Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival Jazz is back!

Boško Petrović živi u svakoj noti grožnjanskog jazz festivala

Foto: Vladimir Marin
1/5
18.07.2023.
u 10:59

U sklopu kultnog festival Jazz is back! – BP u petak je održan koncert posvećen bardu hrvatskog jazza Bošku Petroviću, a u nedjelju je na programu bila tradicionalna glazbena poslastica Grožnjan All stars.

Festival Jazz is back! – BP već 24 godine organizira Hrvatska glazbena mladež u slikovitom Grožnjanu koji je idealna pozornica za jedno od najvažnijih ljetnih glazbenih događanja u Hrvatskoj na koje redovito hodočaste poklonici jazza iz cijelog svijeta.

Na večeri posvećenoj Bošku Petroviću nastupili su klavijaturist Blaž Jurjević, basist Mario Mavrin, bubnjar Tijan Grašić i gitarist Primož Grašić, a tijekom večeri su im se pridružili svjetski poznati jazz glazbenici Boris Kozlov na bas gitari, Nelson Riveros na gitari i John Riley na bubnjevima. Publika na grožnjanskoj terasi Belevedere uživala je bravuroznim jazz varijacijama, sjajnoj interakciji vrhunskih glazbenika i ugodnoj atmosferi.

„Izniman kao čovjek i glazbenik, Boško Petrović nas je zadužio velikim stvarima koje je napravio za svoga života, a njegov entuzijazam i strast prema glazbi i dalje su nam poticaj s u borbi za očuvanje festivala i jazz akademije. Boško živi u svakoj noti našeg festivala.“ – kaže glavna tajnica HGM-a Dubravka Dujmović Kušan.

Grožnjan All stars

Impresivna skupina glasovitih jazz glazbenika nastupila je u nedjelju na koncertu Grožnjan All stars i publici priuštila nezaboravnu večer iskrenih emocija i neponovljive virtuoznosti. Koncert je to koji će dugo ostati urezan u sjećanju svih prisutnih, a za njega su zaslužni dobitnici Grammyja Boris Kozlov, Luis Bonilla i Alex Sipiagin te vrhunski glazbenici Nelson Riveros, John Riley, Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz, Jaka Kopač i Karlheinz Miklin Jr. Kao poseban gost nastupio je legendarni Drago Diklić.

Najavljujući koncert trombonist Luis Bonilla naglasio je značaj Međunarodnog kulturnog centra HGM-a u Grožnjanu i s mnogo emocija se prisjetio Boška Petrovića.

„Boško Petrović, najveći hrvatski jazz glazbenik, utemeljio je ovaj festival prije 24 godine, a mnogo godina prije toga osnovao je i jazz akademiju. Zahvalni smo Bošku, a jednako smo zahvalni svima koji su festival i akademiju održali sve do današnjih dana – Općini Grožnjan, Hrvatskoj glazbenoj mladeži i sjajnim profesorima i mentorima. Naravno, posebna zahvala ide vjernoj publici koja nas podržava svojim dolaskom na festival.“ – rekao je Luis Bonilla.

Važnost dugogodišnjeg umjetničkog djelovanja HGM-a u Grožnjanu prepoznaju i podržavaju partneri festivala Općina Grožnjan, TZ Istarske županije i Ministarstvo kulture i medija RH. Brojni pokrovitelji svojim doprinosom osiguravaju uspješnu organizaciju festivala, a među njima su Yamaha, Euro-Unit, Maraska, Pik, Carlsberg, San Rocco, Zigante tartufi, Atlantic - Boom Box, Alca, Adriatic Holidays, Valamar, Vila Poropati, Rockus Darovi, Studio Gašpar, Profil klet, Kulturizam, Tehnoline Telekom, Truba bar, Art hill, Eurostar – radio, 100% Istra – No stress Marketing, HRT, Glas Istre, Večernji list, Europlakat, Press clipping i Simbol grafika.

Koncerti se mogu u cijelosti poslušati na YouTube kanalu Općine Grožnjan: https://www.youtube.com/watch?v=tcqxQgMq1uc

Program festivala

Festival traje sve do 24. srpnja, a ulaz na sve koncerte je slobodan. Program se odvija na prekrasnoj grožnjanskoj terasi Belvedere i počinje u 21:30.

18.7. Ethno Croatia

19.7. Nelson Riveros  - The Latin Side of Wes Montgomery

20.7. ”ENJ Society” - Michael Erian, Howard Curtis,Milan Nikolić, Daniel Nösig

21.7. Mike Sponza Blues Band

22.7. Radojka Šverko

23.7. Mičetić - Kostadinović  - Črnčec trio

24.7. JM International Music School Finale  - Students & Mentors

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije