Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Zvijezde

Bez obzira na slavnu povijest, legendarni TV kalendar HRT-a više ne zaslužuje nikakve TV nagrade...

Po svemu bi dakle trebao dobiti i ovu moju TV ružu, ni približno uglednu nagradu kao sve one koje je u ovih četrdesetak godina prikazivanja dobio, ali to, eto, ipak neće biti slučaj.
21. rujna 2019. u 19:00 15 komentara 2869 prikaza
Foto: HRT
Pogledajte galeriju 1/3

Jedna od najdugovječnijih emisija na Hrvatskoj televiziji - TV kalendar - prvi put prikazana je na Radio-televiziji Zagreb u subotu 3. siječnja 1976.

miro par Ni reprize Stankovićeva 'Vjetra u kosi' nisu uspjele upropastiti HRT-ovu ljetnu shemu

Tih godina TV kalendar uređivali su Vladimir Fučijaš i Obrad Kosovac, a suradnici su im bili veliki poznavatelj zagrebačke povijesti Pavao Cindrić te svestrani stručnjak za likovnu umjetnost Matko Peić. Urednički "dream team", reklo bi se, a kvaliteta svake pojedine emisije to je uvijek iznova potvrđivala.

'Dobro jutro, Hrvatska' Bivša novinarka Nove TV nova je voditeljica HRT-ove emisije: 'Spremna sam za nove izazove'

Osnovni kriterij uređivanja emisije tijekom svih tih godina bile su im važne obljetnice iz hrvatske i svjetske povijesti te poučna rubrika "nepoznato o poznatom", a sve pod lijepim geslom koje se pripisuje baš literarno nadarenom Matku Peiću: "Podsjetnik onima koji znaju, a putokaz onima koji žele znati više." TV kalendar je, uzgred kazano, često istraživao i otkrivao zatajene događaje, ali i prvi prikazao mnoge slabo poznate filmske dokumente. Ekipa TV kalendara je, primjerice, u Švedskoj snimila najstarije sačuvane hrvatske zastave. One iz Tridesetogodišnjeg rata. Predstavila je i prve hrvatske pilote Viktora Kovačića i Dragutina Novaka te pronašla podatak da je prvi govor na hrvatskom jeziku u Saboru održan 1809., a ne 1832., kako se dotad tvrdilo. S ekrana se, nadalje, zahvaljujući upravo ovoj emisiji mogao čuti glas glasovitog hrvatskog pjevača Josipa Kašmana iz 1895. godine te vidjeti najstariji film snimljen u Hrvatskoj još potkraj 19. stoljeća: manevri austrougarske mornarice. (Nije neki, gledao sam ga. Pomalo dosadnjikav...). Emisija je također podsjetila i na neobičan susret francuskoga cara Napoleona i budućeg hrvatskoga bana: malog Josipa Jelačića koji tada, nota bene, još uvijek nije imao ovaj impozantni brk ispod kojega nam se danas smije s trga nazvanog po njemu.

Predstavljanje jesenske sheme HRT-a BOGAT PROGRAM HRT predstavio nikad raskošniju jesensku programsku shemu

TV kalendar dobio je stoga, sasvim zasluženo Zlatno pero 1979. godine, nagradu Društva novinara Hrvatske, ali i mnoge druge nagrade, pohvale i komplimente, pa su ga nerijetko nazivali malim divom od 10 minuta te još češće najdražim profesorom povijesti. Po svemu bi dakle trebao dobiti i ovu moju TV ružu, ni približno uglednu nagradu kao sve one koje je u ovih četrdesetak godina prikazivanja dobio, ali to, eto, ipak neće biti slučaj. Elem, od doba Obrada Kosovca i Fučijaša do danas - kada TV kalendar, između ostalog, uređuju i oni koji se još nisu bili ni rodili kada je emisija nastala - promijenio se, čini mi se, svjetonazor i pogled uredništva na povijest. Dvije tisuće jedanaeste godine, naime, urednik Obrad Kosovac odlazi u mirovinu, a njegovo uredničko mjesto nasljeđuje dugogodišnji novinar u redakciji Vladimir Brnardić, koji ne vidi ništa loše u tome da prilog o ubojstvu Aleksandre Zec, na primjer, koju su s njezinim roditeljima ubili pripadnici rezervnog sastava hrvatske policije, zaključi riječima: "Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mjere da je u sjeni ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još više od 400 djece poginulo tijekom velikosrpske agresije, a za što također nikad nitko nije odgovarao."

HRT se, dakako, ogradio i ispričao zbog tih sramotnih riječi te od urednika zatražio da taj nakaradni zaključak izreže u reprizi emisije, ali spomenuti gospodin, koji je zapravo najveća prepreka TV kalendaru da opet postane respektabilna i hvale vrijedna emisija koja opravdava svoje staro geslo, na to se jednostavno oglušio.

Goran Milić Nisam vitalan, hodam sporo, bojim se da ću stati krivo ili zapeti za nešto pa, užasa li, slomiti kuk!

Obitelj Zec su, uz te birane riječi, još jedanput pokopali u reprizi, a od najavljenih otkaza zbog tog monstruoznog skandala, sve do sada, evo, ništa nije bilo. Brnadić i dalje objavljuje priloge u kojima jednog od najzloglasnijih ustaških zapovjednika Juru Francetića opisuju kao legendarnog borca koji je izbio na Drinu i u Bosni se borio protiv partizana, osnivača seksologije Alfreda Kinseya opisuju kao zlostavljača djece, pedofila i promotora homoseksualnosti, a Antu Pavelića - ustaškog zločinca i poglavnika NDH - samo kao vođu HSP-a koji se borio protiv beogradskog nasilja. Nitko iz onog nekadašnjeg uredničkog "dream teama", zbog kojih je ta emisija i stekla svoj kultni status koji je posljednjih godina itekako poljuljan, sasvim sigurno ne bi bio zadovoljan poslom koji njihov nasljednik obavlja. A nije, reklo bi se po reakcijama na njegov dosadašnji rad, zadovoljan ni dobar dio HRT-ovih gledatelja i, njima možda još važnije; pretplatnika...

goran milić novi projekt Nakon 8 godina Goran Milić opet na TV-u, znamo i otkada

Ono, međutim, što mi je u ovoj emisiji zasmetalo još više od tog relativiziranja ustaštva, obračunavanja s homoseksualcima, iskrivljivanja povijesnih činjenica i svega ostalog što se proteklih godina tamo moglo vidjeti i čuti, to je njihov današnji propust. Propustili su, naime, spomenuti da je na današnji dan, prije točno godinu dana, nastala ova moja rubrika u legendarnom Ekranu Večernjeg lista, a zahvaljujući kojoj, evo, mogu podsjetiti na sve dosadašnje pogreške TV kalendara i, s velikim zadovoljstvom uskratiti im TV ružu. Neka to bude podsjetnik onima koji znaju, a putokaz onima koji žele znati više!

 

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • stefj:

    Teško je nakon godina i godina jednog režima s ideološkim pranjem mozga prihvatiti nešto drugačije. Tv kalendar je uvijek birao interesantne događaje, no u Jugi je to uvijek bila režimski pisana povijest... Danas imamo problem da bi isti koji su ... prikaži još! pisali onda povijest, ili njihova djeca, željeli nastaviti isto... I danas je teško komentirati i raspravljati o tim stvarima, čak i ovdje, uvijek dobijem karton ili zabranu.

  • prvihrvatskis25:

    U jugoslaviji su nas učili da samo pobjednici pišu povijest. Hrvati su u ovom slučaju pobjednici pa je u redu da i pišu povijest , a jugonostalgićari su svojih 55 godina povijesti iskoristili.

  • Dingo:

    “Na obitelj se sasula kiša ispaljenih granata, a petogodišnji Boris Vaselek na mjestu je ubijen” Jel postoji čovjek u RH koji zna ime malog Borisa? Ovo nećete naći na HRT. Zahvaljujući TV Kalendaru barem neizravno saznajemo da se zločini kritiziraju ... prikaži još! i naglašavaju obrnuto proporcionalno strani u ratu koja ih je učinila u svim tzv hrvatskim mainstream medijima.