Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR

Film Dominika Sedlara o Titu i Stepincu krenuo u inozemnu distribuciju

Film 'Razgovor'
Foto: promo
1/3
18.05.2024.
u 13:56

Cijela priča, pravo trajanje, odvija se kao i u stvarnom životu, nešto manje od dva sata dug razgovor između njih dvojice. Stepinca glumi Dylan Turner, a ulozi Tita je jedan od najpoznatijih danskih glumaca Caspar Phillipson, pa je i to jedan od razloga zašto film među prvima igra u Danskoj.

"Razgovor", film našeg redatelja Dominika Sedlara, ovog vikenda krenuo je u kino distribuciju u Danskoj, a nakon toga i u drugim skandinavskim zemljama. Podsjetimo, riječ je o filmu koji se temelji na stvarnom i jedinom susretu između novoizabranog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj, Alojzija Stepinca, koji se dogodio u Zagrebu, 4. lipnja 1945. Obje ličnosti su same po sebi kompleksne i obje su ostavile neizbrisiv trag na bivšu zemlju. Cijela priča, pravo trajanje, odvija se kao i u stvarnom životu, nešto manje od dva sata dug razgovor između njih dvojice. Stepinca glumi Dylan Turner, a ulozi Tita je jedan od najpoznatijih danskih glumaca Caspar Phillipson, pa je i to jedan od razloga zašto film među prvima igra u Danskoj. 

- Pomoglo je i što je u Skandinaviji velika populacija naših ljudi. Nakon Skandinavije film ide i u digitalnu distribuciju na streaming servisima u Sjevernoj Americi, rekao nam je Dominik Sedlar. Neki će se možda zapitati koliko je strancima zanimljiva ova tematika u koju možda nisu upućeni?

- Pa ako gledate kroz prošlost, bilo je još tema koje su uspješno obrađene, a nisu bile poznate široj javnosti. Recimo, priča o dvojica papa, pa "Posljednji car Škotske". To su sve priče o ljudima koji možda nisu zanimljive na prvu ljudima jer su u drugom dijelu svijetu. Sve ovisi kako formirate priču i ima li ona elemente zanimljive drugim ljudima. S obzirom da sad u svijetu imate sve veću borbu istoka i zapada, ova priča može pokazati i koja je razlika između religioznih ljudi i onih koji imaju komunistička shvaćanja, dodao je Sedlar koji je nedavno završio snimanje novog filma "Vindicta". 

- Radi se o skroz drugoj tematici, i ovoga puta je film okrenut Americi i Engleskoj, dodao je Sedlar. 

"U samo jednom trenutku svijet 19-godišnje Hannah se sruši kada njeni roditelji budu ubijeni ppred očima. Nakon bijega traži utočište kod obiteljskih prijatelja prije nego postane utjelovljenje bijesa i osvete prema onima koji su odgovorni za uništavanje njezina života. Neočekivana veza sa zgodnim mladim nacističkim časnikom stvara trenutak predaha, ali nju izjeda osveta pod svaku cijenu, bez obzira kako i kada", opis je ovog filma čija je priča  inspirirana istinitim događajima žena u Čehoslovačkoj koje su pomogle u porazu nacističke vojske tijekom Drugog svjetskog rata. 

VEZANI ČLANCI: 

Casting predvodi Pip Torrens, kojeg najbolje znamo po ulozi Tommya Lascellesa, tajnika kralja Georgea VI. i kraljice Elizabete druge u seriji "Kruna", aristokrata Lorda Massena u HBO-ovoj seriji "The Nevers", te Herr Klausa Starra u "Preacheru".  Osim njega tu je i Devon Ross, glumica iz serije "Irma Vep", zatim Suzanne Bertish ("Časna II"),  Anna Madeley, Sam Hazeldine i Juliet Aubrey, dok su jedina dva domaća glumca Konstantin Haag i Lujo Kunčević.

- Oni su genijalci, bilo je ugodno raditi s njima. Pipa Torrensa obožavam, a Devon je sve popularnija mlada glumica, dodao je Sedlar o filmu kojeg ćemo u kinima vidjeti iduće godine. 

VIDEO: Svjetska zvijezda John Newman stiže u Umag: 'Puno sam čuo o Baby Lasagni, veselim se vidjeti nastup'

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
14:25 18.05.2024.

Imamo kandidata za Zlatnu malinu!

ST
struky3_
15:00 18.05.2024.

Neznalico, Ogresta je hdz-ov redatelj

ST
struky3_
14:58 18.05.2024.

Idemo, lakiranje povijesti prema željama reakcionarno-frankističke bande, history on demand, by hdz-dp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije