Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI VELIKI PROJEKT

Hrvati stvaraju čudo: Iz zemlje s dva klizališta žele izboriti Olimpijske igre

22.12.2014., Ledena dvorana Doma sportova, Zagreb - Kontinentalna liga u hokeju na ledu, 42. kolo, KHL Medvescak - Neftekhimik Nizhnekamsk. Bill Thomas, Andrew Murray. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
31.01.2015.
u 16:26

Od nedavno hokejaši mogu igrati za neku zemlju već nakon 18 mjeseci provedenih u njoj

Da je prije pet-šest godina netko rekao da će Hrvatska imati hokejašku reprezentaciju na Olimpijskim igrama, sigurno bi ga proglasili luđakom, no sada je to itekako postalo mogućim. I to zahvaljujući promjeni pravila Svjetskog hokejaškog saveza (IIHF), koji je razdoblje nakon kojeg igrač može nastupati za neku reprezentaciju smanjio sa 24 na 18 mjeseci provedenih u klubu iz te zemlje.

– Prije su hrvatski Amerikanci praktički trebali provesti tri sezone u Medveščaku da bi dobili dokumente za reprezentaciju, a sada se to razdoblje smanjilo na dvije sezone. Zbog toga je nekoliko sjajnih igrača steklo uvjete da nam pojača reprezentaciju – objašnjava team-menadžer reprezentacije Dragutin Ljubić.

Za reprezentaciju će sada moći nastupati sjevernoamerički Hrvati koji su za Medveščak igrali u EBEL-u (Adam Naglich, Ryan Kinasewich i Michael Ouzas), ali i sjajni igrači iz KHL-a poput Marka Dekanicha, Nathana Perkovicha, Mikea Glumca...

Putem Slovenije i Austrije

Kada se tome pridodaju dosadašnji reprezentativci (Waugh, Sertich, Prpic, MacAulay, Martinović, Kostović) te najbolji hrvatski hokejaš Borna Rendulić, postaje jasno da ćemo imati jako dobru reprezentaciju.

– Glumac, Dekanich i Murray čekaju još samo potvrdu iz IIHF-a, a radimo i na tome da Amerikanac Bill Thomas dobije državljanstvo do početka SP-a Divizije 1B koje nas u travnju očekuje u Eindhovenu – kaže Ljubić.

Zahvaljujući nastupima u EBEL-u i KHL-u, Medveščak bi tako reprezentaciji mogao dati čak 16 igrača!

Izbornik Hrvatske na SP-u bit će Kanađanin Don MacLean (38), a odazovu li se svi igrači pozivu, imat će tri jako dobre navale. Postoji čak i mogućnost da kockasti dres opet obuče Alan Letang, koji je trenutačno pomoćni trener Medveščaka.

Hrvatska će tako na SP-u Divizije 1B u travnju napadati prvo mjesto, što bi bio najveći uspjeh u povijesti reprezentativnog hokeja.

– Suparnici su nam Litva, Velika Britanija, Nizozemska, Estonija i Južna Koreja, a baš Korejci bit će nam najveći konkurenti za zlatnu medalju. Naime, sljedeće Olimpijske igre održavaju se u Pyeongchangu pa Korejci ulažu puno napora da imaju što jaču reprezentaciju na svom ledu – objašnjava Ljubić.

Hrvatskoj put do Igara neće biti lagan. U rujnu će biti prvi krug kvalifikacija za OI, a godinu kasnije i drugi.

– Jako se teško plasirati na Igre jer tamo nastupa samo 12 reprezentacija, no Slovenci i Austrijanci napravili su iznenađenja u kvalifikacijama i plasirali se u Soči, pa zašto ne bismo i mi – zaključio je Ljubić.

Uključio se i Gojanović

U projekt "Hrvatski hokejaši na OI" ozbiljno se uključio i predsjednik Medveščaka Damir Gojanović. A kada se on nečega primi, onda to i ostvari.

– San mi je na Olimpijskim igrama vidjeti Hrvatsku koju predvodi naš Zagrepčanin Borna Rendulić – rekao je nedavno Gojanović.

Bilo bi to zaista čudo u rangu onog kada su svojedobno jamajčanski bobisti izborili nastup u Calgaryju. Naime, nikada u povijesti Igara na hokejaškom turniru nije nastupila zemlja sa svega dva klizališta pod krovom. Možda će Hrvatska postati prva kojoj će to uspjeti.

Komentara 10

Avatar Bekrija
Bekrija
16:52 31.01.2015.

Svaka čast i sretno!

Avatar Bekrija
Bekrija
16:52 31.01.2015.

Svaka čast i sretno!

FU
FULL
22:59 31.01.2015.

Odlična vijest! Skup igrača Ebella i KHLa dati će strahovitu dimenziju reprezentaciji, s njima bi morali lako u više natjecanje. Jučer je Sertich preko cijelog leda pogodio protivnički gol između dvojice igrača. Nevjerojatno ali istinito.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije