Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 85. godini

Preminuo Jet Black, bubnjar legendarne rock grupe The Stranglers

The Stranglers
Foto: Profimedia
1/3
09.12.2022.
u 10:04

Glazbenik, čije je pravo ime bilo Brian John Duffy, živio je u svojoj kući na selu u sjevernom Walesu Black je bio jedan od osnivača Stranglersa, koji su osnovani u Guildfordu 1974., a njegov im je stil sviranja pomogao da postignu svoj jedinstveni zvuk

Jet Black, bubnjar Stranglersa, preminuo je nakon u dobi od 84 godine, nakon što je posljednjih godina bio narušenog zdravlja, potvrdio je njegov predstavnik.

Glazbenik, čije je pravo ime bilo Brian John Duffy, živio je u svojoj kući na selu u sjevernom Walesu Black je bio jedan od osnivača Stranglersa, koji su osnovani u Guildfordu 1974., a njegov im je stil sviranja pomogao da postignu svoj jedinstveni zvuk – postigavši ​​23 top 40 singla i 19 top 40 albuma, prema službenoj britanskoj ljestvici.

Među hitovima su im "Peaches", "No More Heroes" i "Golden Brown", za koje je bend dobio nagradu Ivor Novello, dok se njihov treći album "Black and White" iz 1978. i danas smatra prvim post-punk albumom.

- Teška srca objavljujemo da je preminuo naš dragi prijatelj, kolega i stariji državnik Jet Black. Jet je umro mirno kod kuće okružen obitelji. Zbogom, objavili su članovi benda na Twitteru. 

 

Basist benda, Jean-Jacques Burnel, rekao je: “Nakon godina lošeg zdravlja, Jet je konačno pušten. Bio je sila prirode. Inspiracija. Stranglersa ne bi bilo da nije bilo njega. Najučeniji čovjek. Buntovnik s mnogo razloga.”

- Volio sam Jeta. Uzeo me pod svoje prije više od dva desetljeća i nikad nisam izašao iz njega. Jako sam tužna što ga više nema, kazao je Baz Warne, gitarist Stranglersa

Prije nego što se pridružio bendu, Black je bio uspješan poslovni čovjek koji je posjedovao nekoliko kombija za prodaju sladoleda, koji su kasnije korišteni za turneje po Ujedinjenom Kraljevstvu, a posjedovao je i  stan koji je služio kao sjedište Stranglersa u prvim danima benda.

Tijekom svoje raznolike karijere napisao je dvije knjige koje su dokumentirale zloglasno uhićenje Stranglersa 1980. u Nici u Francuskoj nakon navodnog poticanja nereda, a također je zapamćen po svojoj vještini izrade namještaja po narudžbi, dizajnirajući patentiranu pedalu za bas bubanj.

Black se povukao iz nastupa uživo sa Stranglersima 2015., budući da je od djetinjstva patio od respiratornih problema.
Njegova smrt dolazi dvije godine nakon što je klavijaturist Stranglersa, Dave Greenfield, preminuo u dobi od 71 godine, nakon što je bio pozitivan na koronavirus.

Black iza sebe ostavlja suprugu Avu i dvoje djece, Charlotte i Anthonyja.

VIDEO Zvijezda serije 'Kafić Uzdravlje': Preminula je glumica Kirstie Alley

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije