Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Talijani se žale na birokrate, no imaju ih manje i od Njemačke

Kad u Italiji kupite novi automobil, odmah ga u trgovini dobijete s registracijom.
23. svibnja 2016. u 09:54 0 komentara 409 prikaza
Matteo Renzi
Foto: Reuters/PIXSELL

Kiša pada, znači vlada je lupeška, talijanska je uzrečica nastala 1861. (Italija se tek počela ujedinjavati, a parlament je bio u Torinu) koja se pretvorila u stalnu jadikovku. Tada, 1861., pripremao se prosvjed protiv vlade, no na dan kada se trebao održati padala je kiša i sve je odgođeno. Satirički list Il Pasquino objavio je karikaturu na kojoj su dvojica komentirala kako im je “ta lupeška vlada” spriječila prosvjede organiziravši kišni dan.

dronovi baza sigonella Italija dopustila američkim dronovima da udaraju na ISIL-a sa Sicilije migranti, Austrija, austrijska vojska nadzor Italija zbog migranata uvodi graničnu kontrolu prema Sloveniji?

U javnosti se problemi Italije “utvrđuju” po trenutačnoj političkoj propagandi. Jednom je problem sigurnost, drugi put nezaposlenost, treći put porezi itd., a da se pri tome prosječni Talijan i ne informira o pravom stanju stvari. Tako posljednje ispitivanje javnog mnijenja pokazuje kako Talijani drže da u njihovoj zemlji ima 30% imigranata u odnosu na ukupan broj stanovništva (60 milijuna), a stranaca ima samo 7%, da je među strancima 20% muslimana, a ima ih samo 4%, da je osoba starijih od 65 godina čak 48%, a ima ih 21%, da nezaposlenih ima 49%, a ima 11% itd.

Žale se na visinu poreza i sporost birokracije u kojoj, smatraju, radi previše ljudi. Porezi i nameti jesu visoki, ali nisu najviši u Europi (prema podacima OECD-a, od 20 zemalja te skupine Italija je šesta s ukupno 47,8% poreza, a Belgija je s 55% poreznog pritiska prva), a kad je riječ o brojnosti birokracije, ona je, na primjer, u odnosu na broj stanovnika manja od one u Njemačkoj ili Francuskoj. U Italiji se ne plaća obnova osobne iskaznice i to se u pet minuta obavi u općini. Novi automobil već u trgovini dobijete s registarskim pločicama, spreman za vožnju, dakle ne morate stajati u redovima pred šalterima. Za zdravstvene nalaze se čeka, ovisno o čemu se radi, i oko mjesec dana, ali se za pregled može naručiti telefonski u regionalnoj zdravstvenoj ustanovi koja pronađe bolnicu u kojoj možete najprije stići na red.

Upravo su objavljeni razni statistički podaci, pa i o dugovječnosti Talijana. Danas Talijani žive u prosjeku 82 godine, a 1926. prosjek je bio 50 godina. Možda i to govori o standardu.

Toni Kukoč
Legenda Bullsa
Proslavljeni Hrvat prodao kuću za skoro 6 milijuna kuna, pogledajte o kakvoj je ljepoti riječ
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.