Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Italija zbog migranata uvodi graničnu kontrolu prema Sloveniji?

Plan će se aktivirati ako se dodatno poveća broj migranata i izbjeglica koji iz Slovenije dnevno prelaze u Italiju, gdje onda zatraže međunarodnu zaštitu, a sada ih tjedno dođe 300 do 400.
05. siječnja 2016. u 15:18 15 komentara 1604 prikaza
migranti, Austrija, austrijska vojska
Foto: Reuters/PIXSELL

Italija bi uskoro mogla uspostaviti policijsku kontrolu na granici sa Slovenijom ako se poveća priljev izbjeglica koji bez nadzora iz te zemlje ulaze u Italiju, gdje onda zatraže azil, objavili su u utorak slovenski mediji koji prenose članak objavljen u milanskom dnevniku "Corriere della sera".

Taj list, koji se poziva na neimenovane izvore u ministarstvu unutarnjih poslova, navodi da je Italija već pripremila plan za ponovno uvođenje granične kontrole koji bi omogućio talijanskoj pograničnoj policiji kontrolu dokumenata svih koji prelaze slovensko-talijansku granicu, pa i putnika na međunarodnim vlakovima.

Takav je "intervencijski plan" navodno već predočen ministru unutarnjih poslova Angelinu Alfanu, a aktivirao bi se ako se dodatno poveća broj migranata i izbjeglica koji iz Slovenije dnevno prelaze u Italiju, gdje onda zatraže međunarodnu zaštitu, a sada ih tjedno dođe 300 do 400. 

Italija se na te mjere ubrzano priprema i zbog odluka koje su zbog strože kontrole ulaska migranata i izbjeglica ovih dana uvele Danska i Švedska, navode slovenski mediji.

"Corriere" navodi da se talijanski dužnosnici boje da bi u slučaju zatvaranja država sjeverne i srednje Europe za migrante Italija morala "platiti visoku cijenu" u migracijskoj i izbjegličkoj krizi koja se nastavlja te da je plan EU-a o kvotama za premještanje izbjeglica koji se već nalaze u "hot spot" centrima u Italiji i Grčkoj ostao "mrtvo slovo na papiru".

>> Trupla devetero migranata pronađena na turskoj plaži

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • goran2hr:

    Izgleda da ništa nismo naučili sa Mađarima. Sada Slovenci dižu ogradu i čim završe ogradu, a Italija i Austrija zabrane ulazak, Slovenci će zatvoriti granicu. Tada će RH koja nema ogradu, postati hot spot. Srbija ilegalne imigrante neće pimiti nazad, ... prikaži još!, ali će zato EU nama vratiti ilegalne imigrante, pod raznim izlikama (npr. "jer RH sa njima dobro postupa", "jer ih je RH prva registrirala" i sl.). Kada se čuvana ograda postavi, ilegalni imigranti ne "pregrizu žicu", nego otiđu negdje drugdje. Zanimljiva je i šutnja o tome da li je i u kolikoj mjeri EU Hrvatskoj nadoknadila troškove koje ima sa ilegalnim imigrantima? Mađarima su npr. sufinancirali podizanje žice.

  • vordag:

    ... a kad čemo mi zatvorit naše granice .. nikad valjda, jer direktiva glasi .. regijon = bivša YU minus SLO plus ALB ... nadam se da će nova vlada imati hrabrosti sve te sulude planove odbaciti

  • osica:

    ok, nagrabusili smo, a to znamo odavno. Krenulo i na sjeveru u visokim demokracijama a mi " ma neka uče od nas"