Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVOJE HORVAT

Od Crne ovce u Baški do Zagreb Beer Festa – počinje sezona otvorenih fešta

10.05.2018.
u 18:18

Bez obzira hoćete li ostati u Zagrebu ili gravitirate sjevernom Jadranu i Baški na Krku, dva velika festivala omogućit će vam dobru, ali i kaloričnu zabavu s nekima od ponajboljih domaćih glazbenika

Budući da je “Tko pjeva, zlo ne misli” najpopularniji domaći film svih vremena, nije čudno da je proljetno vrijeme prva ulaznica za izletničke fešte i festivale na otvorenom, s većim brojem publike i popratnim neglazbenim sadržajima. Bez obzira na to što bilo u prvom planu, glazba ili gastronomska i tradicijska ponuda, upravo u toj sinergiji nekoliko sadržaja krije se ključ kalorične glazbene, turističke i ine ponude manifestacija koje povezuju turizam i kulturu.

Prva liga izvođača

Kako priljev publike, domaće i strane, i na obali i u Zagrebu iz godine u godinu naglo raste, sezona festivala s različitim sadržajima i posebnostima produljuje se i počinje već u svibnju.

Bez obzira na to hoćete li za vikend od 18. do 20. svibnja ostati u Zagrebu i oko njega ili gravitirate sjevernom Jadranu, Kvarneru i Baški na otoku Krku, dva velika festivala omogućit će vam dobru, ali i kaloričnu zabavu s nekima od ponajboljih domaćih glazbenika rock i pop provenijencije. Plus, moći će se nešto pojesti i popiti.

U tih par dana na pozornicama Baške na otoku Krku i u zagrebačkom Parku Franje Tuđmana/Trgu Francuske Republike nastupit će domaći izvođači koji ovako pobrojeni dovoljno govore da su se organizatori dobro potrudili i okupili prvoligašku glazbenu reprezentaciju.

Primjerice, u sklopu manifestacije Crna ovca u Baški na Krku, od 18. do 20. svibnja svirat će Detour, Psihomodo pop, Urban & 4, My Buddy Moose, posjetitelje će tijekom cijele subote zabavljati DJ Dr. Smeđi Šećer, dok će na maloj pozornici, koja je ove godine prvi put u pogonu, nastupiti krčka glazbena skupina Grapevine Babies. U Zagrebu u četiri večeri od četvrtka, 17. svibnja, nastupa dvadesetak imena, počevši s Nipplepeople, Bojanom Vunturišević, Mnogi drugi i Ischariotzcky, u petak se na pozornicu penju Let3, Kandžija i Gole žene, Markiz i Porto Morto, u subotu Pips Chips & Videoclips, Vojko Vrućina, Slow Motion Suicide i Peglica i Komandos, a nedjeljni završetak pripast će Partibrejkersima, Fischer-Z, Ireni Žilić, The Miceks (novi sastav gitarista Alena Kraljića - Kralje) i Drvoredu.

I dok osim glazbenog dijela Zagreb Beer Fest donosi više od sto različitih vrsta piva, Crna ovca u Baški još je raskošnija što se tiče gastronomske i sportske ponude. Bio sam prisutan lani, kad je manifestacija ponovno pokrenuta nakon nekoliko godina stanke, pa iz prve ruke znam da se radi o ozbiljnoj kandidaturi Baške na terenu lokalnih fešta koje privuku mnogo ljudi iz okolice, ali i daljine.

Crna ovca je festival janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture i sporta koja u Bašku u predsezoni dovodi nove programe, izvođače i posjetitelje željne lokalnih gastronomskih delicija.

Striženje ovaca

Trodnevni gastronomski, glazbeni, kulturni i sportski program festivala Crna ovca realizira agencija Studija Conex, uz podršku Općine Baška, Turističke zajednice općine Baška i glavnog sponzora i partnera, Valamar Rivieru. Redoviti dio programa su vođene planinarske i biciklističke ture za rekreativce koji na njima mogu posjetiti najvažnije bašćanske povijesne i kulturne lokacije, a Bašćanska ploča jedna je od najvažnijih. Tu je i jedriličarska regata Corinthia kup – Memorijal Jure Vukasovića, dječji nogometni turnir Crni Jancić i memorijalni nogometni turnir Ivica Juničić – Junac. I ove godine u Bašku se na Crnu ovcu vraća astronom Korado Korlević iz višnjanske zvjezdarnice s predavanjem “Budućnost pripada nekolicini nas koji smo još uvijek spremni zasukati rukave”.

Uz gastronomski, kulturni i sportski program, svi koji dođu u Bašku moći će vidjeti i međunarodno natjecanje u striženju ovaca koje se boduje za prvenstvo Hrvatske, vještinu koja se danas teško može naći u ponudi raznoraznih turističkih atrakcija, a itekako je povezana s tradicijom Baške i otoka. Moram priznati da sam lani prvi put uživo uživao gledajući lokalne majstore kako s lakoćom strižu zadovoljne ovce, pa, kako veli Davor Gobac, kad jaganjci utihnu, mi se razveselimo i nastupamo. •

U proljeće 2016. godine Kawasaki 3P je za predstavnike medija i skupinu vjernih fanova održao mali koncert u klubu Jabuka. Cijeli događaj je sniman i pohranjen da pričeka povoljno vrijeme za objavljivanje koncertnog materijala. Pravi trenutak došao je u sklopu proslave Jabuke, kluba koji ove godine slavi 50. rođendan, pa je videospot “Lovac” – redatelj Mario Borščak, iza kamera Edvard Fišer i Milan Krkač – rođendanski dar benda tom legendarnom i najdugovječnijem domaćem klubu u kojem se trenutačno održavaju rođendanski koncerti u sklopu kojih su dosad nastupili Josipa Lisac i članovi grupe Chui kao gosti, Psihomodo pop, a proslavi su se pridružili i Kojoti koncertom za samo 200 najvećih poklonika. Osim Jabuke, i K3P je sazrio te i on ove godine slavi 25. rođendan koji će obilježiti dvodnevnim koncertima, 9. i 10. svibnja u zagrebačkom Teatru &TD. Broj ulaznica ograničen je na samo 350 do 450 mjesta po večeri, a koncerti će počinjati točno u 21 sat, pod geslom “Tko prvi – njemu 3P”.

Pjesme grupe Jonathan s albuma “To Hold” naći će se u epizodama druge sezone HTV-ove serije “Novine”. Ekipa na čelu s redateljem Daliborom Matanićem, zaslužna za hvaljenu domaću seriju, odlučila je u epizodama nove sezone, ali i u odjavnoj špici koristiti pjesme s posljednjeg izdanja Jonathana. Najviše će prostora dobiti tri skladbe: “Seasons”, “Wake Up Call” i duet s Lovely Quinces “I Don’t Mind”. “Novine2” premijerno će se početi prikazivati u jesen na HTV-u, a publika Netflixa moći će ih gledati početkom 2019. Jonathan su s Lovely Quinces nastupili protekli vikend u rasprodanom riječkom Pogonu kulture, a nakon Rijeke koncertna promocija albuma “To Hold” bit će 12. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture. Novo izdanje vraća Jonathan u klub koji je već nekoliko puta napunio. “To Hold” je objavljen u veljači, zaokružuje cjelinu započetu lanjskim izdanjem “To Love”, a kritika ga je već proglasila jednim od najboljih domaćih ovogodišnjih albuma. Koncertnom popisu Jonathan dodaje i ljetne datume, jer uz nastupe u Malinskoj na “Rock am Meer”, splitskoj tvrđavi Gripe i Velvet festivalu, bend planira koncerte i u Europi, a veliku turneju imat će u Rumunjskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije