Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seljačka buna

Oživljena posljednja bitka Matije Gupca i vojske Franje Tahija

seljačka buna
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/13
11.02.2012.
u 17:50

Program je započeo u središtu Donje Stubice kao srednjovjekovni sajam i progodni program Kulturno-umjetničkog društva Stubica

DONJA STUBICA - Ni snijeg ni hladnoća nije spriječilo oko tisuću posjetitelja da prisustvuju manifestaciji „Seljačka buna – Bitka kod Stubice“, odnosno prikazu završne bitke Seljačke bune 1573. godine kojom se u stubičkom kraju tradicionalno obilježava godišnjica bune. Program je započeo u središtu Donje Stubice kao srednjovjekovni sajam i progodni program Kulturno-umjetničkog društva Stubica, nakon čega su pobunjeni seljaci stigli do seoskog imanja Majsecov mlin.

Tamo se održala spektakularna bitka seljaka i Tahyjeve vojske, u kojoj je nadmoćnija vojska porazila kmetove predvođene Matijom Gupcem. U bitci su sudjelovale udruge Družba vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice, koja je i organizator manifestacije, Tahyjevi puškari iz Donje Stubice, Vitezovi sv. Jurja iz Gornje Stubice, članovi viteških udruga iz raznih dijelova Hrvatske i Slovenije, KUD Matija Gubec te stotinjak statista.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Donja Stubica i Turistička zajednica Grada Donja Stubica.

Komentara 15

DU
Deleted user
19:00 13.02.2012.

Kaj su to ovi iz Let 3 glumili?

VE
Vexans
19:24 11.02.2012.

Kaj ste tak uranili dragi puntari,visoki je sneg,tak da prekrasni Vrt perunika još spi!Zakaj niste pozvali svog sumještanina Juru Stubičanca,pravnika,novinara i velikog pjesnika kaj ste mu i gradski park posvetili!?No,i tak se za stubićki kraj daleko čuje! Bravo Zagorci!!!

JA
jamanuša
18:08 11.02.2012.

I od tada smo ponizni kmetovi, jesam kmet ali egoistima nikada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije