Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI IZBORNIK Varaždinski stručnjak najbliži je klupi hrvatske nogometne reprezentacije

Branko Ivanković jedini ispunjava sve uvjete za Kranjčarova nasljednika

SP-BRAN-TXT.jpg
import
08.07.2006.
u 18:07

Od šest glavnih kandidata za novoga izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, 52-godišnji Branko Ivanković jedini ispunjava uvjete. On, doduše, iza sebe nema karijeru vrhunskog nogometaša, poput Bilića, Štimca ili Bobana, ali ima nešto mnogo važnije - debeli trenerski dosje. Ivanković je na klupi hrvatske i iranske reprezentacije proveo jedanaest godina; kao asistent Miroslavu Blaževiću bio je treći na svijetu 1998., a kao iranski izbornik uspio je ono što Ćiro nije - odveo je iransku reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo.

Vrhunac karijere
Ivankovićeva statistika u Iranu je impresivna, čak 76 posto pobjeda u pet godina, ali rezultat na ovom SP-u nije bio briljantan; samo bod iz tri utakmice. Tješi ga što je izgubio od polufinalista (Portugal) i 4. reprezentacije s Fifine rang-liste (Meksiko). Tvrdi da bi se vrlo rado primio posla s vatrenima...
- Bio bi to vrhunac moje trenerske karijere, najveći izazov. Ja sam spreman - kaže Ivanković.
Kao i pri izboru Zlatka Kranjčara u srpnju 2004., u HNS-u će inzistirati na uvjetima koje propisuje Stručna komisija. Vatrena trojka, kao ni Velimir Zajec, tu ne ispunjava najvažniji uvjet - nema dovoljno utakmica na klupi. Doduše, nisu ih imali ni Klinsmann, ni Van Basten pa su sjajno odradili posao na SP-u. U našem slučaju, od igračkih legendi Slaven Bilić trebao bi imati prednost ispred Bobana i Štimca jer je ipak vodio  Hajduk i mladu reprezentaciju, a ima i dobar odnos s Markovićem, što drugoj dvojici nedostaje. No, Bilić će za sada najvjerojatnije ostati uz selekciju igrača do 21 godinu, što za njega i nije loša opcija jer bi kao mlad trener (38) mogao prerano izgorjeti u konkurenciji Rusa i Engleza.
Velimir Zajec nikada nije skrivao da ga zanima izbornička fotelja, čak i dok je bio angažiran u Panathinaikosu i Portsmouthu. On u trenerskoj karijeri ima dvije pobjede s Dinamom u Ligi prvaka (Ajax, Porto), ali ni u jednom klubu nije ostao dulje od šest mjeseci, a nema ni lobi koji bi ga pogurao. Budući da je Josip Kuže čvrsto angažiran u Dinamu i lovi Ligu prvaka, sve govori da je Ivanković jedini mogući šef reprezentacije.

Skuplji od Cice
- Odlazak na EP 2008. je imperativ i ja tu ne bih bježao od odgovornosti - kaže Ivanković. - Englezi su favoriti u našoj skupini, ali Rusima ne bih priznao da su bolji od nas, bez obzira na Hiddinka.
- Bili biste skuplji od Kranjčara?
- Kao prvi čovjek struke u Hrvatskoj, tražio bih odgovarajuća primanja, za HNS apsolutno prihvatljiva. Bio bih skuplji od Cice, ali bih radio za mnogo manji novac nego u Iranu.
- Pozvali biste Bišćana?
- On se dokazao u velikim europskim klubovima i zaslužuje poziv.
- A Niku Kranjčara?
- Dosadašnjim nastupima pokazao je da ima potencijala za reprezentaciju. Bio bi među 20-ak kandidata.


Kakvog čovjeka traži HNS

Obvezni uvjeti koje mora zadovoljavati izbornik
1. Diploma više trenerske škole
2. Pet godina trenerskog iskustva u vrhunskom klubu ili selekcijama HNS-a
Poželjne stavke
- Znanje barem jednog svjetskog jezika
- Karijera vrhunskog nogometaša
- Mlađi od 65 godina

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije