Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reagirao na hourine izjave

Fileš: 'Houra je pokušao s još jednim članom naše grupe napraviti novi bend bez našeg znanja'

Zagreb: Prljavci ?e 30. ro?endan proslaviti u Areni s 23 000 uzvanika
Foto: Marko Prpic/Vecernji list
1/14
06.05.2022.
u 13:51

Preko odvjetnice Kristine Delfin Kanceljak, Fileš je demantirao Hourine izjave da je zloupotrijebio povjerenje članova benda te ističe u priopćenju kako je on bio i voditelj poslovanja banda dugi niz godina te da je u tom smislu "pravno potrebno i sasvim logično te poslovno opravdano i nužno, da se zaštiti sve što ima funkciju prepoznatljivosti banda, uključujući i njegov naziv".

Nastavno na priopćenje Jasenka Houre koje je preko odvjetnika Tonija Nogolice poslao medijima, a u kojemu tvrdi da Tihomir Fileš nije vlasnik Prljavog kazališta, kako Fileš sam to tvrdi, niti je itko drugi vlasnik Prljavog kazališta, te da bend nastavlja stvarati glazbu, no da je moguće da će to stvarati u nešto drugačijem sastavu. Također, Houra je preko odvjetnika poručio da je Fileš iskoristio povjerenje drugih članova benda koji su bili orijentirani na druge, kreativne zadaće, i doveo se u poziciju da danas pokušava upravljati Prljavim kazalištem kao osobnom imovinom te da je dio žigova samoinicijativno prenio na svoje ime

Sada se o svemu tome oglasio i Fileš osobno, ali i preko odvjetnika.

- Jasenko Houra pokušao je za vrijeme korone s još jednim članom naše grupe, mimo našeg znaja napraviti novi bend i zatim ga nazvati istim imenom Prljavo kazalište. Mislim da sam sve rekao i ne bih dalje razvlačio ovu trakavicu, jer je uzaludan posao polemizirati s nekim tko negira postojanje i poštivanje zakona i pravog stanja stvari. Zato ću samo još jednom ponoviti kako Houra može pjevati, plesati i raditi što god hoće, ali samo ne pod imenom "Prljavo kazalište" bez mog odobrenja.

A za njegov pokušaj kriminaliziranja mog rada mogu samo reći da je gnusan i u budućnosti utuživ. Jer, ako je žig od sviju, zašto ga želi samo za sebe, a ja sam ga koristio samo za band? Nikada Houra nije bio suvlasnik niti jedne firme pod kojima je bend poslovao, iz vlastitih razloga, očito povezanih sa odbijanjem odgovornosti za poslovanje. Ako je tome tako, on ga sad zapravo želi privatizitati i isključiti ostale članove banda, s obzirom da je on jedini originalni član u sadašnjem sastavu svoje grupe. Isto tako, imena pjesama koja su korištena za nazive tvrtki i diskografskih etiketa, pa se stoga nalaze i na žigovima, poput "Heroj ulice" ili "Crno bijeli svijet", ne znače da Houra s bendom ne može svirati te pjesme, niti je itko ikada o tome govorio. Uostalom, Houra je znao za sve poslovne poteze povezane s Prljavim kazalištem u kojemu sam kao menadžer baš zadnjih godina postigao najveće poslovne uspjehe u povijesti grupe, od kojih su svi članovi grupe imali itekakve koristi, a pogotovo i sam Jasenko Houra - kazao nam je Fileš. 

Isto tako, preko odvjetnice Kristine Delfin Kanceljak, Fileš je također demantirao Hourine izjave da je zloupotrijebio povjerenje članova benda te ističe u priopćenju kako je on bio i voditelj poslovanja banda dugi niz godina te da je u tom smislu "pravno potrebno i sasvim logično te poslovno opravdano i nužno, da se zaštiti sve što ima funkciju prepoznatljivosti banda, uključujući i njegov naziv".

Priopćenje odvjetnice prenosimo u cijelosti: 

"Nastavno na priopćenja koja odvjetnik g. Jasenka Houre daje raznim medijima u ime svoje stranke, moja stranka, g. Tihomir Fileš slobodan je demantirati notorne neistine u istome. G. Fileš nikada nije zloupotrijebio povjerenje niti jednog člana banda u bilo kojoj fazi postojanja banda Prljavo kazalište.

Ono što je činjenica je da je g. Fileš, osim neupitne uloge jednog od osnivača, izvođača, te koautora dijela repertoara banda, bio i voditelj poslovanja banda dugi niz godina, odnosno od 1989. te da je to poslovanje bilo prema svim članovima banda u svim fazama potpuno transparentno i na zajedničku korist. U navedenom smislu vođenja poslova, pravno je potrebno i sasvim logično te poslovno opravdano i nužno, da se zaštiti sve što ima funkciju prepoznatljivosti banda, uključujući i njegov naziv.

Ako već g. Houra tvrdi da je njegov isključivi interes nastavak rada, bilo bi interesantno da objasni zašto je taj rad upravo on u protekle dvije godine opstruirao. Naime, njegova sasvim jednostrana, ali i tajna odluka da promijeni članove banda, kao i prestanak komunikacije s drugim osnivačem i dugogodišnjim managerom, g. Filešom ukazuje na njegov pokušaj potpunog privatiziranja banda kao takvog te pokušaj neovlaštenog upravljanja brandom, što je posve suprotno od načina na koji način je g. Fileš poslovao i posluje u istom kontekstu.

Ono što je također neupitno jest, da su svi uključeni imali saznanja o činjenici zaštite žiga, uključujući i g. Mirka Ilića, te su sadašnja navodna čuđenja posljedica isključivo neistina, vlastitog viđenja pravnih činjenica ili svrstavanja na određene strane, bez posjedovanja potpunih informacija.

Pitanje zaštite naziva PRLJAVO KAZALIŠTE, kao zaštićenog žiga pravno je pitanje, a da bi se o istome moglo meritorno raspravljati potrebno je znati koja je točno funkcija odnosno svrha zaštićenog žiga. Uz dužno poštovanje, niti su mediji platforma za isto, niti su jednostrani stavovi izneseni u dopisu odvjetnika g. Houre pravno relevantni za konkretan slučaj. Dojam koji se od strane g. Houre nastoji stvoriti je jedno, a činjenice drugo.

G. Fileš nema, niti je imao namjeru, ikome zabraniti nastupe, kao niti spriječiti ikoga u izvođenju djela kojih je autor g. Houra, no ima namjeru zahtijevati poštovanje zaštićenog žiga kao i spriječiti povredu istog, pa stoga bilo tko, a posebno g. Houra može navedeno i činiti, no upotrebom nekog drugog naziva.

Završno, a u kontekstu javno izrečenih klevetničkih navoda, g. Fileš zadržava pravo, ukoliko se isti nastave, zatražiti svu moguću zaštitu putem nadležnih institucija.", izrečeno je u priopćenju. 

VIDEO>>Gotovo je! Prljavo kazalište se raspalo, Fileš zabranio nastupe

Komentara 3

TB
taras.buljba
15:46 06.05.2022.

Morao je jednom doci kraj.

PR
prajdali100
15:25 06.05.2022.

Houra vs Fileš! Ovaj drugi je tu zanemariv lik.

DA
damascus
14:57 06.05.2022.

Užano je vidjeti što taj Fileš radi. Ja sam generacija koja je slušala Prljavo kazalište i svi mi koji smo tada bili publika te grupe znamo da je Houra srce, mozak i duša te grupe. Gdje je tu taj Fileš,, tko se njega uopće sjeća? Ne treba zaboraviti i Bodaleca, i Davorina Bogovića ali mozak i srce grupe nije nikakav Fileš koji je tek pozadinski bubnjar kojemu se posrečilo da poznaje Houru pa ga je pratio kao kujica i glumio knjigovođu , koji sada kani sve ukrasti. Inače je uvijek bio nebitan i nevidljiv, autorki nula, bez njega se uvijek moglo i može, bez Houre naravno, ne. i Biijelo dugme je imalo Gorana Bregovića pa mu se ne događa da mu neki bivši bubnjar otima kuću kao ovaj šibicar ovdje. Jadno i nezabilježeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije