Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presedan

Laibach će u Sjevernoj Koreji pjevati korejske folk-hitove

11.07.2015., Zagreb - Koncert grupe Laibach u sklopu manifestacije Ljeto u MSU. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
16.07.2015.
u 07:50

Slovenski Laibach prvi je strani bend koji će nastupiti u S. Koreji, za koju pristaše kažu da nije zatvorena u onoj mjeri kako mediji opisuju

Čuda se događaju, a ako inače ne vjerujete u to, sljedeća vijest mogla bi vas uvjeriti da je ta tvrdnja ipak točna. U Sjevernoj Koreji, zemlji koja zna samo za totalitarizam, a ponašanje građana strogo se kontrolira, bilježe se mali koraci k slobodi mišljenja. U njihovu zemlju prvi put stiže neki bend iz inozemstva, i to iz susjedne Slovenije. Čast da se upiše u povijest dobio je Laibach koji je i na svojoj službenoj stranici potvrdio da će u glavnoj dvorani Glazbenog konzervatorija Kim Won-gyun u Pyongyangu nastupati 19. i 20. kolovoza. Vijest je potvrdio i kontroverzni norveški redatelj Morten Traavik koji je već organizirao nekoliko kulturnih i glazbenih događanja u Sjevernoj Koreji.

– Sjeverna Koreja prikazana je kao zemlja koja je jako zatvorena prema Zapadu, ali su u biti otvoreniji nego što mediji tvrde. I Sjeverna Koreja i Laibach pogrešno su shvaćeni u medijima – kazao je Traavik. Laibach inače slovi kao kontroverzni bend, a nastao je još 1980. godine. Posebno su poznati po tome što svoje skladbe izvode na instrumentima koje su sami članovi benda izradili. Laibachovci su još 80-ih godina u Zagrebu održali koncert na kojem su istaknuli plakat s likom Josipa Broza Tita i muškim spolnim organom.

Na koncertu se očekuje oko dvije tisuće posjetitelja, a članovi benda specijalno će za Korejce pripremiti i neke njihove narodne pjesme te presjek hitova iz svoje 35-godišnje karijere. Inače, koncerti su dio njihove turneje Liberation Day Tour, a povod za njihov nastup obilježavanje je 70. godišnjice oslobađanja Korejskog poluotoka od japanskih kolonizatora, nakon čega je teritorij podijeljen na dvije države.

>>Laibach prije odlaska u Sjevernu Koreju 'slijeće' i na zagrebački krov

>>Laibach će u kolovozu nastupiti u samom središtu "osovine zla

Komentara 1

FI
Fisherman
10:31 16.07.2015.

Hijene ....oportunisti.Nije vazno ni gdje ni kome sviramo samo da je lova do krova.Sto je u danasnjem mateijalistickom svijetu i razumljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije