Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogledajte kako je sve izgledalo

Izvukli smo što smo o 'Prljavcima' pisali 90-ih godina: Neviđen spektakl za 30.000 ljudi na -2 stupnja, album u Londonu

Foto: Arhiva VL-a
1/18
06.05.2022.
u 11:11

Iz arhive smo izvukli važne stranice kojima smo obilježili neke od njihovih uspjeha. Jedan od njih bio je i nezaboravni koncert u Zagrebu, održan 18. listopada 1989. godine.

Jučerašnja vijest o raspadu popularnog rock sastava Prljavo kazalište sve je iznenadila, iako se mjesecima šuškalo o trzavicama. Danas Tihomir Fileš i Jasenko Houra više i ne razgovaraju, a Fileš je navodno zaštitio prava na ime benda, kao i, navodno, na još neke pjesme, zbog čega bend ne može više nastupati. 

Prljavo kazalište zagrebački je rock-sastav osnovan 1977. godine u Dubravi i spada u jednu od najpopularnijih grupa u Hrvatskoj, ali i u bivšoj Jugoslaviji.

Od samih početaka popularni Prljavci stvarali su koncerte za pamćenje, a mnogi od njih završavali su na naslovnicama. Mi smo iz naše arhive izvukli važne strane kojima smo obilježili neke od njihovih uspjeha. Jedan od tih bio je i nezaboravni koncert u Zagrebu održan 18. listopada 1989. godine. 

"Sinoć se na Trgu Republike okupilo oko sto tisuća Zagrepčana. Svi su htjeli uživati u koncertu 'Prljavog kazališta'. Završna priredba 'Zagrebačke jeseni' prštala je od mladosti i pjesme. Uz pomoć Turističkog saveza koncert je ozvučen pa su i pokrajnje ulice bile prepune", pisali smo tada.

Koncert je održan na tadašnjem Trgu Republike (današnji Trg bana Jelačića) pod nazivom ''Voljenom gradu'' (ili Zabranjeni koncert), a okupio je između 200 i 300 tisuća obožavatelja. 

Na fotografiji ispod možete pogledati izdanje Večernjeg lista iz 1989. kada se dogodio legendarni koncert.

Foto: Arhiva VL-a

Nadalje, prisjetimo se nezaboravnog Božićnog koncerta 1994.

Koncertni put koji je obuhvatio turneje po Australiji, Njemačkoj, Švicarskoj i Sloveniji završen je 27. prosinca 1994., dotad neviđenim spektaklom, stotinjak metara od Zagrebačkog središnjeg trga (na Dolcu), u uvjetima u kojima je gotovo nemoguće održati koncert. Božićni koncert organizirala je njemačka organizacija za ljudska prava Internationale ''Gesellschaft fur Menschenrechte'' sa sjedištem u Frankfurtu, a zabilježen je na audio i videomaterijalima.

"Rock na Dolcu za 30.000 ljudi! Na njihovu sinoćnjem besplatnom koncertu u zagrebačkoj staroj gradskoj jezgri Zagreba – na tržnici Dolcu okupilo se nekoliko tisuća mladih, no na desetke tisuća Zagrepčana okupilo se na Trgu bana Jelačića i u svim okolnim ulicama oko najčuvenije gradske tržnice da čuju koncert. Iako je večer bila prava zimska, -2 Celzijeva stupnja, spektakl je bio jedan od najvećih i najvrućih koji je Zagreb ikad imao", pisali smo tada.

Na fotografiji ispod možete pogledati izdanje Večernjeg lista iz 1994. kada se dogodio legendarni koncert.

Foto: Arhiva VL-a

Godina 1996. bila je opet posebna. Te je godine izdan deveti je studijski album Prljavog kazališta naziva "S vremena na vrijeme", a donosi nekoliko hitova (najveći su naslovna pjesma, "Sanja" i "Korak po korak" ). Sniman je tijekom 1996. godine u tonskom studiju "CBS", a miksan, tonski obrađen i premasteriran u poznatom londonskom "Battery" studiju u kojemu su, kako smo i pisali tada, snimali i U2.

– Željeli smo, nakon pozitivnog iskustva s miksanjem 'Božićnog koncerta', malo tvrđi, engleski zvuk što smo, siguran sam, i dobili – rekao je tada, među ostalim, Fileš, a ostatak možete pročitati na našoj stranici iz tog vremena.

Na fotografiji ispod možete pogledati izdanje Večernjeg lista iz 1996.

Foto: Arhiva VL-a

Podsjetimo, Jasenko Houra za RTL ustvrdio je kako glasine o raspadu nisu istinite. Do glasina je došlo jer je bubnjar Tihomir Fileš, ujedno je i osnivač i vlasnik prava na ime "Prljavo Kazalište", kazao Houri da bend više ne može nastupati pod tim imenom. Frontmen Mladen Bodalec još se nije oglasio o svemu, a Houra je demantirao bilo kakvu ideju o raspadu.

Na pitanje jesu li istinite glasine o raspadu, kaže: "Ne, ne, ne. Dapače, 16. počinju probe. Prvi singl trebao bi izaći, ja se nadam da će izaći i zasad mu je radni naziv 'Stare navike'."

Govori i kako apsolutno želi demantirati vijest o raspadu. "Ma apsolutno. Nemam potrebe uopće ni razgovarati o tome jer je bend jučer bio na probi. Ne znam koga bi to trebalo pitati za dozvolu hoću li ja svirati 'Ružu hrvatsku' ili neću. Ili 'Heroja ulice'. Mislim te stvari, nema potrebe za ovako dugim razgovorima. Rekao sam ti sve. Kazalište ide dalje, drago mi je da vas vidim i nadam se da ćete i vi isto ostat pod istim logom, da nećete promijeniti ime. Sve je O.K.", govori.

VIDEO>>Gotovo je! Prljavo kazalište se raspalo, Fileš zabranio nastupe

Komentara 1

SA
satroman
11:47 06.05.2022.

Zijev. Otkad je otišao Bogović, dosadan bend.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije