Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVOR GOBAC

Uskoro ću se posvetiti hlebinskoj školi naive

Izložba Davora Gobca u Splitu
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/9
11.07.2018.
u 15:24

U Sveučilišnoj galeriji “Vasko Lipovac” u Splitu izložio je 19 radova od kojih su neki naslikani na poklopcu štednjaka i stranici nekadašnjeg kreveta

Davor Gobac, popularni hrvatski roker i frontman grupe Psihomodo pop, predstavlja se u gradu podno Marjana samostalnom izložbom koja je pod nazivom “Volim crtane filmove” otvorena u Sveučilišnoj galeriji “Vasko Lipovac”.

Postaje najurbaniji naivac

Izloženo je devetnaest radova ljubitelja punka i rocka na kojima pop art nije prisutan u klasičnom smislu. Slike su vrlo neobične, specifične, vesele, izrazito koloritne, različite, nekonvencionalne i iznimno zanimljive. Među ostalim, predstavljeno je jedno Gopčevo djelo koje je izradio na metalnoj ploči štednjaka i drugo na dasci koja je služila kao stranica kreveta.

– Cijeli život crtam, a nisam znao da su moje slike tako dobre – kazao je u svom originalnom šaljivom stilu Gobac. Dok je radio na postavu, tvrdi, iznimno je uživao. Uglavnom je crtao noću jer mu je bilo dosadno spavanje. Na upit osjeća li se više glazbenikom ili slikarom, Davor Gobac za Večernjak je odgovorio:

– Moje zanimanje je glazbenik, a dijagnoza slikar!

Kazao nam je i da ima malo vremena za crtanje te da je trenutačno zauzet radovima na atelijeru koji namjerava napraviti u svojoj kući u Zaprešiću. Bavi se idejom da promijeni slikarsku tehniku.

– Mislim da bih ja mogao biti najurbaniji naivac. Mislim da ću se početi baviti tehnikom koju su primjenjivali naši slikari naivci iz Hlebina, slikali su na staklu naopako – otkrio je Gobac. Prvu veliku samostalnu izložbu imao je 1998. godine u Klovićevim dvorima, a inače često izlaže u gradovima diljem Hrvatske.

Figure Velvet Undergrounda

– Izložene slikarske mazarije Davora Gopca, kako ih naziva sam autor, svoje nadahnuće pronalaze na polju društvenih i umjetničkih fenomena šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Andy Warhol i Velvet Underground stoga predstavljaju tek prve u nizu mnogobrojnih i poznatih figura koje su oblikovale Gopčev osebujan likovni karakter. Osim neizbježnih pop art i punk-rock referencija, najčešće prisutnih tek na formalno-stilskoj razini, važan dio glazbenikove likovne slagalice čine i različiti animirani i strip-junaci – zapisao je u predgovoru kustos izložbe Ivan Kokeza. Naglašava da Gopčeve eskapade na maštovit i zabavan način recikliraju visoko urbanizirane i otuđene zone odrastanja. Pod slojevima tek površinski rasvijetljenih i međusobno bliskih utjecaja kriju se nekonvencionalna i dječjim zanosom ispunjena slikarska načela.

– Izložene slike u mom su vlasništvu, ostale sam darovao prijateljima za rođendane i svadbe – rekao je Gobac, a otvorenje izložbe “Volim crtane filmove” njegovim poznatim skladbama popratio je Studentski bend Z.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije