Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi medvjed

Splićanin koji će zaluditi navijače u Zagrebu

Bezina
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/5
21.08.2016.
u 21:30

– Uvijek sam pratio Medveščak u KHL-u, i vidio se jednog dana u Zagrebu. Nakon 12 godina u Genevi nisam želio otići u neki drugi švicarski klub, već sam odlučio zaigrati hokej u svojoj zemlji.

Još su samo dva dana do početka četvrte KHL sezone hokejaša Medveščaka. U utorak medvjedi sezonu otvaraju u Toljatiju protiv Lade. A jedan od najvećih ljubimaca zagrebačkih navijača ove će sezone biti – Splićanin! Naime, brlog je pojačao Goran Bezina (36), rođeni Splićanin koji je čak 15 godina igrao za švicarsku reprezentaciju, te postao legenda tamošnjeg kluba Genève-Servette. A kako je Bezina završio u Medveščaku?

– Uvijek sam pratio Medveščak u KHL-u, i vidio se jednog dana u Zagrebu. Nakon 12 godina u Genevi nisam želio otići u neki drugi švicarski klub, već sam odlučio zaigrati hokej u svojoj zemlji. Emotivan sam zbog toga.

Bio na OI 2006. u Torinu

Otkud Splićanin u hokeju?

– Za sve je kriv moj tata Tonko, koji je bio vaterpolist te je došao igrati u švicarsku ligu. Da smo ostali u Hrvatskoj, sigurno nikada ne bih primio hokejašku palicu u ruke, no u Švicarskoj je hokej jako popularan. Igrao sam paralelno i nogomet i vaterpolo, ali imao sam najbolje društvo u hokeju, pa sam odabrao taj sport. Očito, dobro sam pogodio.

Zahvaljujući hokeju, Bezina je u Švicarskoj proteklih godina bio sportska zvijezda.

– Čak 12 godina igrao sam za Genève-Servette, od toga sam 10 godina bio kapetan. To je valjda dokaz da su me cijenili. Za švicarsku reprezentaciju sam igrao od 1998. do 2013. godine, bio na čak 11 svjetskih prvenstava i dva puta na Olimpijskim igrama. To jest na jednima, jer iz Vancouvera 2010. sam otišao zbog ozljede, i to dan prije prve utakmice. No, sjećanja na Torino 2006. su sjajna, bilo je lijepo biti dio olimpijskog sela. Završili smo peti na OI, pobijedili Kanadu i Češku. Nezaboravno iskustvo. Pratim sada i ove igre u Riju, oduševili su me naši sportaši s tolikim osvojenim medaljama.

Inače, Bezina je iz uspješne sportske obitelji, tata Tonko je 1986. osvojio Kup prvaka s Mornarom, pobijedivši u finalu Catalunyju. Nakon toga se ubrzo preselio u Švicarsku, a s njim i tada 10-godišnji Goran, koji kaže da je u uređenoj zemlji poput Švicarske puno toga dobroga naučio.

– U duši sam uvijek ostao Hrvat, Dalmatinac, no pokupio sam u Švicarskoj dobre stvari poput discipline, radnih navika. Švicarska mi je dala sve u životu, i to cijenim.

Bezina je drugi Splićanin koji će zaigrati za Medveščak, prije njega to je bio također švicarski Hrvat Dario Kostović.

– Borit ću se svim srcem i nadam se da ću postati ljubimac navijača. Splićanin sam, pa se nadam da me neće zagrebački navijači gađati kamenjem zbog toga, hehe. Šalim se, znam da u hokeju nema tog rivalstva Split-Zagreb. Evo, u našoj momčadi smo podijeljeni, ja i Janković smo hajdukovci, a Zanoški i Miličić dinamovci. Bit će zanimljivo kad budu nogometni derbiji – rekao je Bezina i dodao:

– Dalmatinac sam i normalno da mi je Hajduk u srcu. Ponekad sam išao na utakmice dok sam imao pauze od sezona hokeja, a žao mi je što posljednjih godina nisu konkurentni Dinamu.

No, vratimo se mi hokeju. Kako vam se čini Medveščak?

Vrhunski su to sve igrači, zato sam se lako uklopio, osjećam se kao da sam ovdje 10 godina. Savršena smo grupa, vjerujem da imamo dovoljno kvalitete za ući u doigravanje – kaže Bezina i dodaje:

– Trenera Gordyja Dwyera pak znam otprije, igrali smo zajedno u Springfieldu. No sada kad mi je trener, neću tražiti popust kod njega. Doduše, možda će me on ponekad samoinicijativno poštedjeti, ipak sam ja najstariji igrač Medveščaka, imam 36 godina. Ma Dwyer je super trener, pomogao mi je da se uključim u ekipu, treninzi su mu super, a ima odličnu komunikaciju s igračima.

Jedva čekam čuti navijače

KHL znači i puno dalekih putovanja.

– Znam da će biti puno putovanja, u Sibir, Habarsovsk, pa čak i Kinu. Ne bojim se jer ne znam što me čeka, hehe. Iako, trebat će mi vremena na prilagodbu putovanjima, sigurno to nije lako – kaže Bezina, koji jedva čeka prvu domaću utakmicu, 29. kolovoza u Ledenoj protiv Sočija.

– Čuo sam da je publika najbolja u KHL-u, gledao sam i na TV-u neke utakmice i to vidio. Oduševilo me što su nas navijači pratili i na nekim gostujućim pripremnim utakmicama. Zato jedva čekam da iskližem pred navijačima u Ledenoj – zaključio je simpatični Bezina.

Napokon u Hrvatskoj: Medveščak doveo Splićanina Bezinu

Gordie Dwyer: Imamo najbolje navijače u KHL-u i jako ih volim

Komentara 2

BR
brancro
22:04 21.08.2016.

Sretno Bezina!

DU
Deleted user
11:33 22.08.2016.

Ajmo Medvjedi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije