Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurosong

Skandal u Jugoslaviji: Pobjedi se nadale Neda Ukraden i Lepa Brena, a onda je Doris sve šokirala

Foto: Youtube Screenshot
1/6
01.04.2018.
u 18:59

Doris Dragović je 1986. pobijedila na tadašnjoj Euroviziji i šokirala sve, jer se šuškalo kako će pobijediti Neda Ukraden te da je cijelo natjecanje namješteno.

Skandal koji se dogodio s pjesmom "Crazy" s kojom nas Franka Batelić predstavlja na ovogodišnjem Eurosongu nije jedini skandal koji se dogodio našim predstavnicima na ovom prestižnom glazbenom natjecanju.

Prije 32 godine na "Jugoviziji", tadašnjem izboru za pjesmu Eurovizije pobijedila je Doris Dragović, a to je izazvalo šok i dugo je to bio jedan od većih skandala na ovom natjecanju. Doris je s grupom "More" trebala nastupiti na Jugoviziji kao predstavnik TV Titograda na izboru u Prištini. Međutim, uoči samog natjecanja Doris napušta grupu "More" kako bi se posvetila solo karijeri i prihvaća poziv TV Zagreba i predstavlja njih s pjesmom "Željo moja" koju je napisao Zrinko Tutić. Te 1986. godine favoriti su bili Neda Ukraden i Lepa Brena, a u glasanju su sudjelovale televizije svih zemalja bivše Jugoslavije.

Prije finala, pisao je tada Svet muzike, znalo se kako RTV centar svoj glas neće dati Doris. Televizija Zagreb pak nije dala niti jedan
glas Nedi Ukraden jer je te godine pjevačica napustila diskografsku kuću Jugoton i prešla u Diskoton. Postojao je trač kako će Neda bez obzira na  to pobijediti jer je takav bio dogovor da ona te godine ide na Eurosong.

Nitko u tom trenutku nije vidio Doris Dragović kao pobjednicu jer se  u glazbenim krugovima smatralo kako pjesma "Željo moja" više odgovora Splitskom festivalu nego Eurosongu. Njena pobjeda je zato bila veliko iznenađenje i na Eurosongu je osvojila 11. mjesto. 

Komentara 52

ZE
zecco
21:43 01.04.2018.

nije to bio skandal. Doris Dragović je sasvim normalno pobijedila. Na Jugoviziji, je tada glasalo 8 republičkih i pokrajinskih studija JRT-a; TV Zagreb, TV Beograd, TV Sarajevo, Tv Ljubljana, TV Skopje, TV Titograd (Podgorica), TV Priština i TV Novi Sad. I Doris je osvojila najviše glasova republičkih studija. To je bila godina 1986. i situacija je još bila normalna. Skandal se desio 5 godine kasnije, u veljači 1991. na zadnjoj Jugoviziji, uoči raspada Jugoslavije. 7 godina uzastopce, na Jugoviziji su stalno pobjeđivali hrvatski predstavnici i išli na Eurosong. 1983:Danijel (4. mjesto), 1984:Vlado Kalember i Izolda Barudžija (predzadnji), 1985 (Jugoslavija nije sudjelovala), 1986: Doris (11. mj.), 1987: Fosili (4. mj.), 1988: Srebrna krila (6. mj.), 1989: Riva (1. mjesto), 1990: Tajči(7.mj.). Dakle, izuzev lošeg plasmana Kalembera i Baruždije 1984., to su bili najveći uspjesi Jugoslavije u povijesti Eurosonga. I to je naravno izazvalo zavist kod Srba, jer su oni u svemu uvijek htjeli biti prvi i najbolji. Zato je 1991. kada je u Srbiji već odavno tutnjao Miloševićev velikosrpski nacionalizam, namješteno da pobjedi srpska predstavnica TV Beograda, Dragana Šarić zvana "Baby Doll", sa očajnom pjesmom "Brazil". I to tako, što je iz Beograda naređeno da TV Titograd, Priština i Novi Sad moraju glasati za Baby Doll. I tako je ona pobjedila i 3 mjeseca kasnije na Eurosongu doživjela fijasko i zauzela zadnje mjesto.

SO
SoloHan
21:50 01.04.2018.

Ovo je otužno, na što je spalo nešto što se naziva večernji

BR
brzzzy
08:54 02.04.2018.

Manite se šunda... Uskrs je,budite sretni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije