Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOBEK NAŠEG DOBA

Kod nijednog izbornika nije bio siguran, a najubojitiji je igrač Hrvatske

Andrej Kramarić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/7
10.06.2018.
u 14:41

Instinktivna inteligencija, lucidnost, mirnoća u realizaciji, sve to ima Kramarić, pa opet ni sada nije sigurna oklada za prvih 11 protiv Nigerije.

Zvuči alarmantno – 479 minuta bez pogotka iz igre – ali bilo bi još alarmantnije za Hrvatsku da nema Andreja Kramarića! Podsjetnik: napadač Hoffenheima Grcima je zabio gol u 49. minuti zagrebačkog okršaja u dodatnim kvalifikacijama (4:1), nakon toga u Ateni je bilo 0:0, potom protiv Perua 0:2, zatim je pogodak Meksiku iz jedanaesterca postigao Rakitić, pa 0:2 protiv Brazila i na kraju još 78 minuta, do Kramine majstorije, bez gola iz igre Senegalu.

Inteligentan i lucidan

I koji je onda najveći dobitak kratkih priprema za Svjetsko prvenstvo ili, ako hoćete, cijele Dalićeve ere? Naravno, Andrej Kramarić, napadač koji ni kod jednoga izbornika nije bio siguran izbor, a koji se prometnuo u najubojitijeg igrača Hrvatske. Instinktivna inteligencija, lucidnost, mirnoća u realizaciji, sve to ima Kramarić, pa opet ni sada nije sigurna oklada za prvih 11 protiv Nigerije.

Bivši izbornik Otto Barić pozorno prati stanje u reprezentaciji, promišlja i analizira i svaki put dođe do istoga zaključka.

Andrej Kramarić
1/18

– Ako ste pratili moje medijske istupe u posljednje dvije godine, onda ste mogli zamijetiti da Kramarića zagovaram još otkad je Čačić vodio reprezentaciju. I uvijek sam se iznova čudio zašto Andreja nema u toj momčadi – kaže Barić i objašnjava:

– Kramarića sam uspoređivao s jednim od naših najvećih nogometaša Stjepanom Bobekom. Takav igrač, izvanredne tehnike i rutiner u realizaciji, naprosto mora imati mjesto u momčadi, jer on je jedini naš napadač koji u ovom trenutku može “donijeti” gol. Ostali ili nisu još u formi, ili jednostavno nemaju tu njegovu ubojitost, kao, primjerice, Rebić, koji je zaista dobar, ali ima vrlo malo Andrejevih karakteristika.

Iskusnome stručnjaku smeta što tako klasnoga napadača sve vrijeme boravka u nacionalnoj momčadi drži osjećaj nesigurnosti.

– Kramarić je stalno u nekoj poziciji kao da se na njega ozbiljno ne računa, kontinuirano ima osjećaj da je odbačen, a to nema logike. I Čačiću, s kojim sam dobar, znao sam reći: “Stavi Kramarića, taj će ti u tri utakmice sigurno zabiti dva gola!” – prisjeća se Barić.

Kramarićev nastup protiv Nigerije, opcija koju Dalić vjerojatno još nije “zacementirao”, povukao bi sa sobom i jednu logičnu rošadu: premještanje Modrića s pozicije polušpice na zadnjeg veznog.

– Modrić je većinu svojih najboljih utakmica odigrao na toj poziciji i u tome ne bih vidio ni najmanji problem. Modrić može sve, a to da bi Kramarić izvisio kako bi Modrić igrao bliže golu smatram smiješnim – ističe Barić.

Spasonosna pojava Andreja Kramarića u razdoblju velike napadačke krize otvorit će za Dalića potencijalno opasno žarište – naime, iz trojke Mandžukić, Kramarić, N. Kalinić odjednom jedno veliko ime postaje višak.

Jednako kao i u obrambenoj liniji, gdje se odjednom u najnepovoljnijem položaju, u konkurenciji Ćorluke i Lovrena, našao heroj kvalifikacija, britki i pouzdani Domagoj Vida, jedini igrač koji je odigrao sve utakmice u ciklusu za SP. Također, ako su Rakitić i Modrić sigurni na pozicijama u veznom redu, netko iz dvojca Badelj-Brozović morat će na klupu, a obojica kipe od želje za nastupom protiv Nigerije!

Andrej Kramarić
1/18

Barić: Sosa je ‘novi Jarni’

Tri žarišne točke u momčadi uoči Nigerije mogu biti Daliću pretežak uteg, ali one su istodobno i kušnja i izazov za igrače koji će izvisiti; prava prilika da zatome svoje taštine i demonstriraju lojalnost i privrženost momčadi.

Zanimljivo, spoji li izbornik Ćorluku i Lovrena na stoperskim pozicijama protiv Nigerije, bit će to njihov prvi zajednički nastup u službenim utakmicama nakon gotovo četiri godine. Posljednji put osovina Zenica – Derventa obranu je držala 9. rujna 2014. godine protiv Malte u Zagrebu.

– Vida je zaslužio igrati, međutim povratkom Ćorluke doveli smo se u situaciju da Domagoj odjednom visi. Ipak, on mora znati da nam je potreban i da je upravo on taj dvanaesti igrač koji može uskočiti u bilo kojemu trenutku – dodao je Otto Barić, uz napomenu kako bismo trebali više vjerovati u neke naše igrače. Primjerice, Barić je uvjeren kako je Borna Sosa “novi Jarni” i da ga je već “jučer” trebalo pripremiti za nastupe za A vrstu.

Komentara 5

MA
Marsijanac
16:30 10.06.2018.

Nas najpotentniji napadac je Pjaca. Steta sto se decko ozlijedio. Po mome napadacka trojka bi trebali biti Pjaca , Rebic i Kramaric sa time da Perisic igra lijevog beka. Tu verziju se moralo isprobati.

Avatar southman
southman
18:45 10.06.2018.

A možda je Maminjo okrenuo palac dolje zbog starih razloga !?

DJ
djobu68
08:39 11.06.2018.

Problem je gdje postaviti Kramarica. on spicu ne igra ni u Hoffenheimu , na krilu nije dovoljno brz. Jedino kao laznu devetku(istureni vezni) sto je Dalic probao protiv Brazila ali se nije vidio. Uz to cini se veoma sebican ii umisljen a mislim da i nije bas omiljen medju glavnim igracima sto moze biti veliki problem. Da je bas klasa ne bi dobio nogu iz Engleske jer Hoffenheim i nije bas neko ime. Uprkos tome gotovo da nema dileme da ce Perisic -Mandzukic-Kramaric poceti a Rebic cekati s klupe kao i Pjaca a zadnja opcija Kalinic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije