Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Singl

Zvonimir Varga objavio "Zvukove" kojima predstavlja novu fazu rada

Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/6
15.10.2017.
u 16:56

Riječ je o osmom singlu koji je Varga objavio pod okriljem izdavačke kuće Croatia Records - aranžman potpisuje Marko Kanceljak, pjesmu je snimio i producirao Jere Šešelja, dok je spot (već osmi zaredom) djelo Varginog stalnog video-suradnika Doringa.

Zagrebački kantautor Zvonimir Varga objavio je novi singl i spot pod nazivom "Zvukovi". Radi se o predivnoj  klasičnoj šansonjersko/ kantautorskoj pjesmi ispovjedne elegije koja upravo čarobnim i zanosnim zvucima predstavlja novu fazu rada ovog zanimljivog umjetnika.

Riječ je o osmom singlu koji je Varga objavio pod okriljem izdavačke kuće Croatia Records - aranžman potpisuje Marko Kanceljak, pjesmu je snimio i producirao Jere Šešelja, dok je spot (već osmi zaredom) djelo Varginog stalnog video-suradnika Doringa. 

Video koji oduševljava na prvu snimljen je jednog lijepog sunčanog popodneva na podsljemenskoj planinarskoj lokaciji Gorsko zrcalo, a osim glazbenika i prekrasne prirode, spot krase i krupni kadrovi malog životinjskog svijeta snimljeni u makro tehnici. 

Kao što smo naveli na početku, "Zvukovima" ovaj produktivni zagrebački kantautor predstavlja novu fazu svog djelovanja u kojoj pojačan bendom njegove pjesme zaprimaju novi šarm i duh, a snaga lirike više dolazi do izražaja. Vargina intonacija vrlo je mirna, diskretna i kulerski smirena, dok u lirici sve 'kuha' s vrlo lijepo uobličenom poetikom i stihovima koji govore sami za sebe. 

Violinu na ovoj pjesmi odsvirao je Dean Melki, klavir Jurica Hotko, bubanj Daniel Kadijević, bas Stjepan Hrastić, gitaru Marko Kanceljak, klarinet Ivan Andrijević, a na pjesmi su još sudjelovali i Irma Bulaja, Matej Magdić, Mia Dugandžić Marić i Filip Barac.

Radijska premijera bila je na Radio Sljemenu, televizijska na CMC-u, a javno prikazivanje spota i koncert upriličeno je u zagrebačkom Jiggy Baru. Varga s bendom trenutno radi na novim pjesmama, te planira nove koncerte. 

Zvonimir Varga pjesme je počeo pisati krajem 90-ih godina, a prve demo snimke radi 2007. godine u kućnom studiju. Iduće godine u vlastitoj radio emisiji “Vargolije” na Radiju Studentski centar prvi puta javno izvodi svoje pjesme, a prve koncerte bilježi 2009.

2010. godine objavljuje knjigu pjesama, a već iduće godine izbacio je svoj prvi album "Pjesme". Do danas ih je objavio osam nezavisnih, a najaktualniji su "Krugovi"  iz rujna 2016. koji su se našli među najboljih 20 izdanja u regiji prošle godine, dok je album "7" objavljen iste godine uvršten među 10 najboljih.

Rad Zvonimira Varga, kako piše kritika, izdvaja se iz mora i gomila estradnog kičeraja spajajući mainstream i kantautorski klasicizam s elementima americane koja se može nazvati i hrvaticana: "Imati ljubavne pjesme koje su iskrene i ogoljene, bez maskiranih tekstova, a opet ne zvučati sladunjavo, nešto je što rijetki mogu...", samo su neki od opisa njegovih pjesama koje i publika prepoznaje na isti način.

Od početka djelovanja, održao je i više od stotinu koncerata po Hrvatskoj i regiji, od kojih svakako treba izdvojiti nastupe u kaznionicama Lepoglava i Remetinec, a posebno značajni su i koncerti na kantautorskim festivalima u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji (osvojeno drugo mjesto u Sivcu). Dva puta je nastupio i u velikom pogonu zagrebačke Tvornice – s bendovima Pavel i Letu Štuke. 

Nakon kraće suradnje s bubnjarom Sebastianom Fricom, do 2014. godine uglavnom je nastupao sam, da bi mu se tada pridružio zagrebački rock gitarista Grof Kanizsai s kojim je, osim u zatvorima, održao i legendarni koncert na vlastitom balkonu uoči Svjetskog nogometnog prvenstva. Nakon završetka suradnje s Kanizsaijem, Varga do kraja 2016. opet svira sam, a pjesme snima pod producentskom palicom Marka Mrakovčića. 

Krajem iste godine pridružuje mu se zagrebački gitarista i glazbenik Marko Kanceljak, a uskoro i proširuju sastav u kojem se danas nalaze i Stjepan Hrastić na basu, Ivan Andrijević na klarinetu i Marin Fatović na udaraljkama. Varga je napisao i dvije publikacije: slikovnicu za djecu "Veseli dan doktora Vedrana Veselića", te knjigu pjesama "Poljubac budućnosti", a sklada i glazbu za dječje kazališne predstave. 

1/11

Komentara 1

KR
kruti190
17:43 15.10.2017.

zvonimir varga RULZ!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije