Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIGA PRVAKA Panathinaikos iznenadio šokirao San Siro, Šahtar razbio Basel

Galinović zaustavio Inter, Srna osigurao europsko proljeće

26.11.2008.
u 23:19

Nakon prve dvije utakmice skupine A Lige prvaka nogometaši Rome su, zbog dva poraza, bili već gotovo prežaljeni. No, uslijedile su njihove tri pobjede zaredom.

Posljednja je došla na gostovanju u Rumunjskoj gdje su se u potpunosti osvetili nogometašima Cluja koji su slavili u Rimu 2-1. Ovaj put je Spallettijeva momčad slavila s 3-1, te se tako probila na prvo mjesto u skupini.

U posljednjem kolu, kada Roma na svom Olimpijskom stadionu dočekuje Bordeaux, može odigrati i neodlučeno, te će joj i taj rezultat biti dovoljan za prolaz dalje.

Roma je gromovito otvorila utakmicu kod Cluja, te su već nakon dvadesetak minuta vodili s 2-0 pogocima Mattea Brighija i Francesca Tottija, od kojih je posebno lijep bio onaj potonji. Domaćin je razvio nadu nakon smanjenja rezultata (strijelac je bio Kone), ali je stvar zaključio drugim pogotkom Brighi.

U drugom ogledu su Bordeaux i Chelsea remizirali 1-1 čime su obje momčadi ostale u igri za osminu finala, no put je daleko lakši za londonski klub koji u zadnjem kolu igra na Stamford Bridgeu i to protiv Cluja.

Bordeuax je i protiv Abramovičeve momčadi bio vjeran svom lošem receptu - bolja igra, više šansi, a na kraju su se čak spašavali poraza. Takvi su bili kod Lyona u prvenstvu, pa su poraženi 2-1. Daleko bolji su bili tijekom vikenda protiv Rennesa, ali nisu uspjeli uhvatiti tri boda (1-1).

Ovaj put je sve bilo isto, a u zaostatak su se gurnuli sami nakon kiksa u obrani kojeg je iskoristio Nicolas Anelka. No, do kraja je Bordeaux uspio izjednačiti (Kone), makar su mogli i do sva tri boda. U 86. minuti je kod gostiju pocrvenio Frank Lampard nakon drugog žutog kartona (dva gruba starta u svakom od poluvremena).

Liga prvaka, skupina A, 5. kolo:
Bordeaux - Chelsea 1-1 (Diarra 83 / Anelka 60)
Cluj - Roma 1-3 (Kone 30 / Brighi 11, 64, Totti 23)

Ljestvica
1. Roma 5 3 0 2 10-6 9
2. Chelsea 5 2 2 1 7-4 8
3. Bordeaux 5 2 1 2 7
4. Cluj 5 1 1 3 4-7 4

Skupina B
Grčki Panathinaikos napravio je veliko iznenađenje, te je uz odlične obrane hrvatskog vratara Marija Galinovića pobijedio Inter na San Siru s 1-0.

Tom pobjedom, u 5. kolu skupine B Lige prvaka, grčki klub je došao na mali korak do prolaza u osminu finala, jer sada ispred sebe ima domaću utakmicu protiv Anorthosisa u kojoj mu je dovoljan samo bod za proboj među šesnaest klubova ovog natjecanja.

Nakon Werdera u Bremenu nogometaši Panathinaikosa su ostvarili još jednu veliku pobjedu u gostima, a za nju je zaslužan Jose Sarriegi. U 67. minuti je Goumas nadskočio cijelu obranu domaćih. Njegov udarac je samo kratko odbio Julio Cesar, a na loptu je natrčao Sarriegi.

Osim Sarriegija grčki junak je bio i vratar Mario Galinović. Makar je tijekom prvog poluvremena imao neke nepotrebne izlete u prazno ukupna ocjena je više nego dobra. Posebno zbog sigurnosti i nekoliko sjajnih obrana u završnici kada je Inter pokušavao doći do izjednačenja.

Jose Mourinho je zadnjih 25 minuta odigrao s četiri klasična napadača (Ibrahimović - Adriano - Julio Cruz - Balotelli), no prave akcije za pogodak nije bilo. Inter je na silu dolazio pred Galinovića, ali ubačaji i udarci iz daljine su bili lagani plijen za hrvatskog vratara.

Jednu minutu na San Siru je odigrao i Ante Rukavina, koji je tako upisao drugi nastup u Ligi prvaka.

Inter u zadnjem kolu odlazi u Bremen, a s obzirom da Werder još uvijek gaji nade za osminu finala, Mourinha čeka jako neizvjesna završnica natjecanja po skupinama.

Werder je do boda na Cipru došao nakon 2-0 za Anorthosis. Tim rezultatom su Ciprani bili još korak bliže senzaciji i plasmanu u osminu finala, ali je do kraja ogleda Werder izjednačio pogocima Diega s 11 metara i Boenischa u 88. minuti, koji je u igru ušao deset minuta ranije.

Jurica Vranješ bio je cijelu utakmicu na klupi Werdera.

Liga prvaka, skupina B, 5. kolo:
Inter - Panathinaikos 0-1 (Sarriegi 67)
Anorthosis - Werder 2-2 (Nicolaou 62, Savio 68 / Diego 72-11m, Boenisch 88)

Ljestvica
1. Inter 5 2 3 0 7-5 8
2. Panathinaikos 5 2 1 2 7-7 7
3. Anorthosis 5 1 3 1 8-7 6
4. Werder 5 0 4 1 5-8 4

Skupina C
Čak 12 golova postignuto je u 5. kolu skupine C nogometne Lige prvaka. Pet ih je vidjela publika u Donjecku, čak sedam tužni domaćini u Lisabonu.

Nogometaši Šahtara napunili su do vrha mrežu Basela, što im je, međutim, bilo dovoljno tek da osiguraju plasman u Kup UEFA. Na Olimpijskom stadionu u Donjecku bilo je 5-0 u režiji Brazilca Jadsona.

Hrvatski nogometni reprezentativac Darijo Srna odigrao je 77 minuta za ukrajinsku momčad, neumorno je probijao desnu stranu, prijetio iz prekida i asistirao za gol. Srna je potpisao treći pogodak svoje momčadi kada je nakon sprinta ubacio prizemnu loptu u Baselov šesnaesterac ravno na nogu Brazilca Jadsona, koji je do kraja utakmice uspio zabiti “”hat-trick”. Golove su za domaćina postigli još Willian i Seleznov.

Barcelonini nogometaši i drugi su puta uspjeli dokazati da su momčad koja vrijedi mnogo više od Sportinga. Nakon što su ih u prvom kolu u skupini pobijedili 3-1, ovaj puta bili su bolji s 5-2.

U Lisabonu nije bilo velike drame. Otvaranje utakmice bilo je očekivano i već je u ranoj fazi španjolska momčad otklonila sve upitnike oko pitanja pobjednika. Uobičajeno sjajan bio je Lionel Messi, a njegov trud u 14. je minuti Thierry Henry okrunio pogodak. Zapravo, genijalni Argentinac napravio je sve sam, probio desnu stranu i uputio iskoristivu loptu pred Patricijev gol, gdje Francuzu s metar udaljenosti nije bio problem pogoditi za 1-0.

Već tri minute kasnije Barça je povećala vodstvo. Nakon ubačaja u šesnaesterac lopta se odbila od leđa Eidura Gudjohnsena ravno na Piqueovu nogu koji materijalizira svoj prvi udarac prema golu domaće momčadi. Nakon što je razigrao svoje suigrače, Lionel Messi odlučio je svjetla reflektora na sebe okrenuti i pogotkom. Sportingovi igrači krenuli su u prigovaranje Metteu Trifoloniju, glavnom sucu utakmice, zbog dosuđene ruke i dok su oni vodili svoj verbalni rat, Diego Alves je izveo slobodan udarac i s ruba kaznenog prostora gurnuo loptu Messiju koji smireno poentira za 3-0.

A, onda je krenulo “ludilo” u Sportingovoj režiji. U samo tri minute uspjela je domaća momčad postići tri pogotka, na njihovu žalost, posljednji od njih svom vratraru. Prvo je, u 65. minuti Miguel Veloso smjestio “slobonjak” iza Victora Valdesa, a odmah potom u sljedećem napadu je Liedson dugi trk oplodio smanjenjem vodstva. I tek što su dobili krila, domaće je nogometaše sputao autogol (lijepi lob) Marca Caneire koji vraća Barcelonu na dva pogotka razlike 4-2. Četiri minute kasnije, već je 5-2. Bojan Krkić pogodio je s bijele točke nakon što je izborio najstrožu kaznu i crveni karton vratara Ruija Patricija. Rezultat se više nije mijenjao, a zasigurno će Sportingu rane vidati činjenica da su izborili daljnje natjecanje u Ligi prvaka. Barcelona je to već ranije učinila.

Liga prvaka, skupina C, 5. kolo:
Šahtar – Basel (Jadson 32, 65, 72, Willian 50, Seleznov 75 )
Sporting – Barcelona (Henry 14, Pique 17, Messi 49, Caneira 67 -ag, Krkić 73 – 11m / Veloso 65, Liedson 66)

Ljestvica:
1. Barcelona 5 4 1 0 16-5 13
2. Sporting 5 3 0 2 7-8 9
3. Šahtar 5 2 0 3 8-5 6
4. Basel 5 0 1 4 2-15 1

Skupina D
U utakmicama 5. kola nogometne Lige prvaka u skupini D, obje su domaće momčadi iskoristile prednost svog travnjaka i upisale pobjede.

Doduše, takvo se što i očekivalo od favoriziranog madridskog Atletica protiv PSV-a (2-1) i nogometno jačeg Liverpoola protiv Marseillea (1-0). Pred praznim tribinama stadiona Vicente Calderon Atletico je iskoristio dvije pogreške u obrani gostujuće momčadi, što je bilo sasvim dovoljno za nova tri boda. Prvo je Carlos Salcido petljao s loptom u svom šesnaestercu što je znalački u 14. minuti iskoristio Simao, a u 28. je, nakon kornera, Francisco Rodiguez traljavao izbacio loptu na nogu svog prezimenjaka u supraničkoj momčadi, Maxija, koji ju zakucava iza nemoćnog Andreasa Isakssona. Danny Koevermans svojim četvrtim golom u petoj utakmici u 47. minuti tek ublažuje rezultat.

Još konkretniji od Koevermansa je Liverpoolova uzdanica Steven Gerrard. Moćno zakucavanje glavom nakon ubačaja s desne strane u 23. minuti bilo je dovoljno da klub iz grada Beatlesa osigura nastavak natjecanja u Ligi prvaka, a njen kapetan upiše peti gol u petom susretu Lige prvaka ove sezone.

Liga prvaka, 5. kolo, skupina D:
Atletico – PSV 2-1 (Simao 14, Rodriguez 28 / Koevermans 47)
Liverpool – Marseille 1-0 (Gerrard 23)

Ljestvica:
1. Atletico 5 3 2 0 9-4 11
2. Liverpool 5 3 2 0 8-4 11
3. Marseille 5 1 0 4 5-7 3
4. PSV 5 1 0 4 4-11 3

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije