Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duško Ćurlić

'Na ekranu se trudim sakriti svoje loše dane'

Duško Ćurlić
Foto: Dario Njavro za HRT
25.10.2015.
u 18:30

Televizijski i radijski voditelj govori o svom iskustvu dirigiranja u "Maestru", odnosu s kćerima tinejdžericama i zašto tenis i partija bele djeluju na njega kao antistresna terapija

Teško je pronaći HRT-ovu emisiju zabavnog formata u kojoj Duško Ćurlić nije bio voditelj.

Sasvim zasluženo je tako, jer je svojom neposrednošću, šarmom i duhovitošću Duško postao omiljeno televizijsko lice, a trenutačno ga gledamo u popularnom glazbenom showu "Maestro".

U prvoj emisiji odvažio se i sam prihvatiti dirigentskog štapića i otkrio nam je s čime bi usporedio to iskustvo.

Kćeri i supruga stroge kritičarke

– Iskreno, nemam pojma s čime bih to usporedio. Radio sam puno emisija, i uživo i snimljenih, bio u čudnim situacijama, ali nikada nisam na sceni osjetio takvu navalu adrenalina. Pripremao me maestro Robert Homen, vježbao sam do pred sam ulazak u studio, a kad sam digao ruke da dam znak, jednostavno više ničega nisam bio svjestan. Priznajem, dirigiranje je zarazno, u nekoj čudnoj kombinaciji respekta prema sjajnim simfoničarima HRT-a, potpuno novog iskustva i „onog nečeg".

Kad sam gledao snimku, čudio sam se sebi jer uopće nisam bio svjestan što radim i kakvi su mi izrazi lica. I opet bih to ponovio – kaže Duško.

Dosad smo ga navikli gledati u voditeljskom paru s Barbarom Kolar, pa pitamo Duška je li lakše odraditi voditeljski posao sam ili je sigurniji kad je na pozornici s partnericom.

– Kao izazov ovo je puno teže, jer zaista moraš imati tisuću stvari u glavi o kojima vodiš računa, što je naravno lakše kad imaš kolegicu na sceni, a pogotovo Barbaru. Znate, ovaj moj voditeljski posao nije samo moj. Kako god zvučalo, tu predstavljaš trud svih onih ljudi koji sudjeluju na tako velikom projektu i nisu samo pod svjetlima pozornice, od scene, rasvjete, snimatelja i mnogih drugih, pa ako zezneš, onda si i njihov posao zeznuo. Voditeljski je „Maestro" najveći izazov do sada za mene, ali zbilja iskreno ga uživam raditi. Nadam se da se to i vidi.

Paralelno s televizijskom ima i uspješnu radijsku karijeru, i to na Radio Sljemenu, a slušateljice po forumima njegov glas opisuju senzualnim i seksi. Što Duško kaže na to?

– Znam ja i neke koji ga tako ne opisuju – govori kroz smijeh i dodaje:

– Ma lijepo je to čuti, ali iskreno, nekako s godinama posla, oguglaš na kritike, i one dobre i one loše. Uzmeš ih u obzir, ali ipak tražiš neki svoj put i svoj način. Trudim se stajati nogama na zemlji i kad je dobro i kad je loše. Posao na Radio Sljemenu je gušt i odličan ventil i korektiv koji ti ne dopušta da digneš nos i „poletiš". Osim toga, na radiju sam i počeo voditeljsku karijeru.

K voditeljstvu ga je, kaže, gurnuo neuspjeh prilikom upisa na glumačku akademiju.

– Bio sam lud za glumom kako samo u srednjoj i nakon nje možeš biti za nečim lud. Ništa nisam vidio osim glume i nisam ni pomišljao na nešto drugo. Nekoliko puta bio sam u užem izboru, ali nije išlo. Bilo mi je užasno teško i bio sam prilično izgubljen. A onda sam na faksu čuo da je audicija za radijske voditelje na tada kultnoj Stojedinici, prošao sam i počeo se zaljubljivati u eter, u taj svijet koji te jednostavno uzme. Poslije sam prošao audiciju na HTV-u i tako je nekako krenulo. A gluma je negdje ostala kao lijepa uspomena na djetinjstvo i srednjoškolske dane. U mnogočemu me ZKM i ta igra na sceni označila za budućnost – govori voditelj.

Staložen, smiren i nasmijan nekako su prve asocijacije vezane uz Duška Ćurlića, jer ga takvog uvijek vidimo na malim ekranima, ali priznaje da privatno nije uvijek takav.

– Ma, naravno da nisam uvijek privatno takav. Izgubim takt kad se prijeđe granica tolerancije na ljudsku glupost i zloću. A to valjda raste proporcionalno krizi, i materijalnoj i duhovnoj. Znam, teška su vremena, svi to ovako ili onako osjetimo na svojoj koži i koži bližnjih, ali ipak, čini mi se da i u lošim vremenima treba zadržati minimum ljudskosti. Brzo se ispušem kad puknem, a na ekranu se trudim sakriti svoje loše dane koliko je to moguće.

Supruga Adela i kćeri Karla i Ela njegove su vjerne obožavateljice, ali i kritičarke.

– Itekako znaju biti najstroži kritičari, ali se nekako tješim da je to iz dobroga (smijeh). Kćeri su u onim formirajućim osjetljivim godinama i znaju mi reći neke stvari na koje ja uopće ne obraćam pažnju. Usput, pitajte bilo kojeg oca i reći će vam da je ono što kćeri kažu zakon (smijeh). To vam je poseban odnos – s puno nježnosti Duško govori o svojim curama. S tinejdžerskim problemima svojih kćeri zasad se odlično snalazi i trudi se uvijek im biti pri ruci kad ga trebaju.

– Trudim se izgrađivati neki odnos povjerenja i dati im osjećaj sigurnosti. Vremena odrastanja u moje doba i danas drastično su se promijenila. Nažalost, napredak i tehnologija ne donose uvijek samo dobro i pozitivno. Trudim se maksimalno biti uz njih – kaže o svom odnosu s Karlom i Elom.

Trudi se poštedjeti obitelj razgovora o poslu i problemima na poslu.

– Sve probleme, stresove i frustracije ostavim ispred vrata. Nekad u tome i uspijem – kaže.

Voditeljski posao zahtijeva koncentraciju i zna biti stresan, a Duško nam otkriva koji su njegovi antistresni rituali.

Odmor od svjetala pozornice

– Dobri ljudi, moja ekipa s kojom godinama po terenima pokušavam igrati neku veteransku tenis ligu, smijeh, partija bele, odlazak daleko od "svjetala pozornice" i lažnog sjaja. To odmara i miče stres, pa još ako se i zapjeva... Volim čitati, putovati knjigom u neke druge svjetove. Svima preporučujem novu knjigu sjajnog Ivice Prtenjače "Brdo". Nevjerojatno je koliko se tiče ovih naših dana – ističe voditelj.

HRT uskoro kreće s novim showom "BezVeze" u kojem javne osobe tjedan dana borave u izolaciji, bez dodira s vanjskim svijetom. Ovakva vrsta showa nije tip emisije u kojoj bi Duško sudjelovao, ali kaže kako bi mu drukčiji oblik izolacije svakako dobrodošao.

– Teško se vidim kao sudionik takve vrste showa, jer sam valjda predugo s ove strane kao voditelj. Ipak, možda bi zgodno bilo otići u izolaciju na tjedan dana i nemati pojma što se vani događa. Odmoriti mozak. Luda su vremena i nepredvidiva. Vjerujem da će to biti odličan show koji će nam još više pokazati u kakvim čudnim vremenima živimo – zaključuje.

Komentara 2

JA
jan21
22:40 26.10.2015.

jedan od normalnijih koji se bavi ovim poslom. koja kila previše ali ajde...

GR
grodar
06:23 26.10.2015.

Kako je naporan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije