesor se postavio tako kruto da je čak, među kolegama, kazao "neka se Srbić odluči hoće li se baviti vrhunskih sportom ili će studirati".

24.10.2022.,Zagreb, SC Lucko, hrvatski gimnasticar, Tin Srbic prije odlaska na Svjetsko prvenstvo u Liverpool, odradio trening te dao izjavu za medije. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić / PIXSELL

Rektor Lakušić apelira

Imajući na umu takve krute stavove nekih sveučilišnih profesora, novi rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić u svom je pozdravnom govoru naglasio:

– Hvala upravama fakulteta koji su odvojili termine kada studenti sportaši mogu svladavati gradivo jer svi u tom sustavu moramo djelovati povezano. Moramo cijeniti veliko odricanje sportaša studenata jer dodatni je efekt bavljenja sportom taj da vas on kroz svoj sustav nadmetanja i svladavanja prepreka najbolje priprema za život. Sport je najbolji dokaz da se svaka tvrđava može svladati, samo je pitanje strategije. Mi kao društvo moramo ulagati u infrastrukturu jer nemaju svi fakulteti svoje dvorane, a imamo skoro 70.000 studenata.

A ilustraciju tog problema najbolje nam je predočio predavač tjelesnog odgoja na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Željko Lukenda. A on drži nastavu u dvorani (Martinovka) koju koristi još šest fakulteta.

– Osim FSB-a, tu dvoranu koriste i FER, PMF, Filozofski fakultet, Stomatologija, Promet i Hrvatski studiji. Ta dvorana vam je puna od pola osam ujutro pa do 23 sata, a preko vikenda su u njoj studentska natjecanja. Studenti imaju dva sata tjelovježbe tjedno i nakon uvodnog dijela sata od 15-20 minuta uglavnom mogu birati između 15-tak ponuđenih aktivnosti – sportskih igara, borilačkih sportova, stolnog tenisa, badmintona ili pak vježbanja u teretani, odnosno fitnessa.

Je li FER dovoljno fer?

Ukupno gledano, kroz sva sveučilišna natjecanja, najuspješnije su bile studentice KIF-a i studenti Ekonomskog fakulteta, a u elektroničkom sportu (esport) Fakultet elektronike i računarstva (FER) koji je proglašen i za najaktivnije visoko učilište.

Ovog časa veliko je pitanje hoće li FER biti fer i odustati od ideje da spomenutih šest drugih fakulteta iseli iz Martinovke koju, zbog energetske obnove svojih objekata, želi pretvoriti u predavaonice. Značilo bi to da bi se nastava tjelesnog odgoja na Sveučilištu vratila na pandemijsko vrijeme kada su osnovne aktivnosti bile izleti na Sljeme, odnosno hodanje po savskom nasipu ili maksimirskoj šumi. Bilo bi korektnije kada bi i oni učinili što i Fakultet strojarstva i brodogradnje, Geodezija i Građevina koji su zakupili skladište Tekstil prometa i koji će ondje napraviti privremene predavaonice.

Inače, Zagreb će u srpnju ove godine biti domaćin Europskog sveučilišnog prvenstva u borilačkim sportovima (Combat Zagreb 2023) pri čemu se, u četirima dvoranama, očekuje više od 1200 natjecatelja s više od 400 europskih sveučilišta, koji će umijeće i snagu odmjeravati u karateu, džudu, tekvondou i kik-boksu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije