Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ZNA KORISTITI PUŠKU

Rat protjerao Ognjena Vukojevića: Ukrajina je moja druga domovina, dužnost mi je pomoći

Velika Gorica: Prijateljska nogometna utakmica U-20, Hrvatska - Katar
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
27.04.2022.
u 15:04

- Nikada otkad je rat počeo nisam pomislio da bih zauvijek otišao iz Ukrajine i ostavio svoj posao u kijevskom Dinamu. Taj klub mi je puno dao, kao i zagrebački Dinamo.

Dva kluba prijatelja, zagrebački i kijevski Dinamo, odigrat će sutra (četvrtak) u Maksimiru od 18 sati humanitarnu utakmicu. Sav prihod od ulaznica namijenjen je kijevskom klubu koji će novac proslijediti ukrajinskim izbjeglicama.

Organizator ove utakmice bivši je igrač oba kluba, 38-godišnji nekadašnji hrvatski reprezentativac Ognjen Vukojević. Ogi je 2008. godine iz zagrebačkog prešao u kijevski Dinamo, u kojemu skupio čak 218 nastupa, osvojio četiri trofeja, među ostalim naslov prvaka 2009. godine.

Moja druga domovina

Ogi je u kijevskom Dinamu bio i skaut, a posljednje dvije godine asistent je glavnoga trenera, proslavljenoga rumunjskog stručnjaka Mircee Lucescua.

– Da, Ukrajina je moja druga domovina, ondje sam proveo dvanaest godina, doživio puno predivnih trenutaka. Iz Ukrajine sam izašao 24. veljače, a svojoj momčadi i stožeru priključio sam se ponovno 6. travnja u Bukureštu, nakon što sam vodio hrvatsku reprezentaciju do 20 godina na turniru u Dubaiju – počeo je svoju priču Vukojević.

Ruska agresija na Ukrajinu natjerala je nogometaše kijevskoga kluba na izgnanstvo; najprije u jedan gradić na zapadu Ukrajine, gdje su trenirali pod vodstvom pomoćnog trenera Guseva, a potom su se svi okupili u Bukureštu. Lucescuu su na raspolaganju svi ukrajinski nogometaši Dinama, dok su stranci privremeno potražili nove destinacije.

– Nažalost, preostalo nam je samo nastupati u prijateljskim humanitarnim utakmicama te prikupljati pomoć Ukrajini. Ja se ne znam koristiti puškom i Ukrajini mogu pomoći jedino kao sportaš. Nikada otkad je rat počeo nisam pomislio da bih zauvijek otišao iz Ukrajine i ostavio svoj posao u kijevskom Dinamu. Taj klub mi je puno dao, kao i zagrebački Dinamo, i moja je dužnost pomoći Ukrajincima koliko god je u mojoj mogućnosti. Već smo odigrali tri humanitarne utakmice; s Legijom u Varšavi, pred punim stadionom, potom s Galatasarayem u Istanbulu, pa s Clujem, zatim s Borussijom u Dortmundu, sutra smo u Zagrebu, a preostalo nam je još gostovanje u Baselu. Plan je nastupiti u šest zemalja i skupiti što više sredstava za Ukrajince koji su morali napustiti svoju zemlju – nastavlja Vukojević, koji se posebno zahvaljuje Dinamovoj upravi na prihvaćanju ove utakmice usred sezone te Hrvatskom nogometnom savez koji je podržao ovu akciju.

Za vrijeme Svjetskog prvenstva 2018. godine, usred Rusije, zajedno s Vidom putem videa poručili ste "Slava Ukrajini" i izazvali skandal. Žalite li zbog tog postupka?

– U Ukrajini sam bio i 2014. godine, za vrijeme tragičnih zbivanja na Majdanu, a evo, i nedavno kada je počeo rat, i kada je opet zaživio poklič "Slava Ukrajini". Ispada da smo Vida i ja tada bili proroci. Naš istup za vrijeme Svjetskog prvenstva bio je ishitren i nije imao nikakve političke konotacije. Nikoga nismo time htjeli uvrijediti ili provocirati. Pa ja sam bio igrač i moskovskog Spartaka, imam prijatelja Rusa među svojim bivšim suigračima. Nikada nisam zbog svoga istupa imao bilo kakvih problema – istaknuo je Vukojević.

Igrao pred 80.000 ljudi

Koji su trenuci bili vaši vrhunci u dresu kijevskog Dinama?

– U mojoj prvoj sezoni bili smo prvaci, u nikada jačoj ukrajinskoj ligi, ostavivši Šahtar čak 15 bodova. S Dinamom sam igrao u Ligi prvaka, bili smo polufinalisti Kupa Uefe, u tom smo natjecanju svladali PSG s 3:0, i u toj utakmici postigao sam pogodak, među ostalim izbacili moćni Manchester City s Mancinijem na klupi. Nezaboravni su mi nastupi na Olimpijskom stadionu u Kijevu pred osamdeset tisuća ljudi – prisjetio se Vukojević.

Nakon što odrade humanitarne obveze, igrači kijevskog Dinama će na odmor do ljeta i, nada se Ogi, do kvalifikacija za Ligu prvaka. Ukrajinsko prvenstvo prekinuto je nakon 18 kola, vodeći Šahtar ima 47, drugoplasirani Dinamo 45 bodova.

– Ne znamo što će se dogoditi s prvenstvom, no to u ovom trenutku nije ni bitno. Jedino za što se molim je da rat u Ukrajini prestane – istaknuo je Vukojević, jedan od šestorice Hrvata koji su igrali za Dinamo Kijev.

Uz njega to su Jerko Leko, Goran Sablić, Domagoj Vida, Niko Kranjčar i Josip Pivarić, dok je Tomislav Bušić kratko bio član Dinama, ali nema nijedan službeni nastup.

26.03.2021., stadion u Kranjcevicevoj, Zagreb - Prijateljska utakmica U20, Hrvatska - Turska. Izbornik Ognjen Vukojevic Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Za utakmicu Dinamo Zagreb – Dinamo Kijev, koju će prenositi HTV i Sportska televizija (SPTV), nije potrebno posjedovati EU digitalnu COVID potvrdu. Na stadionu će biti otvorene tribine zapad dolje i sjever dolje, a cijene ulaznica za obje tribine su 50 kuna. Dinamo Zagreb nastupit će u kombiniranom sastavu koji će voditi Damir Krznar.

GNK Dinamo napominje kako je preduvjet za kupnju ulaznica za navijače predočenje važećeg osobnog dokumenta (osobna iskaznica ili putovnica, za dijete rodni list, zdravstvena iskaznica ili putovnica), a sve su ulaznice personalizirane i glase na ime i prezime. Osobe ukrajinske nacionalnosti koje se zbog ratne situacije nalaze na području Hrvatske i žele doći na utakmicu mogu uz predočenje osobnog dokumenta preuzeti besplatnu ulaznicu. Ulaznicu je moguće preuzeti isključivo na ticket pointu. Radno vrijeme ticket pointa na stadionu je u srijedu od 11 do 19 te u četvrtak od 11 do 18.45.

Dinamo Zagreb i Dinamo Kijev u svojim vitrinama imaju europske kupove. Naš Dinamo bio je 1967. godine osvajač Kupa velesajamskih gradova, dok je kijevski Dinamo osvojio Kup pobjednika kupova 1975. i 1986. godine. Kijevski Dinamo danas u svojim redovima ima nešto što zagrebački Dinamo nema: nogometaša tržišne vrijednosti čak 25 milijuna eura. Zove se Viktor Cigankov, ima 24 godine i uzdanica je ukrajinske nogometne reprezentacije koju 1. lipnja čekaju dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo protiv Škotske.

>>> Kolinda Grabar-Kitarović se opustila u društvu Velimira Zajeca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije