Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FENOMENI

Laibach će u kolovozu nastupiti u samom središtu "osovine zla

09.05.2014., Zagreb - Slovenska grupa Laibach odrzala je koncert u Velikom pogonu Tvornice kulture. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
15.06.2015.
u 08:16

Koncert u Pyongyangu nije iznenadio upućene

Od Trbovlja do Pyongyanga, tako bi se mogao sažeti put slovenskog Laibacha od osnivanja prije 35 godina. Vijest da će u sklopu svoje turneje "Liberation Day" nastupiti u glavnom gradu Sjeverne Koreje daleko je od bilo kakvog iznenađenja premda je toj zemlji u koju putuju danas uobičajno "tepati" kao najzatvorenijoj zemlji na svijetu.

Proslava oslobođenja

Više se ovdje, dakle, radi o laibachovskoj dosljednosti, tijekom tri i pol desetljeća dugog djelovanja, kako u odabiru poetike, tako i u odabiru lokacija. Kako sada stvari stoje koncerti će se održati 19. i 20. kolovoza i poklapaju se s korejskom proslavom 70. obljetnice oslobođenja od japanske okupacije. Prije toga, u "rodnom" Trbovlju obilježit će 4. srpnja 35. obljetnicu od osnivanja grupe za koju je pisano kako je publiku kadra navesti "da na istu glazbu razmišlja, pleše i maršira".

Proslava u Trbovlju uključivat će dva koncerta i izložbu, organizirane u tamošnjem Radničkom domu. Tom prigodom, kako je najavljeno, izvest će i dio programa koji su posebno pripremili za sjevernokorejsku publiku. Uglavnom, nakon toga slijedi za njih posve logičan odlazak u zemlju koja ne samo da savršeno odgovara kontinuitetu laibachovske filozofije, nego i otvara pitanje postoji li primjerenije mjesto u kojem se može dogoditi diplomatsko-političko-glazbeni susret na najvišoj razini. Jer, treba podsjetiti kako je Laibach osnovao svoju državu i svoju partiju i to u vremenu za koje sami kažu da "danas nije pitanje što širi strah Europom, nego što ne širi strah. Strahova je toliko da će istjerivači duhova opet postani jako traženi". I dodaju "kako se Europa stalno raspada pa takva, za kakvu mislimo da ona jest, uopće i ne postoji. Radi se isključivo o fikciji".

Je li ISIL idući?

I tako potpuno svjesni Europe kao fikcije odlučuju se na posve logičan potez kojem će mnogi prići više kao egzotičnom putovanju do mjesta do kojeg rijetki dolaze ili uopće žele doći, ne shvaćajući da Sjeverna Koreja kao zemlja neslobode može postojati u istoj onoj fikciji koju o sebi širi slobodni i demokratski svijet. Laibachovo poimanje slobode totalitarna je kategorija pa će je stoga lako širiti dalje, što će se i dalje doživljavati kao provokacija. No to i nije ništa drugo do autentični Laibach koji će možda biti i prvi sastav ove vrste koji će nastupiti i u ISIL-u. 

>> Najveći provokator na svijetu danas je - Putin

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije