Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VN FRANCUSKE

Ferrari na vrhu zbog lukave taktike, vrućina je stvarala probleme s gumama

French Grand Prix - Qualifying - Circuit Paul Ricard
James Moy/PRESS ASSOCIATION
23.07.2022.
u 17:35

Naime, Španjolac je zbog poboljšanja na svojem motoru dobio kaznu u kojoj će startati s pretposljednjeg 19. mjesta u nedjelju, te je u potpunosti odbacio pokušaj brzog kruga kako bi svojem momčadskom kolegi dao "slipstream", to jest ubrzanje koje je LeClerc dobio jer je išao iza Sainza, i onda ga je pretekao dok se Sainz maknuo sa strane i odjednom odustao od svojeg kruga.

Vozač Ferrarija i drugoplasirani u ukupnom poretku za prvaka Formule 1, Charles LeClerc, startat će u nedjelju s prve pozicije utrke za Veliku nagradu Francuske nakon najbržeg kruga u subotnjim kvalifikacijama.

Na mjestima za podij pridružit će mu se dva vozača Red Bulla, svjetski prvak i vodeći u poretku vozača Max Verstappen te trećeplasirani u poretku vozača, Sergio "Checo" Perez.

 

 

Kvalifikacije na stazi Paul Ricard u Le Castelletu obilježila je velika vrućina na kojoj vozači nisu morali previše zagrijavati gume prije kvalifikacijskih krugova, čak su ih i štedjeli da se ne bi previše oštetile prije brzog kruga. Kvalifikacije je, u posljednoj rundi, obilježila i Ferrarijeva taktika u kojoj je Carlos Sainz iskorišten kao pomagalo za LeClercovo vrijeme.

Naime, Španjolac je zbog poboljšanja na svojem motoru dobio kaznu u kojoj će startati s pretposljednjeg 19. mjesta u nedjelju, te je u potpunosti odbacio pokušaj brzog kruga kako bi svojem momčadskom kolegi dao "tow" odnosno  "slipstream", to jest ubrzanje koje je LeClerc dobio jer je išao iza Sainza, i onda ga je pretekao dok se Sainz maknuo sa strane i odjednom odustao od svojeg kruga.

 

 

To je Sainz dva puta odradio za LeClerca i zato je vozač iz Monaka došao do svojeg već 7. pole positiona ove sezone, a čak se izjednačio i s Verstappenom po broju pole positiona u karijeri (16:16). Sainz je službeno kvalifikacije završio kao deveti, a kao deseti treći krug kvalifikacija nije ni pokušavao Kevin Magnussen iz Haasa, koji će zbog istog razloga kao i Sainz startati kao posljednji 20. na gridu.

22.07.2022, Circuit Paul Ricard, Le Castellet, FORMULA 1 LENOVO GRAND PRIX DE FRANCE 2021 , im Bild Carlos Sainz Jr. (ESP), Scuderia Ferrari Photo: Hasan Bratic/avensimages / ipa-a/IPA
Foto: Hasan Bratic/AvensImages / ipa-agency.net

U prvoj rundi kvalifikacija ispali su Gasly, Zhou, Stroll, Schumacher i Latifi. Velika iznenađenja su bila ispadanje Gaslyja koji je na treninzima u svojoj Francuskoj izgledao jako dobro, te Schumachera koji je ušao kao deseti u cilj, ali mu se poništilo vrijeme zbog milimetarskog izlaženja iz granica staze. U drugoj rundi kvalifikacija ispali su Ricciardo, Ocon, Bottas, Vettel i Albon, dok je pozitivan pomak kvalifikacijom u treću rundu napravio Japanac Yuki Tsonoda iz AlphaTaurija, koji će sutra startati osmi.

Vozači Mercedesa, Hamilton i Russell, startat će kao četvrti i šesti, a između njih se briljantno odvoženim krugom ugurao Lando Norris iz McLarena. Iza njih će kao sedmi startati Alonso, pa spomenuti Tsonoda, a u Top 10 na startu će biti podignuti Daniel Ricciardo i Esteban Ocon.

 

 

Utrka u nedjelju počinje u 15 sati po našem vremenu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije