Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNATI U VINSKOM POSLU

Piju nektar koji sami rade

Miroslav Škoro
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/6
09.11.2016.
u 08:30

Škoro osvaja medalje, Grašo ima svoj pjenušac, Štimac je s braćom razvio obiteljski posao, a redatelj Coppola ima najbolje celebrity vino na svijetu

Pretvaranjem mošta u mlado vino 11. studenoga slavi se tradicionalno Martinje. Taj će dan vjerojatno posebno biti uzbuđeni vinari, među kojima je puno poznatih. Sportaši, pjevači, glumci i poslovni ljudi sve više ulažu u vinsku industriju. Neki od njih proizvode male serije vina samo za obitelj i prijatelje, a neki su postali poznati i u cijeloj regiji.

‘Istrijan mora imati svoje vino’

Tako je Igor Štimac, bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije i nekadašnji vatreni, s braćom Damirom i Mihovilom pokrenuo vinski biznis. Naime, njihov je pradjed Mihovil Mijo Popich zvan Rizvan uzgajao vinovu lozu i pravio vino pokraj Opuzena te je otac Vlado odlučio uzgajati autohtonu sortu na tom području. Prije šest godina nastala su prva vina pod imenom Rizvan i obitelj je izbacila pošip naziva Nonno, rosé Rusula i crno vino Tribidrag. Angažirali su i poznatog brazilskog enologa Dirceua Viannu Juniora.

Još jedan nekadašnji sportaš ima svoje vino, točnije pjenušac. Petar Grašo želio je napraviti pjenušavo vino po svom okusu. Može ga se kušati samo u obiteljskom restoranu Grašinih u Splitu, a proizvodi se u Sloveniji. I Grašin kolega pjevač Miroslav Škoro također plovi vinarskim vodama, a pobijedio je na Festivalu graševine u Kutjevu. Prije nekoliko godina kupio je vinograd u Zlatnoj dolini u Mitrovcu sa šest tisuća loza i u berbi 2014. imao 15 tona grožđa.

– Zasad imam samo graševinu, a kako sam cijeloj toj vinskoj priči dao naziv Vina Škoro, sorte bi se mogle i širiti, ali o tom potom. Sada se želim pozicionirati s graševinom. Imao sam sreće da je ta prva, kako kažu, bila prvo pa muško – rekao nam je pjevač.

Susjed po vinogradu mu je pjevač Dražen Zečić koji ima čokote traminca u Kutjevu, ali proizvodi ih samo za obitelj i prijatelje.

Iz ljubavi se u vinarstvu našao i pjevač Toni Cetinski s obitelji. Tata Mirko njeguje vinograd u Istri, Toni je zadužen za promociju, a brat Matteo, dizajner, za dizajn etiketa. Njihova vina Capo naišla su na odobravanje te je cabernet franc dobio i zlatnu medalju na Vinistri, a chardonnay je zaslužio srebro. Toni kaže kako svaki Istrijan duboko u sebi jednoga dana želi imati svoje vino. On je zavolio proces proizvodnje dok je kao 13-godišnji dječak pomagao djedu Vidi da ga proizvede.

“Srce nudi više nego što može i što mu je sudbina... Sve je to od lošeg vina”, pjevao je nekada Željko Bebek, a danas ga i proizvodi. Ali dobro. Sa suprugom Ružicom radi vina od dalmatinskog i hercegovačkog grožđa, i to isključivo za svoj gušt.

Baš kao glazbenik Sting i supruga Trudie Styler koji u Toskani proizvode organska i biodinamička vina po principu biodinamičke agrikulture. Imena vina nazivaju po njegovim pjesmama, poput “When We Dance”. Trudie ih i pije, a Sting je na striktnoj makrobiotičkoj prehrani. Par, osim vina, proizvodi i med i organsko maslinovo ulje.

I Beckham je kupio vinograd

Prvo mjesto po kvaliteti celebrity vina zauzeo je Francis Ford Coppola, redatelj koji se vinima bavi od 1975. godine. Pobjedu je zaslužio svojim merlotom koji prodaje za samo 19 dolara. Na svom posjedu u dolini Alexander u Kaliforniji dosad je proizveo više od 40 vina.

I nogometaš David Beckham kupio je supruzi Victoriji vinariju u dolini Napa pa proizvode vina za obitelj i prijatelje, a vrsni vinar je i Kyle MacLachlan, zvijezda Twin Peaksa.

>>Grdović Zečiću: Neka posjetitelji osim sendviča sa sobom ponesu i nešto za popiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije