Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Estrada

Nina Badrić i Bernard Krasnić nakon četiri godine dobili crkveno poništenje braka

Postupak je pokrenula Nina. Cijena postupka ovisi od parnice do parnice, može se popeti i na deset tisuća kuna, a pozitivan ishod pred svjedocima uspijeva rijetkima
24. veljače 2017. u 08:28 9 komentara 44500 prikaza
14.06.2007., Zagreb - Nina Badric i Bernard Krasnic na potpisivanju ugovora s T Mobileom. Photo: Robert Anic/24sata
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavi... rečenica je o čijoj težini ne mislimo kada sklapamo brak pred Bogom. No i za to postoji rješenje – tzv. crkveni razvod ili točnije crkveno poništenje braka. Postupak je dugotrajan i mučan, često neuspješan, no realizirati ga, doznajemo, pošlo je za rukom Nini Badrić.

Nakon procesa koji je trajao četiri godine, a koji je ona pokrenula, dobila je crkveno poništenje braka s bivšim suprugom Bernardom Krasnićem. Postupak ne komentira. Opravdano, jer po kanonskom pravu svi detalji iz procesa ostaju tajna deset godina nakon procesa.

Strogo kanonsko pravo

U zemlji gdje se svaki treći civilni brak razvede, raste broj i onih koji su svoj razvod odlučili riješiti i pred Njime. I dok je pred svjetovnim sudom dovoljno reći da postoje nepremostive razlike, pred crkvenim, međubiskupijskim sudovima, stvar je drastično drukčija. Kad je u pitanju, recimo, prisila na brak ili maloljetnost, nema dileme oko poništenja braka. Ali takvi razlozi su danas rijetki. Puno češći su oni tipa raznih vrsta prijevare.

Zapreka za valjano sklapanje ženidbe je i nemoć bilo zaručnika bilo zaručnice za bračni čin koji je po sebi prikladan za rađanje djece ili ako je jedan od partnera u trenutku sklapanja braka bio psihički bolestan... No praksa kaže da je spektar toliko širok da su pojedinci dobili crkveno poništenje braka zbog, primjerice, neslaganja sa suprugovom majkom. Uglavnom, svake godine u Zagrebu se u prosjeku, neslužbeno doznajemo, donese 20-ak “crkvenih razvoda”.

Crkveni sud ne dolazi lako do presude o ništavosti ženidbe. Moralnu sigurnost suci postižu na temelju izjava stranaka u postupku, svjedoka, stručnih mišljenja, isprava, očevida...

Činjenice govore da se danas donosi više presuda o ništavosti ženidbe nego u prošlosti. Veći broj zaprimljenih tužbi upućuje na krizu kroz koju prolaze ženidba i obitelj, stoji na stranici Međubiskupijskog suda I. stupnja u Zagrebu.

Teret dokazivanja leži na tužitelju/tužiteljici tj. onome tko pobija valjanost braka, a drugi bračni partner ne može zaustaviti parnicu. Presuda se donosi na temelju izjava stranaka, svjedoka, isprava, vještačenja stručnjaka, ako su bila potrebna, a nezadovoljna stranka ima pravo priziva na sud višega stupnja. Sudski troškovi pak u parnici proglašenja ženidbe ništavnom variraju od parnice do parnice.

Godine 2014. donesen je Taksovnik o plaćanju ili naknadi sudskih troškova prema kojem pristojba na sudu prvog stupnja u Zagrebu iznosi 3000 kn te se podmiruje u dva dijela. Prvi dio pristojbe od 1000 kn podmiruje se kod odluke o određivanju formule dvojbe, a drugi dio od 2000 kn podmiruje se po završetku postupka.

Može se pojaviti i potreba sudskog vještačenja (stručno mišljenje 800 kn; ispitivanje i stručno mišljenje 1600 kn), a drugostupanjski postupak treba platiti još 2000 kn. Tako se troškovi cijelog postupka penju na najmanje 5000 kn, a nerijetko i na desetak tisuća.

Uglavnom, Nina Badrić pridružila se manjini s pozitivnim ishodom poništenja. Od poznatih, prije nje poništenje su uspjeli dobiti samo Thompson i Danijela Martinović te Pamela Ramljak.

Nina i franjo arapović 'Žena i pol' Nina oduševila i zabavila fanove fotografijom s košarkaškom legendom Nina Badrić u haljinama Matije Vuice Iskrena Nina Badrić Nije važno ima li muškarac pivski trbuh i je li proćelav ako je meni privlačan nina badrić DILEME NEMA Nina Badrić: U Zagrebu mi je dosadno, puno se bolje zabavljam u Beogradu!

– Naš razvod je sporazuman. Učinili smo sve što smo mogli i znali da spasimo svoj brak – napisala je Nina 2009. u priopćenju kojim je javnosti obznanila da se razvodi.

Nakon objave dali su si još jednu šansu, ali 2012. ipak se razvode.

Nina i Bernard upoznali su se 2000. u njegovu restoranu. Zaručili su se 2003. u Dubrovniku. Vjenčanje je uslijedilo tri godine poslije, u crkvi Majke Presvete Djevice Remetske, a poslije je priređeno i raskošno slavlje u Istri. U braku su ostali šest godina.

– Za oba partnera razvod je stresan događaj. Ne poznajem nijednu osobu koja se razvela s osmijehom na licu pa čak ni one koji su ostavljali partnere jer su se zaljubili u nekoga drugog. No s vremenom ljudi shvate jesu li postupili ispravno – kazala je svojevremeno Nina. No važnije od svega jest da svoj razvod, pred kojom god institucijom, nikada nije shvatila kao poraz jer, kazala je, nema poraza u ljubavi.

Brak Danijele Martinović i Marka Perkovića Thompsona sklopljen 1995. poništen je 2005. iz drugog pokušaja i nakon trogodišnjeg procesa u Splitu. Pjevačica Pamela Ramljak crkveno poništenje braka s bivšim suprugom Stojanom Rakićem dobila je u Beču, tri godine nakon zahtjeva.

>>Nina Badrić nije ostala dužna, ovako je odgovorila na uvrede

>>Splitski menadžer na Facebooku kritizirao Ninu Badrić. Evo što joj poručuje​

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
 • Nema predaje:

  ingenieurhr, ne kaki... Ako ništa drugo Nina još nije pokazala cicu i guzice za razliku od ostalih estradnjaka.

 • Avatar Ada
  Ada:

  Želim Nini i Bernardu da odsad žive svoje živote u skladu sa Božjom voljom i u Njegovoj radosti.

 • Avatar ingenieurhr
  ingenieurhr:

  vjerodostojni licemjeri i lažni katolici. Tražiti poništenje braka sklopljenog u crkvi, a sa druge strane glumatati veliku vjernicu. Ali nema veze, sve to prolazi ako se dovoljno plati, dakle sve je pitanje cijene.