Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVJEZDANA HEINA

Povratak na televiziju vratio je užurbanost u moj život

Zvjezdana Heina
Foto: HRT
1/3
20.03.2018.
u 13:13

Poznata HRT-ova novinarka govori o svojemu iskustvu televizijske novinarke, ali i supruge hrvatskoga diplomata te brojnim državama koje je posjetila tijekom karijere

Zvjezdana Heina jedna je od onih televizijskih novinarki čija karijera na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) traje već više od tri desetljeća, a nedavno se ponovno vratila na javni medijski servis nakon četverogodišnjeg boravka u Švicarskoj, gdje je boravila sa suprugom, hrvatskim diplomatom. Njezina je matična redakcija kao diplomiranoj ekonomistici HRT-ova redakcija za gospodarstvo, a nakon povratka na Hrvatsku radioteleviziju radi za informativnu emisiju Studio 4 na Četvrtom programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) za koju, uz kolegu Željka Karduma, priprema poslovne komentare u kojima pronalazi, istražuje i analizira teme od kojih neke promaknu u dnevnome informativnom programu te uvijek traži povod za priču te potom širi temu.

„Moj status na Hrvatskoj radioteleviziji bio je u mirovanju, ali ne i moja novinarska znatiželja. Povremeno sam se javljala u informativne emisije, pripremala reportaže za vanjskopolitičku emisiju Paralele i za religijski program“, ističe Zvjezdana Heina. Dodaje kako joj je povratak na Hrvatsku radioteleviziju vratio užurbanost u njezin život te kako primjećuje promjene u svim segmentima – tehnološkim, kadrovskim, organizacijskim i slično.

„Primjerice, nema više velikih videokaseta, sad se služimo malim karticama, novi su snimateljski timovi i montažeri. Naviru mladi ambiciozni ljudi, iskusni i vrsni televizijski znalci odlaze u mirovinu. I ja spadam u red onih starijih koji su imali čast surađivati s uglednim televizijskim imenima kao što su Miroslav Lilić ili Saša Zalepugin“, prisjeća se Zvjezdana Heina.

Tijekom tridesetogodišnjega radnog staža vodila je i uređivala mnoge gospodarske emisije, pratila petnaestak ministara gospodarstva, Zagrebački velesajam, rad Hrvatske gospodarske komore, turizam, vodila je gospodarski blok u emisijama Meridijan 16, vodila i uređivala Hrvatsku danas, a također je vodila i zabavnu emisiju o poznatome skladatelju Nikici Kalogjeri.

Uspoređujući televiziju nekoć i danas, primjećuje kako je konkurencija na medijskome tržištu nesmiljena te je teško pridobiti pozornost gledatelja za koju se svi programi bore. Ipak, ističe kako je velika prednost Hrvatske radiotelevizije, među ostalim, snažna dopisnička infrastruktura.

Tijekom svoje bogate karijere proputovala je mnoge države na različitim kontinentima, primjerice Južnoafričku Republiku, Sjedinjene Američke Države, Singapur, Azerbajdžan, Martinik, Island, Dansku i druge. „Pamtim službeni put u Južnoafričku Republiku još u vrijeme aparthejda. Pratila sam važan turistički skup posjetivši Pretoriju, Cape Town i Johannesburg. Snimala sam tvornicu dijamanata i uspješne Hrvate koji žive u toj dalekoj državi. Javljala sam se s Rta dobre nade, najjužnije afričke točke. Na dalekome karipskom otoku Martiniku snimila sam zanimljive reportaže o životu domaćega kreolskog stanovništva i doznala da postoji pedesetak vrsta banana“, prisjeća se poznata HRT-ova novinarka te dodaje da su joj posebno bili zanimljivi susreti u Danskoj, u kojoj joj je suprug bio hrvatski veleposlanik.

„Danska je posebna priča. Tamo je suprug bio hrvatski veleposlanik i često sam se družila s kraljicom Margaretom i obitelji. Imali smo sreću da smo živjeli samo dvije kuće dalje od kraljičine palače u središtu Kopenhagena, turistički iznimno privlačnoga skandinavskog grada“, ističe Zvjezdana Heina.

Osim novinarskoga rada kao supruga hrvatskoga diplomata mnogo je radila i na promidžbi Republike Hrvatske. „Uvijek sam nastojala našu domovinu dostojno predstaviti. Organizirala sam mnogobrojna kulturna događanja u hrvatskoj rezidenciji u Bernu i Kopenhagenu. Željela sam inozemnim gošćama predstaviti bogato hrvatsko kulturno i povijesno nasljeđe, osebujne raritete, uspješne ličnosti i ugledne nobelovce koji su u matičnim područjima proslavili Hrvatsku“, dodaje Zvjezdana Heina. Govoreći o planovima, ističe kako ih je uvijek mnogo, no da joj trenutačno odgovara novinarski rad. Posebno je zanima Slovačka, u kojoj joj je suprug trenutačno u službi i u koju često putuje te je zadivljena napretkom te prijateljske zemlje kojoj je Republika Hrvatska najomiljenije turističko odredište, stoga će to biti jedno od područja njezinih budućih interesa.

 

Ključne riječi

Komentara 1

OB
ObrenM
17:00 20.03.2018.

Jako poznata-roditeljima,suprugu i djeci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije