Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Englezi ludi za Slavenom

Bilićevi ‘autobusi’ priskrbili mu epitet taktičkoga genija

Slaven Bilić
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
04.03.2016.
u 10:56

Biliću nedostaje još skalp Man. Uniteda s kojim igra 13. ožujka.

Od svih velikih engleskih klubova samo još Manchester United nije postao Bilićeva mušterija. Ta formalnost očekuje se 12. ožujka kada će se dva Uniteda na Old Traffordu potući u četvrtfinalu FA kupa. Slaven protiv Van Gaala, a šest dana kasnije protiv Hiddinka i Chelseaja...

‘Parkiralište Čazmatransa’

Hrvatski mag na klupi West Hama i u srazu protiv Tottenhama zadivio je otočke stručnjake besprijekorno postavljenom taktikom. Onom Biliću najmilijom, kolokvijalno nazvanom ‘parkiralište Čazmatransa’ ili, ako hoćete, glomaznih double deckera. Tako gusto parkiranih da im ne mogu doskočiti ni najvižljastiji i najbrži suparnički igrači, u ovom slučaju zvijezde Spursa Eriksen i Kane.

Legendarni centarfor Alan Shearer, danas jednako neumoljiv i britak kao TV komentator, zasuo je komplimentima izvedbu Bilićeve momčadi.

– West Ham je bio dominantan cijelu utakmicu, nadigrali su suparnika i uzeli zaslužena tri boda. Bilić je napravio veliku promjenu, zaigrao je s pet igrača u zadnjoj liniji i tako zaustavio Tottenhamov napad i Harryja Kanea – naglasio je Shearer i poentirao:

– Taktički genij!

Englezi se Biliću dive na majstorstvu s kojim smo mi odavno upoznati. Na primjer, Slavenov bunker opasan bodljikavom žicom oštrom kao žilet, ježevima i nepremostivim rampama svojedobno je do očaja doveo najbolju svjetsku reprezentaciju. Srna, Vukojević, Modrić, Raketa i Pranjić za doručak su u Gdanjsku pojeli Xavija, Xabija Alonsa, Busquetsa, Iniestu i Davida Silvu i samo je kolosalan sudački previd spriječio senzaciju.

Bilić, međutim, neće Engleze osvojiti samo svojim briljantnim taktičkim postavkama. On je dovoljno duhovit, teatralan, šarmantan i elokventan da bi razuvjerio i najveće skeptike. Cjelokupan paket kojim je nastupio u svojoj prvoj engleskoj sezoni jamči mu spokojan ulazak na klupi West Hama i u sljedećoj sezoni.

Tko se uopće još sjeća kako je Super Slav prošloga ljeta tek na penale izbacio malteške amatere ili u kvalifikacijama Europske lige izletio od Rumunja.

Slavena su već počeli ispitivati o plasmanu u Ligu prvaka, što on za sada smatra nerealnim, ali si ambiciju ne odriče.

Liga prvaka je u našim planovima kada se preselimo na novi stadion, s novim prihodima, još jačom potporom navijača...

Na kraju, kad je već toliko slavljen i obožavan, vrijeme je da Slaven napokon u Engleskoj bude i okrunjen. Naime, unatoč svim velikim skalpovima, Bilić još uvijek nije proglašen menadžerom mjeseca u Premijernoj ligi. Da ne spominjemo kako taj nogometni erudit, neumorni trener-pregalac razdiran svojim stvaralaštvom nikada nije obrisao prašinu sa svoje trofejne vitrine. Zato što je – ne posjeduje. A tko zna, možda će upravo trijumf u FA kupu biti kruna velike sezone...

>>Omiljen na Otoku: Poznati komičar ljubio Bilića, a Slaven napadača Sakhoa

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije